Vaida Kurpienė išdavė, kokius pusryčius labiausiai mėgsta jos vaikai

Moksliniais tyrimais įrodyta, kad žmonės, kurie rytais valgo košes, vėliau mažiau užkandžiauja kaloringais užkandžiais ir dažniau renkasi sveikesnes alternatyvas. Jie lengviau išlaiko sveiką svorį, juos rečiau vargina antsvoris, nutukimas. 

V.Kurpienė pabrėžė, kad visaverčiai pusryčiai, kuriems puikiausiai tinka ir bolivinių balandų košė, mažina persivalgymų tikimybę dienos metu ir ypač vakare.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
V.Kurpienė pabrėžė, kad visaverčiai pusryčiai, kuriems puikiausiai tinka ir bolivinių balandų košė, mažina persivalgymų tikimybę dienos metu ir ypač vakare.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Bolivinių balandų kruopos dėl skirtingų antioksidantų būna juodos, raudonos ar šviesios, o viename maišelyje galima rasti ir trispalvį derinį. <br> 123rf nuotr.
 Bolivinių balandų kruopos dėl skirtingų antioksidantų būna juodos, raudonos ar šviesios, o viename maišelyje galima rasti ir trispalvį derinį. <br> 123rf nuotr.
 Nors bolivinių balandų sėklos ir turi savo skonį, jis nėra per ryškus, tad jos labai lengvai derinamos su kitais produktais.<br> 123rf nuotr.
 Nors bolivinių balandų sėklos ir turi savo skonį, jis nėra per ryškus, tad jos labai lengvai derinamos su kitais produktais.<br> 123rf nuotr.
 Nors bolivinių balandų sėklos ir turi savo skonį, jis nėra per ryškus, tad jos labai lengvai derinamos su kitais produktais.<br> 123rf nuotr.
 Nors bolivinių balandų sėklos ir turi savo skonį, jis nėra per ryškus, tad jos labai lengvai derinamos su kitais produktais.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 12, 2019, 6:29 AM, atnaujinta Apr 12, 2019, 8:25 AM

Skamba viliojančiai, tiesa? Tad ką daryti, jei ta pati avižų ar kitų įprastų kruopų košė jau pabodo, o ryte nėra laiko naujiems eksperimentams virtuvėje?

Mitybos specialistai į savo racioną siūlo įtraukti bolivinių balandų kruopas – jos yra išskirtinio skonio, greitai paruošiamos, neapsunkina skrandžio, suteikia energijos iki pietų ir tinka net išrankiausiems. 

Gali puikiai pakeisti bulves

Mitybos specialistė Vaida Kurpienė šių iš Andų kalnų atkeliavusių kruopų pirmąkart paragavo jau gana seniai ir, kaip pati sako, neliko joms abejinga.

„Balandos auga ir Lietuvoje, tik kitos rūšies, ir sėklų niekas nerenka, tik lapus valgo. Vieniems šios kruopos labai patinka – net sako, kad tai būna jų metų atradimas, o kitiems – atvirkščiai. Purtosi net kvapo. Nors aš asmeniškai net neužuodžiu jo“, – teigė specialistė, labiausiai vertinanti riešutus primenantį bolivinių balandų skonį bei gausybę naudingųjų savybių.

Bolivinių balandų kruopos dėl skirtingų antioksidantų būna juodos, raudonos ar šviesios, o viename maišelyje galima rasti ir trispalvį derinį. 

„Nors bolivinių balandų kruopos turi daug angliavandenių, jų glikeminis indeksas – žemas. Tai reiškia, kad tokie angliavandeniai lėčiau pasisavina, išvengiame gliukozės šuolių kraujyje, todėl išsiskiria mažiau insulino. Gaunamos energijos užtenka ilgam ir išvengiame uždegiminių procesų. 

Be to, šios kruopos puikiai tinka tiems, kurie netoleruoja glitimo ir negali valgyti javų giminės produktų dėl alergijos, celiakijos ar kitų priežasčių“, – pasakojo V.Kurpienė.

Jos teigimu, šios sėklos gali būti bulvių ar kitų kruopų alternatyva, bet negali pakeisti baltyminių produktų. Dažnai teigiama jog bolivinių balandų sėklos yra vertingų baltymų šaltinis, tačiau pastarųjų kiekis yra santykinai mažas: 8 gramai 100 gramų sausų kruopų, o iš jų tik dalis – vertingi. Tiesa, bolivinėse balandose yra visaverčių baltymų, kurių įprastai būna tik gyvūninės kilmės produktuose, todėl jas labai mėgsta veganai.

Šiandien vis mažiau žmonių nėra girdėję bolivinių balandų (arba kynvos) pavadinimo, mat šios sėklos jau kelerius metus parduodamos ne tik nišinėse maisto parduotuvėse. Kaip pastebi „Bonduelle“ rinkodaros vadovė Baltijos šalims Agnė Naureckienė, šis produktas lietuviams jau seniai nebėra egzotika.

„Pirkėjai vis dažniau į savo kasdienės mitybos racioną įtraukia bolivinių balandų sėklas. Jas lengva pritaikyti gaminant įvairius patiekalus, jos  patogiai ir greitai paruošiamos. Tie, kurie skaičiuoja kiekvieną minutę, praleistą virtuvėje, vertina konservuotas bolivines balandas, kurios yra puiki alternatyva, o savo maistinėmis savybėmis yra tokios pat naudingos, kaip ir kruopos. Mityboje yra svarbiausia įvairovė, tad šios sėklos  kasdieniam meniu suteikia spalvų ir naujų skonių“, – sakė ji.

Vitaminų ir mineralų lobynas

Nors tai nėra grūdai, bolivinės balandos vis tiek laikomos visagrūdžiu  maistu. Grūdinėse kultūrose yra beveik visų B grupės vitaminų, reikalingų nervų sistemai, imunitetui ir hormonų sintezei. Jie susikoncentravę taip pat grūdo gemale ir apvalkalėliuose, todėl mitybos požiūriu vertingiausi produktai, gaminami iš sveikų grūdų.

Naudą iliustruoja ir skaičiai – viename puodelyje (185 gramai) virtų bolivinių balandų yra vos 222 kcal, bet greta to – penktadalis dienos folio rūgšties dozės, didelės sankaupos vitaminų B6, E, tiamino, riboflavino, beveik 60 proc. dieną reikalingo mangano, 30 proc. magnio, 28 proc. fosforo, šiek tiek geležies, cinko, kalio, seleno ir kitų.

V.Kurpienei tenka išgirsti kalbant, kad nuo kruopų tunkama. Iš tikrųjų kruopų košių be priedų energinė vertė santykinai nedidelė, o tukina saldūs ir riebūs pagardai, didelio kiekio košės valgymas ar netinkamas grūdinių produktų paruošimas, kuris paskatina suvartoti daugiau ar pagreitina jų pasisavinimą.

Idealus pusryčių variantas

Geriausia kruopas valgyti ryte, nes jose esantys lėtai įsisavinami angliavandeniai ilgai palaiko reikiamą gliukozės kiekį kraujyje ir išsaugo darbingumą. 

V.Kurpienė pabrėžė, kad visaverčiai pusryčiai, kuriems puikiausiai tinka ir bolivinių balandų košė, mažina persivalgymų tikimybę dienos metu ir ypač vakare. 

Nors bolivinių balandų sėklos ir turi savo skonį, jis nėra per ryškus, tad jos labai lengvai derinamos su kitais produktais.

„Daug kas jas mėgsta valgyti su avokadu, maišyti su kitomis kruopomis, džiovintais pomidorais, su pakepintomis daržovėmis ar panašiai. Pavyzdžiui, tikrai populiari šių sėklų košė su džiovintais pomidorais ir sūriu, košė su pesto padažu ar žemės riešutų sviestu, salotos su sojos pieno sūriu, troškinys su daržovėmis ir t.t. Variantų yra begalė“, – vardijo pašnekovė.

Vieną receptą labai mėgsta ir V.Kurpienės vaikai.

„Šiam patiekalui galima naudoti išbrinkintas bolivinių balandų sėklas. Jas susukite į jūros dumblio lapą – gausis tarsi sušis. Į vidų galima įvynioti avokado, agurko, cukinijos ar lašišos – turėsite smagius, naudingus ir įdomesnius pusryčius. 

Tokį suktinuką galima ir darbe pietums susisukti. Jei turite galimybę įsigyti pietus tik iš parduotuvės, nusipirkte jau paruoštas bolivinių balandų sėklų, sušiams naudojamų jūros dumblių lapų, agurką, avokado ar sūdytos lašišos ir turėsite greitą, bet sveiką ir vertingą maistą, kuris suteiks energijos likusiai dienai ir pakraus kūną vertingomis medžiagomis“, – patarė mitybos specialistė.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.