Mokslininkai paaiškino, kodėl šokoladas naudingas visiems, ypač vyresniems žmonėms

Italų mokslininkų tyrimų išvados rodo, kad tam tikra kasdienė kakavos dozė veikia kaip vaistai, gydantys įvairius sutrikimus.

Sveikiems žmonėms, neturintiems problemų su atmintimi, kakava taip pat pagerina pažinimo funkcijas.<br> 123rf nuotr.
Sveikiems žmonėms, neturintiems problemų su atmintimi, kakava taip pat pagerina pažinimo funkcijas.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 8, 2019, 9:23 AM, atnaujinta Sep 8, 2019, 9:28 AM

2017 metais nustatyta, kad reguliarus kakavos vartojimas susijęs su pagerėjusia atmintimi ir vizualios informacijos apdorojimu. Kakava kai kuriems žmonėms gali būti itin naudinga.

Kakava – tai išdžiovintos fermentuotos kakavos medžio pupelės, iš kurių gaminamas šokoladas. Juokaujama, kad kakava buvo plačiai ištyrinėta, nes kas gi nenorėtų tokio darbo?

Atrasta, kad daugybė natūralių medžiagų, esančių kakavos pupelėse, turi gydomojo, raminančio poveikio.

Pavyzdžiui, buvo nustatyta, kad šokolade randami polifenoliai ramiai nuteikia ir suteikia pasitenkinimą, o flavonoliai stabdo su amžiumi susijusį atminties prastėjimą.

Prieš pasinaudodami šiais tyrimais kaip pasiteisinimu, kad suvalgėte visą šokolado plytelę, atminkite, kad šokolado sudėtyje taip pat yra teobromino, toksiškos cheminės medžiagos. Nors apsinuodyti rizikuojate, nebent jei suvalgysite 85 plyteles šokolado.

Mokslininkai tyrė, kaip kakavoje esantys flavonoliai veikia smegenų veiklą ir kas nutinka, jei kakava vartojama reguliariai.

Nustatyta, kad daugiausia naudos žmogui suteikia kakavoje esantys flavonoliai.

Mokslininkai pastebėjo darbo atminties našumo bei vizualiosios informacijos apdorojimo pagerėjimą. Jie mano, kad daugiausiai naudos teikia flavonoliai.

Jei ilgesnį laiką kakavą vartoja vyresni asmenys, pagerėja jų dėmesys, gebėjimas apdoroti informaciją, darbinė atmintis, iškalba, o naudingiausia ji buvo tiems, kurie turėjo silpną pažinimo funkciją arba pradėjusią silpti atmintį.

Sveikiems žmonėms, neturintiems problemų su atmintimi, kakava taip pat pagerina pažinimo funkcijas.

„Kakavos flavonoliai turi teigiamą poveikį širdies ir kraujagyslių sveikatai ir gali pagerinti smegenų kraujotaką. Tai ypač aktualu vyresnio amžiaus žmonėms.

Reguliarus kakavos vartojimas išties gali pagerinti pažinimo funkciją. Vis dėlto yra ir neigiama kakavos bei šokolado vartojimo pusė. Šokoladas yra kaloringas, taip pat jame randama tokių cheminių junginių, kaip kofeinas ir teobrominas. 

Šokoladas dažniausiai gaminamas su cukrumi ir pienu – tokiu reikėtų nepiknaudžiauti. Tačiau juodasis šokoladas – flavonolių šaltinis. Mes kasdien juo pasimėgaujame“, – teigė šį tyrimą atlikę mokslininkai.

Parengta pagal sciencealert.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.