Išaiškino, kiek puodelių kavos per dieną nepadarys žalos širdžiai

Kofeinas ilgai laikytas didžiausiu širdininkų priešu, todėl susirgus širdies ir kraujagyslių ligomis kavą rekomenduodavo išbraukti iš raciono.

 Per dieną galite drąsiai išgerti iki 6 puodelių kavos. <br>123rf.com nuotr.
 Per dieną galite drąsiai išgerti iki 6 puodelių kavos. <br>123rf.com nuotr.
 Per dieną galite drąsiai išgerti iki 6 puodelių kavos. <br> 123rf nuotr. 
 Per dieną galite drąsiai išgerti iki 6 puodelių kavos. <br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 16, 2019, 6:23 AM, atnaujinta May 16, 2019, 10:37 AM

Tačiau naujausias mokslininkų tyrimas parodė, kad kava, tiesą sakant, ne tokia jau ir kenksminga širdžiai.

Pietų Australijos universiteto mokslininkai išsiaiškino, kad tik išgeriant daugiau nei 6 puodelius kavos per dieną 22 procentais išauga tikimybė susirgti širdies ligomis, rašoma portale „MailOnline“.

Tiek daug kavos išgeria nebent didžiausiais kavos gerėjais pripažinti suomiai. Tarptautinės kavos organizacijos duomenimis, suomiai vidutiniškai išgeria iki 8 kavos puodelių per dieną. O Lietuvos nėra net tarp 25 šalių, kurių gyventojai išgeria daugiausiai kavos.

Tyrėjai nusprendė išsiaiškinti, kaip skirtingus žmones veikia kofeinas, todėl išanalizavo 347 077 Jungtinės Karalystės gyventojų, kurių amžius svyruoja nuo 37 iki 73 metų, biobanke esančius duomenis.

Ypatingą dėmesį mokslininkai atkreipė į kofeino asimiliacijos geną CYP1A2, kuris, tikima, padeda geriau asimiliuoti kavą.

Mokslininkai taip pat tyrė, koks kavos vartojimas padeda padidinti ar sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Pasirodo, kad netgi tiems, kurie turėjo CYP1A2 geną, lemiantį net 4 kartus greitesnę kavos asimiliaciją, tai yra, joje esančių medžiagų pasisavinimą ir perdirbimą, nepasireiškė joks neigiamas poveikis, išgėrus ir 6 puodelius kavos.

Tačiau Amerikos širdies asociacija ispėjo, kad kava gali ir padėti, ir pakenkti.

Kava padeda išskirti riebalų rūgštis iš riebalų, kurios gali būti naudojamos energijai gaminti. Taip pat ji stimuliuoja nervų sistemą.

Tačiau kartu kava gali padidinti troškulį, dėl to labiau apkraunami inkstai, o joje esančios rūgštys gali lemti skrandžio rūgštingumą.

Jeigu nerimaujate dėl širdies sveikatos ar dėl antsvorio, patariama negardinti kavos grietinėle, cukrumi ar skonio suteikiančiais sirupais. Kaip tik šie priedai turi daug bereikalingų kalorijų ir gali pakenkti širdies sveikatai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.