Atskleista, koks sūris geriausias vyresniems žmonėms: šis produktas – tikras stebuklas kaulams ir sąnariams

Varškė – itin naudingas produktas, reikalingas tiek jauniems, tiek vyresnio amžiaus žmonėms. Varškėje esantis kalcis stiprina kaulus ir padeda ilgiau išlaikyti sąnarius sveikus. Mažina osteoporozės riziką.

Varškėje esantis kalcis stiprina kaulus ir padeda ilgiau išlaikyti sąnarius sveikus. Mažino osteoporozės riziką.
Varškėje esantis kalcis stiprina kaulus ir padeda ilgiau išlaikyti sąnarius sveikus. Mažino osteoporozės riziką.
Vyresnio amžiaus žmonėms, nors ir labai skanu, bet lydytą sūrį patariama keisti į varškės.<br>V.Šičavinsko nuotr.
Vyresnio amžiaus žmonėms, nors ir labai skanu, bet lydytą sūrį patariama keisti į varškės.<br>V.Šičavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 9, 2019, 4:00 PM

Ką reikia žinoti apie varškę

Pasak specialistų, natūrali varškė gali turėti vienintelį priedą – kalio chloridą, kuris ją standina. Jo nereikėtų baimintis. Varškei ir jos gaminiams taikomi tokie kokybiniai reikalavimai: riebalai, sausųjų medžiagų kiekis, rūgštingumas. Jei rūgštingumas neatitinka nurodyto ant pakuotės ar yra per didelis, vadinasi, varškė yra pastovėjusi. Drėgmės rodiklis rodo, ar produkte nėra per daug skysčių. Nereikėtų baimintis, jei pastovėjus varškei susidaro gelsvas skystis – taip turi būti.

Varškė klasifikuojama net keliais būdais. Pagal gamybos būdą ji skirstoma į 3, o riebumą  – net į 4 rūšis.

Pagal gamybos būdą gali būti rūgšti varškė, rūgštinė fermentinė ir pagaminta tarprūgštinės ovuliacijos būdu. Visų trijų rūšių rūgštingumas yra skirtingas.

Varškė pagal riebumą skirstoma į keturias rūšis: riebi – 13 proc., pusriebė – mažiau kaip 13 proc., bet ne mažiau kaip 5 proc., mažo riebumo varškė – ne riebesnė nei 5 proc. 

Reikalinga „statyboms“

Varškė turi daug naudingų organizmui medžiagų ir jos nereikėtų ignoruoti. Iš varškės žmogus gauna didžiausią kiekį baltymų, kurie sudaryti iš amino rūgščių, atitinkančių žmogaus baltymų sudėtį. Kartu su varške gaunama daug makroelementų: kalio, kalcio, vitaminų.

Nors svarbiausi yra baltymai, kurie skirstomi į augalinės ir gyvulinės kilmės. Pastarieji artimiausi žmogui, nes augalinės kilmės baltymams gali trūkti tam tikro komponento, dėl kurio gali sutrikti baltymų sintezė. Nereikėtų pamiršti, kad baltymai naudojami kaip statybinė medžiaga. Tad pienas bei jo produktai ypač rekomenduojami vaikams.

Vaikai labiau mėgsta saldžius sūrelius, su įvairiais priedais, desertus, tačiau geriau rinktis natūralią varškę.

Geresnis – varškės sūris

Paisant sveikos mitybos, labiau vengti reikėtų sūrių, ypač lydytų. Juose įvairių priedų – kur kas daugiau nei kituose pieno produktuose.

Be to, sūriai būna riebūs ir didina cholesterolio kiekį kraujuje. Tad vyresnio amžiaus žmonėms, nors ir labai skanu, bet lydytą sūrį patariama keisti į varškės.

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.