Kasdien suvalgykite du šaukštus moliūgų sėklų – rezultatai tikrai patiks

Moliūgai dar niekada nebuvo tokie populiarūs – verdame sriubas ar džemus, kepame pyragus, ruošiame troškinius ir dar gausybę kitokių patiekalų. Iš Meksikos kilę moliūgai dabar auga šešiuose ir septynių kontinentų. Vienintelis žemynas, kuriame jų neįmanoma užauginti, – Antarktida.

Jeigu mėgstate moliūgus, turėtumėte neišmesti ir sėklų – viename moliūge jų yra maždaug 500. <br> 123rf nuotr.
Jeigu mėgstate moliūgus, turėtumėte neišmesti ir sėklų – viename moliūge jų yra maždaug 500. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 6, 2019, 8:59 AM

Jeigu mėgstate šią daržovę (iš tiesų tai vaisius, ne daržovė), turėtumėte neišmesti ir sėklų – viename moliūge jų yra maždaug 500. 

Moliūgų sėklose yra daugiau baltymų nei riešutuose. Jose labai daug ląstelienos ir mineralinių medžiagų, labai naudingų organizmui. Jos naudingos širdžiai, padeda kontroliuoti diabetą ar gelbsti užklupus nemigai. 

Todėl valgykite jas kasdien, ragina „Healthy and Natural World“. 

1 porcija moliūgų sėklų (28 g, 2 valgomieji šaukštai) turi 126 kalorijas, 15 g angliavandenių ir 5,5 g riebalų. Naudinga žinoti, kad moliūgų sėklos pasižymi žemu glikeminiu indeksu – 10.

Tad kuo naudingos moliūgų sėklos? 

Padeda širdžiai. Moliūgų sėklos ir iš jų išspaustas aliejus turi omega 3 riebiųjų rūgščių. Tyrimai parodė, kad šios medžiagos naudingos norint išvengti širdies ir kraujagyslių ligų.

Taip pat sėklose yra daug magnio ir kalio – medžiagų, kurios padeda reguliuoti kraujo spaudimą. Suvalgę du šaukštus šių sėklų gausite 74 mg magnio (19 proc. RDN), 260 mg kalio (7 proc. RDN) ir 15,5 mg kalcio (2 proc. RDN).

Padeda apsisaugoti nuo uždegimų, infekcijų ir net vėžio. Lėtiniai uždegiminiai procesai, vykstantys organizme, gali nulemti daugybę negalių, tarp kurių – širdies ir kraujagyslių ligos, diabetas ir netgi vėžys. Moliūgų sėklose yra omega 3 riebiųjų rūgščių ir gausybė antioksidantų, kurie padeda slopinti uždegimus ir stiprinti organizmo imuninę sistemą, gintis nuo infekcijų ir įvairių ligų. Kai kurios studijos parodė, kad moliūgų sėklose esantys antioksidantai gali apsaugoti nuo tokių lėtinių ligų, kaip vėžys ir atitolinti senėjimo procesus.

Vienas tyrimas, paskelbtas „Nutrition and Cancer“ žurnale, atskleidė, kad moliūgų sėklų ekstrakte yra fitoestrogenų – medžiagos, kuri veikia panašiai kaip moteriški hormonai estrogenai. Jie stabdo krūties vėžio ląstelių dauginimąsi moters po menopauzės organizme. 

Mažina gliukozės kiekį kraujyje. Jeigu sergate antrojo tipo diabetu, moliūgų sėklos gali padėti sumažinti gliukozės kiekį. Mokslininkai laboratorijoje nustatė, kad moliūgų sėklų ekstraktas gali padėti užkirsti kelią diabetui, tačiau dar laukia tolesnės studijos su žmonėmis. Naudingas ir moliūgų sėklų derinys su linų sėmenimis – nustatyta, kad šis derinys atitolina kepenų pažeidimus, kuriuos sukelia diabetas.

Gerina miegą. Jeigu jus kamuoja nemiga, dažniau pakramsnokite moliūgų sėklų. Jose yra daug triptofano – medžiagos, kuri siejama su geru miegu. Triptofanas pagerina miego kokybę ir padeda greičiau užmigti. Vienas klinikinis tyrimas parodė, kad triptofanas, gautas iš augalinių šaltinių, yra toks pat efektyvus, kaip ir sintetinis.

Stiprina akis. Moliūgų sėklos itin naudingos norint išvengti regėjimo problemų, užklumpančių žmogui senstant. Sėklose yra cinko, labai naudingo akims. Taip pat liuteino ir zeaksantino.

Saugo prostatą. Dažniau pakramsnoti moliūgų sėklų turėtų ir vyrai – jos padeda sumažinti išvešėjusios prostatos simptomus. 

Saugo nuo parazitų. Tai ir puiki natūrali priemonė, sauganti nuo parazitų. 2012 metais atliktas tyrimas parodė, kad kasdienis moliūgų sėklų valgymas padėjo iki 75 proc. sumažinti parazitų kiekį organizme.

Mažina apetitą. Moliūgų sėklos – ne tik skani, bet ir labai naudinga užkandėlė, kuri sumažins norą užkandžiauti nesveikai. Daug skaidulų, baltymų, vitaminų ir mineralų – visa tai padeda ilgam likti sotiems.

Saugo vešlius plaukus. Vienas tyrimas atskleidė, kad moliūgų sėklų aliejus padeda vyrams, pradėjusiems plikti. Jo metu 76 vyrai, kuriems buvo nustatyta androgeninė alopecija, kasdien vartojo po 400 mg moliūgų sėklų aliejaus (apie 1,5 šaukšto). Praėjus 24 savaitėms plaukų kiekis buvo padidėjęs 40 proc. 

Naudingos moterims po menopauzės. Vienas tyrimas, kuriame dalyvavo menopauzinio amžiaus moterys, parodė, kad moliūgų sėklų aliejus padidina gerojo cholesterolio kiekį organizme ir sumažina arterinį kraujo spaudimą. Jį vartojusios moterys mažiau skundėsi sąnarių ar galvos skausmu.

Kaip vartoti moliūgų sėklas

Ir žalios, ir skrudintos moliūgų sėklos pasižymi tomis pačiomis savybėmis, vis tik teigiama, kad žaliose arba džiovintose naudingųjų medžiagų daugiau, mat skrudinant karštis sunaikina kai kuriuos vitaminus. 

Moliūgų sėklas, kaip ir riešutus, naudinga prieš valgant pamirkyti – tai padeda geriau įsisavinti naudingąsias medžiagas.

Parengta pagal „Healthy and Natural World“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.