Anot mitybos specialistų, agurkai yra tiesiog idealus pasirinkimas, praturtinantis organizmą visa gausybe naudingųjų medžiagų.
Pataria įtraukti ne tik į meniu, bet ir į grožio ritualus
Daugelis agurkus pirmiausia dievina dėl to, kad jie puikiai atgaivina karštą dieną. Šiltuoju metų laiku jie nejučiomis tampa mėgstamu sumuštinių palydovu, salotų pažiba, desertu su medumi ar tiesiog solo pasirinkimu, kai norisi šio to lengvo ir vėsaus.
Maisto ekspertė ir restoranų šefė Aida Matulevičiūtė aiškina, jog agurkai dėl juose esančio vandens yra puikus pasirinkimas norint karštą vasaros dieną neperkaisti ir palaikyti organizmo skysčių balansą.
„Viename agurke gali būti iki 200 g vandens, todėl mūsų kūnui tai – itin palanki daržovė. Be to, agurkuose yra daug skaidulų, mažai cukraus ir visai nedaug kalorijų, todėl ši daržovė itin tinkama žmonėms, turintiems antsvorio ar tiesiog vertinantiems sveikatą ir sveiką maistą“, – tikina A.Matulevičiūtė.
Teigiama, jog agurkuose yra natūralių antioksidantų, kovojančių su širdies ir kraujagyslių ligų rizika, taip pat kaulams būtino vitamino K. Be to, nuo seno žinoma ir agurkų nauda odai, ypač veidui.
Pavyzdžiui, agurkų griežinėliai padeda sumažinti akių vokų paburkimą, o agurko odele patepta sudirgusi veido oda kur kas greičiau nurimsta, maloniai sudrėksta, sumažėja jos patinimas.
Vasaros daržovių favoritai
A.Matulevičiūtės teigimu, jeigu agurkai yra užauginti vietoje ar dar geriau – nuosavame darže, jų odelės lupti nėra būtina.
„Paprastai visos naudingosios medžiagos kaupiasi būtent po odele, todėl ją nuskutus rizikuojame netekti gerųjų agurko savybių. Lupti odelę reikėtų tik tuo atveju, jei pastaroji yra pradėjusi džiūti, turi įtrūkimų ar skylučių, taip pat reikėtų įvertinti ir kokiomis sąlygomis auginti agurkai“, – pataria maisto ekspertė.
Kaip pasakoja prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė, liepos mėnesį parduotuvių lentynas užpildo švieži, vietos augintojų kruopščiai prižiūrėti gruntiniai agurkai. Pasak B.Čaikauskaitės, viso šiltojo sezono metu agurkai yra neatsiejama pirkinių krepšelio dalis.
„Be agurkų lietuviai neįsivaizduoja nei vasaros simboliu tituluojamų šaltibarščių, nei kitų gaivių patiekalų. Tai rodo ir šoktelėję šviežių trumpavaisių agurkų pardavimai. Šių metų skaičių dar negalime apibendrinti, tačiau praėjusį sezoną iš visų parduotų agurkų net 65 proc. sudarė būtent lietuviški trumpavaisiai agurkai“, – teigia B.Čaikauskaitė.
A.Matulevičiūtė pataria agurkus išbandyti kiek netradiciniuose patiekaluose ir taip atrasti naujus skonius.
Alternatyva šaltibarščiams – agurkų šaltsriubė
„Agurkų potencialas kur kas didesnis nei tik būti neatskiriama šaltibarščių dalimi. O tiems, kurie be jų skonio gyventi vis dėlto negali, tiesiog būtina išmėginti agurkų šaltsriubę. Pastaroji gaminama panašiai kaip ir daugelio taip mėgstami šaltibarščiai, tačiau joje nėra burokėlių.
Į kefyrą, pasukas ar jogurtą įtarkuokite daug šviežių agurkų, įspauskite keletą skiltelių česnako, pagardinkite ryšulėliu smulkintų krapų, o supylę į dubenėlius šaltsriubę apibarstykite prieš tai keptuvėje paskrudintomis kedrinėmis pinijomis ir pašlakstykite citrinų sultimis bei papuoškite garšvomis, dilgėlėmis, mėtomis ar bazilikais – pasirinkite, kas patinka labiau.
Sriubą atvėsinkite šaldytuve ir mėgaukitės tikrai gardžiu skoniu“, – receptu dalijasi A.Matulevičiūtė.
Vasaros atradimas – agurkų ledai
Reikės:
1–2 šviežių trumpavaisių agurkų;
2 vnt. kivių;
1 puodelio kubeliais pjaustyto meliono;
2 valg. šaukštų citrinos sulčių;
¼ stikinės vandens;
2 valg. šaukštų cukraus (galima keisti medumi).
Gaminimas
Cukrų (medų) išmaišykite su šiltu vandeniu, kol viskas gerai ištirps. Į dubenį dėkite kubeliais supjaustytą agurką, kivius, melioną, supilkite citrinos sultis ir vandenį su ištirpusiu cukrumi (medumi). Elektriniu trintuvu viską sutrinkite iki vientisos masės. Ją atsargiai supilstykite į ledų formeles ir dėkite į kamerą, kad atvėstų ir sustingtų.
Sveikasis agurkų kokteilis
Reikės:
2-4 vnt. trumpavaisių šviežių agurkų;
200 ml graikiško, natūralaus jogurto;
saujos smulkintų krapų ir petražolių;
1 arbat. šaukštelio sezamų sėklų;
druskos ir pipirų (pagal skonį);
grūsto ledo.
Gaminimas
Agurkus ir jogurtą suplakite elektriniu trintuvu, gautą kokteilį pagardinkite sezamų sėklomis, druska, pipirais ir smulkintais žalumynais. Sudėkite grūstą ledą ir viską gerai išmaišykite.
Šalta agurkų, avokadų ir kokosų pieno sriuba
Reikės:
250 ml kokosų pieno;
250 ml vandens;
2 vnt. prinokusių avokadų;
300 g šviežių trumpavaisių agurkų;
saujos krapų;
saujos smulkintų kalendrų;
saujos smulkintų svogūnų laiškų;
druskos ir pipirų pagal skonį;
3 valg. šaukšt. citrinos sulčių.
Gaminimas
Avokadus nulupkite, išimkite kauliukus ir supjaustykite kubeliais. Taip pat supjaustykite ir gerai nuplautus agurkus. Viską sudėkite į elektrinį trintuvą, ten pat supilkite ir kokosų pieną su vandeniu bei sutrinkite visus ingredientus iki vientisos masės.
Sriubą gardinkite druska ir pipirais pagal savo nuožiūrą, būtinai įpilkite citrinos sultis ir sudėkite mėgstamus žalumynus. Viską gerai išmaišykite ir palikite atvėsti šaldytuve. Skanaus!