Piliules padėkite į šalį: 3 receptai padės natūraliai sustiprinti imunitetą

Ruduo su savimi atsinešė ne tik nenuspėjamus orus: staigius temperatūrų pokyčius neretai lydi ir peršalimai. Mitybos specialistai teigia, kad imuniteto stiprinimas šaltuoju metų laiku gali padėti apsisaugoti nuo tykančių ligų bei primena, kad svarbus tiek aktyvus gyvenimo būdas, tiek teisinga mityba.

 Moliūgų glotnutis.<br> 123rf nuotr.
 Moliūgų glotnutis.<br> 123rf nuotr.
 Moliūgų glotnutis.<br> 123rf nuotr.
 Moliūgų glotnutis.<br> 123rf nuotr.
Obuolių glotnutis.<br> 123rf nuotr.
Obuolių glotnutis.<br> 123rf nuotr.
Apelsinų ir spanguolių glotnutis.<br> 123rf nuotr.
Apelsinų ir spanguolių glotnutis.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 9, 2019, 6:04 AM

Tad ką derėtų įtraukti į savo valgiaraštį, jeigu norite išlikti kaip įmanoma sveikesni ir žvalesni?

Ekspertų patarimai, kaip stiprinti imunitetą natūraliomis priemonėmis.

Svarbiausia – maisto įvairovė

Pasak geros savijautos centro „Sanus“ visuomenės sveikatos specialisto Tomo Radišausko, atvėsus orams organizmui būtina skirti šiek tiek daugiau dėmesio, o sportą derinti su sveika mityba.

„Pasaulio sveikatos organizacija skelbia, kad mūsų sveikatai daugiausia įtakos turi gyvensena, o mityba – kaip pagrindinis geros sveikatos veiksnys – gali nulemti net apie 60 proc. bendros savijautos. Taigi, norėdami išlaikyti imuninę sistemą stiprią, o organizmą – atsparų ligoms, ypatingą dėmesį derėtų skirti mitybai.

Viena svarbiausių taisyklių yra didelė maisto įvairovė: organizmas turi būti aprūpinamas ne tik pagrindinėmis maistinėmis medžiagomis, bet ir stiprinamas mikroelementais – vitaminais bei mineralais“, – sako T.Radišauskas.

Jo teigimu, netgi moksliškai įrodyta, jog žmonės, valgantys nevisavertį maistą, yra labiau ir dažniau pažeidžiami infekcijų bei ligų.

Vitaminų gausu paprastuose produktuose

Pasakodamas, ko šiukštu nereikėtų išbraukti iš savo meniu šaltuoju laiku, T.Radišauskas išskiria svarbiausius mikroelementus, kurie organizmui būtini.

„Gerai savijautai palaikyti privalu gauti vitaminų A, B2, B6, folio rūgšties, B12, C, D, E bei mineralų: cinko, seleno, magnio, geležies. Vitamino A gausu morkose, B6 – bulvėse su lupena bei grūduose, folio rūgšties – avižų dribsniuose, vitamino C – saldžiosiose paprikose, spanguolėse, vitamino E – riešutuose, saulėgrąžų sėklose“, – vardija visuomenės sveikatos specialistas.

Šiai minčiai antrina ir prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, teigdama, jog keičiantis metų laikui, pravartu atidžiai peržvelgti racioną, o naudingų ir organizmui būtinų medžiagų galima nesunkiai atrasti parduotuvių lentynose.

„Atvėsus orams, kaip siūlo sveikos mitybos specialistai, reikėtų valgyti kuo daugiau vitamino C turinčių produktų. Jo šaltinis – tai ne tik citrinos, kiviai ar greipfrutai, bet ir, pavyzdžiui, brokoliai, žiediniai, briuseliniai, lapiniai („kale“) kopūstai, taip pat špinatai.

Sezoninės mitybos pokyčius natūraliai padiktuoja asortimentas, kuris parduotuvėse keičiasi kartu su metų laikais, taip užtikrinant daržovių ar vaisių šviežumą ir įvairovę. Stebime, jog vėstant orams, kai baigiasi kaulavaisių, arbūzų ir kitų labiau vasariškų vaisių sezonas, pirkėjai kur kas aktyviau ima pirkti vynuoges, citrusinius vaisius, pagreitį įgauna raugintų daržovių vartojimas“, – pasakoja V.Juodkazienė.

Rekomenduoja atsigręžti į sezoniškumą

Visuomenės sveikatos specialisto T.Radišausko teigimu, Lietuvoje, kur egzistuoja visi keturi metų laikai, turėtume labiau kreipti dėmesį į sezoną ir pagal jį puoselėti ne tik įvairias laisvalaikio veiklas, bet ir maitintis tuo, ką siūlo gamta.

„Atėjus rudeniui, neturėtume pamiršti ir daržovių, vaisių, uogų, kurie taip pat praturtins maistą mikroelementais. Tai obuoliai, svarainiai, kriaušės, šermukšnių uogos, šaltalankiai, spanguolės, česnakai, svogūnai, paprikos, morkos, ropės, bulvės, cukinijos“, – sako T.Radišauskas.

Tuo metu IKI maisto ekspertė priduria, kad atvėsus orams, organizmo nereikėtų apsunkinti valgant riebų maistą.

„Kaip sotų ir maistingą patiekalą galite rinktis pačias įvairiausias košes. O jei dar jas pagardinsite uogomis, ispaninių šalavijų sėklomis, linų sėmenimis, šviežiais vaisiais ar kitais mėgstamais pagardais, gausite ne tik labai sveiką, bet ir gardų patiekalą, palankų imunitetui. Be to, net ir šaltuoju metų laiku siūlau neišbraukti sveikųjų glotnučių – priešingai, tinkamai parinkti jų ingredientai gali tapti tikra vitaminų bomba ir padėti natūraliai sustiprinti imunitetą“, – pataria V.Juodkazienė ir dalijasi receptais.

Rudeninis glotnutis su moliūgais

Reikės:

• ¼ stiklinės paprastų avižinių dribsnių;

• ¼ stiklinės moliūgo tyrės (gali būti konservuota, trinta, virta);

• ¾ stiklinės graikinio jogurto;

• 1 obuolio;

• ½ banano;

• ½ stilinės mėgstamo pieno (migdolų, sojų ar pan.);

• šiek tiek moliūgo pyrago prieskonių – cinamono, anyžiaus, kardamonų (nebūtina).

Kaip gaminti 

Pirmiausia elektriniu trintuvu susmulkinkite avižinius dribsnius, po to ten pat dėkite obuolio griežinėlius, bananą, moliūgo tyrę, pieną ir jogurtą. Viską darsyk gerai sutrinkite. Norint galima pagardinti prieskoniais, kuriais gardinami moliūgų pyragai.

Imbierinis obuolių glotnutis

Reikės:

• 2 obuolių;

• 1 banano;

• 1 stiklinės pieno (tinka sojų, riešutų ar kt. augalinis gėrimas);

• ½ stiklinės graikinio jogurto;

• 1 arbat. šaukšt. cinamono;

• tarkuoto imbiero (pagal skonį);

• 1-2 datulių.

Kaip gaminti

Obuolius ir bananą nulupkite, sudėkite į elektrinį trintuvą. Ten pat supilkite pieną, jogurtą, įtarkuokite norimą kiekį imbiero, įdėkite kelias datules ir viską gerai sutrinkite. Glotnutį paskaninkite cinamonu.

Apelsinų ir spanguolių glotnutis

Reikės:

• 4 vidutinio dydžio apelsinų;

• 1 puodelio spanguolių (galima naudoti šaldytas);

• ½ stikl. mėgstamo fermentuoto arbatos gėrimo kombučios;

• 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto.

Kaip gaminti 

Apelsinus nulupkite, supjaustykite gabalėliais ir dėkite į elektrinį smulkintuvą. Ten pat sudėkite ir likusius ingredientus. Viską gerai susmulkinkite, paskaninkite vanilės ekstraktu.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.