Paaiškino, kodėl kavą geriausia gerti karštą

Sunku įsivaizduoti rytą be puodelio kavos, bet turbūt yra žmonių, kurie mieliau renkasi šaltą kavą, ypatingai šiltomis dienomis. Vis dėlto mokslininkai patvirtino, kad karštu vandeniu plikoma kava yra geresnė nei šaltu, nes joje daugiau antioksidantų.

 Mokslininkai patvirtino, kad karštu vandeniu plikoma kava yra geresnė nei šaltu, nes joje daugiau antioksidantų.<br> 123rf nuotr.
 Mokslininkai patvirtino, kad karštu vandeniu plikoma kava yra geresnė nei šaltu, nes joje daugiau antioksidantų.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 5, 2019, 9:54 AM, atnaujinta May 7, 2019, 11:37 AM

Filadelfijos Tomo Džefersono universiteto chemikai teigia, kad greito kaitinimo proceso metu karštose kavose susidaro daugiau titruotų rūgščių, kurios padeda išnešioti deguonį po visą kūną.

Tiesa ta, kad šalta kava yra užpilama kambario temperatūros vandeniu ilgesnį laiką, todėl ji praranda naudingąsias savybes. Taip pat buvo teigiama, kad šaltu vandeniu plikoma kava yra mažiau rūgšti nei „americano“, bet tyrėjai nustatė, kad jų pH lygis beveik identiškas.

Atliekama daug tyrimų, nagrinėjančių kavos poveikį sveikatai ir yra žinoma, kad išgėrus per daug kavos puodelių su kofeinu gali padidėti nervingumas. Tačiau anot įvairiausių sveikatos organizacijų, pavyzdžiui, Amerikos širdies asociacijos, nėra nustatytos tikslios ribos, koks yra kavos perteklius.

Praėjusiais metais, Amerikos širdies asociacija paskelbė tyrimo rezultatus, kurie atskleidė, kad kiekvienas papildomas kavos puodelis gerina širdies sveikatą.

Vis dėlto chemijos profesorės, kavos mylėtojos bei mokslų daktarės Niny Rao ir Megan Fuller tikina, kad tie, kurie geria kavą dėl širdies sveikatos, turėtų rinktis skrudintą kavą.

Anksčiau buvo manoma, kad šalta kava yra mažiau rūgšti ir mažina virškinamojo trakto problemų riziką, tokių kaip rėmens graužimas. Deja, mokslininkai nieko nerado, kas patvirtintų, jog šalta kava turi mažesnį pH lygį nei karšta. 

Be to, karštu vandeniu plikoma kava turi begalę teiginių, patvirtinančių jos naudą, kad ji gali mažinti cukrinio diabeto, depresijos ar kai kurių vėžio tipų riziką. Taip pat tokioje kavoje yra daugiau titruotų rūgščių, dėl kurių padidėja antioksidantų kiekis.

„Kavoje apstu antioksidantų ir geriant ją saikingai, galima gauti daug naudos sveikatai“, – naujienų portalui „Daily Mail“ atskleidė M.Fuller.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.