Alyvuogių, rapsų ar saulėgrąžų – atsakė, kurį aliejų rinktis

Alyvuogių aliejus visuotinai laikomas aukščiausios kokybės riebalais. Šis produktas yra pagrindinė sveikos ir širdies ligų profilaktikai rekomenduojamos Viduržemio jūros dietos dalis, todėl alyvuogių aliejus laikomas svarbia subalansuotos mitybos sudedamąja dalimi.

 iStock nuotr.
 iStock nuotr.
 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 1, 2019, 8:00 AM, atnaujinta Oct 1, 2019, 1:29 PM

Alyvuogių aliejus neabejotinai yra vertingas produktas, tačiau išsami kitų augalinių riebalų maistinių medžiagų analizė rodo kitų aliejų, pavyzdžiui, rapsų aliejaus, pranašumą. Štai kodėl rapsų aliejus Vidurio ir Rytų Europoje taip dažnai rekomenduojamas kaip alyvuogių aliejaus pakaitalas.

Augaliniai riebalai yra nesočiųjų riebalų rūgščių šaltinis, iš jų vertingiausios yra nesočiosios omega 6 ir omega 3 riebalų rūgštys. Mūsų mityboje trūksta omega 3 riebalų rūgščių, todėl mūsų kraštuose gyvenantiems žmonėms rekomenduojama vartoti daugiau maisto produktų, kuriuose gausu šių maistinių medžiagų. Toks produktas yra rapsų aliejus – jame yra daugiausia omega 3 riebalų rūgščių, palyginti su visais kitais augaliniais riebalais (dešimt kartų daugiau nei alyvuogių aliejuje).

Rapsų aliejuje ne tik yra daug vertingų nesočiųjų omega 6 ir omega 3 riebalų rūgščių, bet ir jų santykis 2 : 1 yra puikus mitybos poreikių atžvilgiu. Toks optimalus riebalų rūgščių santykis yra būdingas Viduržemio jūros dietai, kurios pagrindinis principas yra sumažinti omega 6 riebalų rūgščių kiekį, kartu didinant omega 3 riebalų rūgščių koncentraciją. Alyvuogių aliejuje yra daug mažiau omega 3 riebalų rūgščių nei rapsų aliejuje, todėl riebalų rūgščių santykis nėra toks palankus – 9 : 1.

Saulėgrąžų aliejus yra svarbiausias polinesočiųjų riebalų rūgščių (linolo rūgšties ir linoleno rūgšties), kurių organizmas negamina pats ir jų galima gauti tik su maistu, šaltinis. Šios riebalų rūgštys reguliuoja svarbius organizmo procesus. Polinesočiosios riebalų rūgštys geriausiai padeda kovoti su aterosklezore, dažniausiai sukeliančia širdies ir kraujagyslių bei smegenų kraujagyslių ligas.

Omega 3 ir omega 6

Augalinis aliejus yra nesočiųjų riebalų rūgščių šaltinis, o kai kurių iš jų, pavyzdžiui, omega 6 ir omega 3, žmogaus organizmas nepasigamina, todėl jos gaunamos tik su maistu.

Omega 3 riebalų rūgštys yra ląstelių membranos dalis. Jų atsiranda pradinėje hormono, kuris reguliuoja kraujo krešėjimą, arterijų sienelių judėjimą ir mažina uždegimą, stadijoje. Dėl šių teigiamų savybių omega 3 riebalų rūgštys atitolina širdies ligas, insultą ir kitas sveikatos problemas, susijusias su kraujotakos sutrikimais. Tačiau omega 3 riebalų rūgščių mūsų mityboje dažnai trūksta, todėl ypač svarbu vartoti produktus, kuriuose yra šios riebalų rūgšties. Vienas iš tokių produktų yra rapsų aliejus, nes jame yra dešimt kartų daugiau omega 3 riebalų rūgščių nei alyvuogių aliejuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.