Liaukitės šalinti vištienos odelę: išties ji jums net naudinga

Dauguma besistengiančių maitintis sveikai valgydami vištieną būtinai pašalina nuo jos turbūt skaniausią dalį – traškią odelę.

 Vištieną galite drąsiai valgyti su visa odele.<br>123rf nuotr.
 Vištieną galite drąsiai valgyti su visa odele.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 10, 2019, 10:48 AM

Žmonės tiki, kad joje slypi visas blogis, trukdantis sulieknėti. Be to, esą valgant vištienos odelę organizme kaupiasi „blogasis“ cholesterolis, dėl jos didėja kraujo spaudimas ir gresia širdies ligos.

Tačiau Amerikos kulinarijos instituto dietologė Amy Myrdal Miller ir daktaras Walteris Willettas iš Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos tvirtina, kad išties vištienos odelė nėra tokia nesveika, kaip jus bandė įtikinti. Tiesą sakant, ją valgyti netgi naudinga!

A.M.Miller pastebėjo, kad vištienos odelė dažnai smerkiama, nes yra riebi. Tačiau ją daugiausia sudaro nesotieji riebalai, kurie išties yra naudingi mūsų sveikatai. Šių riebalų yra riešutuose, avokaduose ir žuvyje.

Tyrimai parodė, kad pakeitus sočiuosius riebalus, kurių yra svieste, sūryje ir mėsoje, nesočiaisiais gali netgi sumažėti širdies ligų rizika.

Vis tik daugelis žmonių nuogąstauja, kad vartojant per daug riebalų gresia priaugti svorio. Į tai daktaras W.Willetas atsakė: „Svorio galima priaugti, kai su maistu ar gėrimais gauna daugiau nei reikia kalorijų iš bet kokio maisto šalinio, nesvarbu, ar tai būtų riebalai, angliavandeniai, baltymai ar alkoholis“. Kitaip tariant, ne taip svarbu iš kur gaunate kalorijas. Svarbiau, kiek jų suvartojate.

Žinoma, vištiena su odele yra kaloringesnė negu be, tačiau tas kalorijų skirtumas nėra toks didelis, kaip galbūt manėte. Jeigu skrudintas vištienos gabalėlis be odelės turi apie 175 kalorijas, tai su odele – tik 200. Taigi skirtumas yra vos 25 kalorijos, dėl kurių neverta aukoti geresnio skonio ir tekstūros.

Beje, kalbant apie skonį, tai jis yra dar vienas argumentas valgyti vištieną su visa odele. Odelėje esantys riebalai prideda patiekalui puikaus skonio, kurį kitu atveju reikėtų išgauti, gardinant jį druska ar sviestu. Taigi, sprendimas palikti odelę yra sveikesnis ir racionalesnis, nei jos atsisakyti. Be to, su odele iškepti viščiuką galima gerokai greičiau ir lengviau.

Apskritai traški vištienos odelė yra tai, dėl ko mažiausiai reikia jaudintis, valgant šį patiekalą.

Kur kas didesnį nerimą turėtų kelti antibiotikai, kuriais greičiausiai buvo maitintas paukštis. Juk, kaip rodo tyrimai, tai prisideda prie vienos didžiausių šių dienų sveikatos problemų – žmonių atsparumo antibiotikams – didėjimo.

Atsparumas antibiotikams reiškia, kad ligas sukeliančios bakterijos sugeba įveikti vaistus, turinčius jas pražudyti.

Ir nors didėjantis atsparumas antibiotikams yra vis labiau gilėjanti problema, visiškai dėl to atsisakyti paukštienos nebūtina. Susirgti galima ir valgant vien vaisius ar daržoves.

Tad valgykite paukštieną drąsiai, tik laikykitės būtinų higienos taisyklių ją ruošdami, kad kaip įmanoma labiau sumažintumėte tikimybę susirgti. Šios taisyklės paprastos:

Po sąlyčio su žalia mėsa švariai nusiplaukite rankas ir nuvalykite paviršius, ant kurių ji buvo padėta.

Jeigu ruošiate ne tik vištieną, bet ir kitą mėsą, naudokite tam atskirus indus, pjaustymo lenteles, peilius ir pan. Tai padės išvengti kryžminės taršos.

Būkite tikri, kad vištieną gaminate tinkamoje temperatūroje ir šaldytuve laikote ne aukštesnėje nei 4 laipsnių temperatūroje.

Išvada yra paprasta: sprendimas vengti vištienos odelės nėra nei sveikesnis, nei saugesnis, nei skanesnis pasirinkimas. Tad liaukitės ją nuiminėti, o verčiau pasimėgaukite odelės traškumu. Svarbiausia – gaminkite vištieną teisingai.

Parengta pagal „Healthy holistic living“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.