Mėgaukitės kasdien: 7 sveikiausios sūrio rūšys

Nors sūris dažnai yra peikiamas dėl to, kad jame yra gana nemažai sočiųjų riebalų ir druskos, vis tik tai skanus ir maistingas produktas, kuris apdovanoja organizmą daugybe naudingų maistinių medžiagų. 

Kasdien įtraukite į mitybą gabaliuką vieno iš septynių rūšių sūrio – mėgausitės ne tik gardesniu, bet ir maistingesniu valgiu, kuris organizmui teiks daug naudos. <br>123rf nuotr.
Kasdien įtraukite į mitybą gabaliuką vieno iš septynių rūšių sūrio – mėgausitės ne tik gardesniu, bet ir maistingesniu valgiu, kuris organizmui teiks daug naudos. <br>123rf nuotr.
 Ožkų pieno sūris.<br>123rf nuotr.
 Ožkų pieno sūris.<br>123rf nuotr.
 Puskietis sūris.<br>123rf nuotr.
 Puskietis sūris.<br>123rf nuotr.
 Rikota.<br>123rf nuotr.
 Rikota.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 21, 2019, 9:40 AM

Nebūtina sūrio valgyti dideliais kiekiais – pakaks tik vienos porcijos, tai yra, 30 gramų per dieną. Suvalgę tokio dydžio gabalėlį gauname nuo 80 iki 110 kilokalorijų, nelygu sūrio rūšis ir riebalų kiekis.

Tad kasdien įtraukite į mitybą gabaliuką vieno iš šių septynių rūšių sūrio – mėgausitės ne tik gardesniu, bet ir maistingesniu valgiu, kuris organizmui teiks daug naudos. 

7 sveikiausias sūrio rūšis išvardijo „Good housekeeping“.

Mocarela

Šiame minkštame sūryje yra gerokai mažiau druskos nei kietame, brandintame. 

Vienoje porcijoje yra 8 g baltymų ir 200 mg kalcio, todėl šis sūris – tikras kaulų stiprintojas.

Dėkite mocarelos į salotas, berkite į karštą sriubą, gardinkite sumuštinius ar omletą. 

Puskietis sūris

Iš karvių pieno pagamintas puskietis sūris yra puikus pasirinkimas tiems, kurie ieško mažiau riebalų ir druskos turinčio sūrio. Tačiau turėkite omenyje, kad skirtingų gamintojų sūryje druskos kiekis gali skirtis.

Puskiečiame sūryje yra daugiau vitamino B12, negu kituose. Šis vitaminas būtinas visoms ląstelėms, ypač raumenų, nervų veiklai. Be to, suvalgę vieną porciją, gausite maždaug 20 proc. dienos kalcio normos. 

Šis sūris labiausiai tinka sumuštiniams, užkandėlei su vaisiais. 30 g porcijoje yra apie 100 kilokalorijų. 

Parmezanas arba kietasis sūris

Jame gausu kalcio ir fosforo – mineralų, itin naudingų kaulų sveikatai. Be to, kietuose sūriuose yra mažiau riebalų ir daugiau baltymų. Ir nors šiuose sūriuose nemažai druskos, visas džiaugsmas tas, kad norint pasimėgauti pakanka tik nedidelio gabalėlio.

Gera žinia ir netoleruojantiems laktozės: sūrio brandinimo metu jos kiekis sumažėja.  

Mėlynųjų pelėsių sūris

Nors mėlynųjų pelėsių sūryje yra daugiau druskos, kartu jame daugiau kalcio, todėl šį sūrį turėtų pamėgti visi, norintys išsaugoti tvirtus kaulus. 

Kaip ir parmezano, šio sūrio taip pat reikia nedaug – salotoms, sriubai ar padažui pagardinti užteks vos kelių gabalėlių. 

Varškės sūris 

Jame daugiau baltymų ir mažiau kalorijų, tad tai puikus užkandis. Varškėje yra ir seleno – antioksidanto, kuris malšina lėtinius uždegimus. 

Rikotos sūris 

Šiame tradiciniame itališkame sūryje, gaminame iš karvių, avių, ožkų ar buivolių pieno, yra daug išrūgų baltymų, kuriuose yra visų būtinų amino rūgščių.

Išrūgų baltymai itin naudingi raumenims, taip pat jie padeda kovoti su nereikalingais kilogramais ir saugoti gerą širdies sveikatą.

Ožkų pieno sūris 

Kai kurių žmonių virškinimo sistemai ožkų pieno sūris yra daug palankesnis už karvių. Jame ženkliau mažiau laktozės ir yra kazeino, dėl kurio ožkų pieno sūris sukelia mažiau diskomforto nei karvių. 

Šis sūris puikiai tinka salotoms, skrebučiams gardinti, su vaisiais ir šlakeliu medaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.