Gydytoja pasakė, koks prieskonis tirpdo ir cholesterolį, ir kūno kilogramus

Turite antsvorio? Išvaizda – mažiausia jūsų problema, įspėja gydytoja. Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto docentė, Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų gastroenterologė Goda Denapienė sako, kad nutukimas sukelia daugybę sutrikimų ir blogina gyvenimo kokybę.  

 Siekiant dailios figūros, geros sveikatos ir sklandaus virškinimo gali padėti ir vienas prieskonis.<br> 123rf nuotr.
 Siekiant dailios figūros, geros sveikatos ir sklandaus virškinimo gali padėti ir vienas prieskonis.<br> 123rf nuotr.
 Dėl ypatingos vietos Rytų virtuvėje ciberžolė vadinama indiškuoju šafranu ir laikoma prieskoniu, konservantu bei priešuždegiminiu vaistu.<br> 123rf nuotr.
 Dėl ypatingos vietos Rytų virtuvėje ciberžolė vadinama indiškuoju šafranu ir laikoma prieskoniu, konservantu bei priešuždegiminiu vaistu.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 6, 2019, 10:55 AM

Turint antsvorio ar nutukus kiekvienas organas ar sistema yra pernelyg apkraunami, o tai veda organų pažeidimo link. 

Nutukimas yra susijęs su širdies ir kraujagyslių ligomis, padidėjusiu kraujospūdžiu, skatina diabeto, tulžies akmenligės ar pankreatito (kasos uždegimo) vystymąsi, sukelia riebalinį kepenų uždegimą, galintį progresuoti į cirozę ar kepenų nepakankamumą. 

Antsvoris gali sukelti miego apnėją ar ilgainiui paskatinti net vėžio vystymąsi. 

Dėl didelio nutukimo gali vystytis net vaisingumo ar erekcijos problemos, be to, gali kilti depresiniai, gėdos ir kaltės jausmai, jau nekalbant apie sąnarių skausmus ar sumažėjusį darbingumą. 

Nutukimas – gyvenimo būdo liga 

Gydytoja sako, kad pagrindinė nutukimo šiais laikais priežastis yra netinkamas gyvenimo būdas. Pasak G.Denapienės, šiandien daug žmonių per daug arba netinkamai valgo ir per mažai juda. 

„Užburtas ratas. Auga svoris, dėl to vystosi sąnarių pažeidimai ar skausmai, tad vėliau žmogus nebenori arba nebegali aktyviau judėti ir išnaudoti su maistu gautą energiją“, – sako gydytoja. 

Svorį didina vaisių ir daržovių stoka mityboje, greitasis maistas, saldieji gėrimai, mažinantys žarnų motoriką ir trikdantys virškinimą. 

„Dažniausiai netinkamus maitinimosi ar judėjimo įpročius šeimos perduoda iš kartos į kartą, tačiau susidūrę su nutukimu kaltina genetiką. Taip, nutukimas yra ir gyvenimo būdo, ir, iš dalies, genetikos problema, bet jei žmogus sveikai gyvena ir savimi rūpinasi, genetika ne taip stipriai pasireiškia“, – pasakoja medikė. 

Antsvoris piliulėje

Kartais svorį didina ir būtini vaistai, pavyzdžiui, antidepresantai, streroidai ar betablokatoriai, tačiau paisant sveiko gyvenimo būdo, vaistų, pasak G.Denapienės, apskritai reikėtų mažiau. 

Svorį augina ir neišsimiegojimas – tuomet gaminasi tam tikri apetitą keliantys hormonai. Be to, neretai žmonės valgo dėl streso – taip jie bando nusiraminti. 

Gydytoja pripažįsta, kad sveikai gyventi ne kiekvienas gali – ekologiškas maistas yra brangesnis. Tačiau iš esmės, jos nuomone, svarbiausias yra sąmoningas pasirinkimas valgyti mažiau ir geriau, o taip pat daugiau judėti. Ypač tai svarbu vyresniame amžiuje, kai lėtėja medžiagų apykaita, o apetitas išlieka toks pat.

Ką daryti? 

Paklausta, kaip kovoti su antsvoriu, gydytoja G.Denapienė nusišypso: „Visų pirma reikia suvokti, kad tai yra problema. Ir reikia norėti jos atsikratyti“. Kiekvienas žmogus pasirenka jam priimtiną motyvaciją mesti svorį: vienam tai naujas maudymosi kostiumėlis, kitam – geresnė sveikata ar nuotaika. 

Gydytoja skatina stebėti, kada pradedame per daug ar nelaiku valgyti: supykę, nuliūdę, nuobodžiaudami, laukdami ar pan. Šis suvokimas gali padėti imti spręsti problemą. Žinoma, padeda ir visada po ranka esančios svarstyklės progresui matuoti. 

Taip pat reikėtų nuolat mankštintis – bent pusę valandos per dieną. Šiais laikais žmonėms judėti padeda net išmanieji laikrodžiai, skaičiuojantys žingsnius ar sudegintas kalorijas – tereikia išnaudoti galimybes. Taip pat svarbu iš anksto susidaryti mitybos planą ir jo laikytis. Vasara yra ypač palanki vartoti daugiau skaidulų turinčio maisto – vaisių ir daržovių. Tuo metu užkandžiavimui tarp rimtesnių valgymų gydytoja sako gana griežtą „ne“. 

Reikėtų kaip įmanoma vengti alkoholio, nes jis skatina apetitą, sumažinti ar visiškai atsisakyti saldumynų. 

Pagrindinę dienos maisto dalį G.Denapienė pataria suvartoti tarp 12 ir 14 val., o paskutinį kartą valgyti ne vėliau kaip 18 val. 

Anot medikės, maiste reikėtų neperdozuoti druskos, o maisto skonį papildyti įvairiais prieskoniais, kurie veikia kaip antioksidantai, gerina virškinimą ir turi kitų vertingų savybių. Skaninant maistą reikėtų prisiminti ne tik druską ir pipirus, bet ir cinamoną, ožrages ar pankolius, kalendras, petražoles, bazilikus, šalavijus, rozmarinus, peletrūnus, čiobrelius ir kitus. Šie prieskoniai ir prieskoninės žolelės gerina ne tik maisto skonį, bet ir virškinimą, medžiagų apykaitą, todėl kartu padeda kovoti su nereikalingais kilogramais. 

Tačiau vienas vertingiausių prieskonių siekiant dailios figūros, geros sveikatos ir sklandaus virškinimo yra ciberžolės.

Ajurveda siūlo savo sprendimą

Dėl ypatingos vietos Rytų virtuvėje ciberžolė vadinama indiškuoju šafranu ir laikoma prieskoniu, konservantu bei priešuždegiminiu vaistu. Joje esanti veiklioji medžiaga kurkuminas neutralizuoja pagrindines molekules, užvedančias lėtinį uždegimą, dėl kurio palaipsniui vystosi daugybė ligų, įskaitant ir nutukimą. Tai vienas labiausiai ištirtų medicinoje naudojamų prieskonių.

Kurkuminas pasižymi ypač stipriomis antioksidacinėmis, antitoksinėmis, prieuždegiminėmis ir antinavikinėmis savybėmis, jis užkerta kelią daugybei lėtinių ligų (tarp jų – širdies ir kraujagyslių, inkstų, sąnarių ligų, metaboliniam sindromui).

Jis mažina blogojo cholesterolio ir pernelyg didelį gliukozės kiekius, taigi, yra labai svarbus ir cukrinio diabeto bei hiperlipidemijos profilaktikai. Įvairios studijos rodo, kad kurkumino turintys preparatai pasižymi liekninančiu poveikiu. 

Tiesa, kurkuminas blogai tirpsta vandenyje, todėl jį geriausia vartoti su medžiagomis, kurios padidina jo skvarbumą į ląsteles ir pasisavinimą. Mokslas įrodė, kad mikrokapsuliuota kurkumino forma yra iki šešių kartų geriau pasisavinama, negu paprasti vandenyje ištirpdyti kurkumino milteliai.

Gydytoja G.Denapienė atkreipia dėmesį, kad yra mokslinių studijų, patvirtinančių kurkumino preparatų naudą neutralizuojant rūkymo, alkoholio, radiacijos, užteršto oro faktorius, prieš ir po chemoterapijos padedant detoksikuoti organizmą, o taip pat kovojant su antsvoriu. Jie reguliuoja lipidų apykaitą, kuri turi daug įtakos nutukimui.

Kadangi kurkuminas padeda virškinti ir yra stiprus antioksidantas, susidaręs mažesnis nesuvirškintų medžiagų kiekis reiškia mažiau endotoksinais užterštą, švaresnį organizmą, geresnę medžiagų apykaitą. O tuomet yra daugiau jėgų sportui, sveikai mitybai ar mėgstamiems užsiėmimams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.