Štai kas atsitiks su jūsų organizmu, jeigu rytą pradėsite nuo avižinės košės

2019 m. gegužės 1 d. 08:28
Lrytas.lt
Turbūt visi girdėjote pasakymą, kad pusryčiai – pats svarbiausiais dienos valgis. O patys geriausi pusryčiai, pasirodo, yra avižinė košė.
Daugiau nuotraukų (2)
Ši košė yra tikras naudingų maistinių medžiagų sandėlis.
Jau prie 2000 metų žmonės augino avižas ir naudojo jas maistui bei gydymui. Avižomis gydytos odos, žarnyno, nervų sistemos ir šlapimo takų ligos.
Ir dabar avižinė košė yra laikoma sveikiausiu pusryčių maistu. Štai kodėl:
1. Ji pašalina toksinus
Avižinė košė padeda iš organizmo išvalyti toksinus ir kitas kenksmingas medžiagas. Avižose esančios maistinės skaidulos pašalina ant arterijų sienelių besikaupiančius riebalus.
Tai padeda apsisaugoti nuo širdies ir kraujagyslių ligų, kartu sumažinti cholesterolio kiekį.
2. Sumažina cukraus kiekį kraujyje
Ši košė padeda sumažinti cukraus kiekį kraujyje. Taigi, ją reikėtų į racioną įtraukti tiems, kurie turi šią problemą.
3. Pagerina virškinimą
Avižinė košė pagerina virškinimą, sumažindama tulžies rūgščių kiekį.
Tai palengvina maisto pratekėjimą pro virškinamąjį traktą, todėl ilgainiui valgant šią košę nebekamuos vidurių užkietėjimas.
4. Sumažėja rizika susirgti vėžiu
Šis valgis sumažina vėžinių ląstelių formavimąsi. Daugybė mokslinių tyrimų parodė, kad dėl savo unikalios sudėties avižos išties gali apsaugoti organizmą nuo piktybinių auglių formavimosi.
Kasdien valgydami avižinę košę galite sumažinti krūties ir gaubtinės žarnos riziką 10 procentų.
5. Gerina širdies sveikatą
Avižos naudingos širdies raumeniui. Taip yra dėl to, kad jose yra daug riebalų rūgščių omega-3 ir linoleno rūgšties. Pastaroji padeda sumažinti „blogojo“ cholesterolio lygį kraujyje.
6. Ramina nervus
Šis patiekalas naudingas ir normaliai centrinės nervų sistemos veiklai. Taip yra todėl, kad avižose yra daug B grupės vitaminų, kurie palaiko ir ramina nervų sistemą.
7. Stiprina kaulus
Avižinė košė padeda kovoti ir su osteoporoze. Ši naudinga košė aprūpina organizmą būtinu kalcio kiekiu.
Kalcis stabdo mineralų praradimą organizme ir padeda stiprinti kaulus.
8. Padeda mažinti svorį
Valgydami avižinę košę galite ir sumažinti antsvorį. Valgykite ją, užsipildami paprastu ar sojų pienu, sultimis ir pagardinę riešutais.
9. Suteikia jėgų
Avižinė košė – nepamainomas energijos šaltinis. Štai kodėl ją rekomenduojama valgyti pusryčiams arba bent jau iki vidurdienio.
Šis patiekalas aprūpins jus energija iki kito valgymo. Avižinė košė ypač naudinga tiems, kurie dirba protinį darbą.
O jūs ar valgote avižinę košę?
Parengta pagal „Lifter“
avižinė košėavižos^Instant
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2025 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.