Riebalus būtina naudoti pagal paskirtį: ką tepti, o ką kepti?

Šiandien, kai aliejaus lentynos parduotuvėse gali užimti net kelis metrus, verta atsiminti svarbią informaciją apie mūsų virtuvėje naudojamus riebalus ir jų sudėtį. Be tradicinių saulėgrąžų, alyvuogių ir rapsų aliejų, galima įsigyti ir moliūgų, sėmenų, vynuogių sėklų, sojų ir kukurūzų aliejaus. Kiekvieno iš jų sudėtis ir paskirtis šiek tiek skiriasi. Kokius riebalus tepti ant duonos, koks aliejus tinka salotoms ir koks skirtas kepti? Pasufleruosime!

 Kokius riebalus tepti ant duonos, koks aliejus tinka salotoms ir koks skirtas kepti?<br> 123rf.com nuotr.
 Kokius riebalus tepti ant duonos, koks aliejus tinka salotoms ir koks skirtas kepti?<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-10-15 08:00

Koks aliejus geriausias kepti, o koks salotoms?

Kepti – rafinuoti aliejai. Skirtingai nei gyvuliniuose riebaluose, augaliniame aliejuje vyrauja nesočiosios riebalų rūgštys, kurios dar skirstomos į mononesočiąsias ir polinesočiąsias. Polinesočiosios riebiosios rūgštys visur laikomos labai sveikomis, todėl aliejai, kuriuose gausu omega 3 ir omega 6 polinesočiųjų riebalų rūgščių (rapsų ir saulėgrąžų), yra labai vertinami. Kitas veiksnys, į kurį reikia atkreipti dėmesį, yra konkretaus aliejaus smilkimo temperatūra. Ji rodo, iki kokios temperatūros kaitinamas aliejus nepradeda smilkti. Tai yra labai svarbu, nes perkaitintame aliejuje susidaro organizmui kenksmingų junginių. Auksinė taisyklė yra ta, kad jei aliejus yra rafinuotas, jis labiau tinka kepti. Taip yra todėl, kad rafinavimo metu iš aliejaus pašalinamos visos medžiagos, kurios gali pradėti smilkti. Todėl kepimui rekomenduojama naudoti rafinuotą saulėgrąžų ar rapsų aliejų.

Salotoms tinkamas aliejus. Aliejaus geriausia iš viso nekaitinti, tuomet jame išliks visos gerosios savybės, o pilti jo į salotas, įvairius padažus, taip pat į virtus ar garintus patiekalus, kad jie būtų sotesni ir sodresnio skonio. Tam puikiai tinka nerafinuotas saulėgrąžų ar rapsų aliejus, taip pat nerafinuotas moliūgų ar sėmenų aliejus. Jei kurį nors aliejų naudojate sveikatinimosi tikslu (sėmenų, rapsų, saulėgrąžų ir kt.), geriau rinktis nerafinuotą ar šaltai spaustą ir naudoti nešildytą. Verta kartais pakeisti naudojamą aliejų, užuot visą laiką salotas gardinus tuo pačiu aliejumi. Produktų įvairovė yra geros sveikatos pagrindas .

Dažniausiai naudojami aliejai

Rapsų aliejus – turi daug mononesočiųjų riebalų rūgščių, taip pat nemažai omega 3 (linolo rūgšties) riebalų rūgščių ir vitamino E. Rapsų aliejus yra mažiau jautrus šviesai ir aukštai temperatūrai nei kiti aliejai, todėl ilgiau išlieka šviežias. Kai šiuo aliejumi papildomi maisto produktai, pailgėja jų galiojimo laikas. Jis tinka kepti (ir dideliame aliejaus kiekyje), troškinti, taip pat gardinti salotas.

Saulėgrąžų aliejus – rafinuotas saulėgrąžų aliejus puikiai tinka kepti, o nerafinuotą saulėgrąžų aliejų geriau vartoti šaltą ir ant jo nieko nekepti, nes šiame aliejuje yra daug polinesočiųjų omega 6 riebalų rūgščių, kurios aukštoje temperatūroje žūsta.

Sėmenų aliejus turi labai daug omega 3 grupės polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurias aukšta temperatūra veikia neigiamai ir aliejuje susidaro sveikatai nepalankių junginių. Jei norime vartoti sėmenų aliejų, jį reikia tik vartoti tik šaltą. Reikia nepamiršti, kad sėmenų aliejus turi būti laikomas tamsiame butelyje šaldytuve ne ilgiau kaip 3 savaites po atidarymo, nes omega 3 riebalų rūgštys net vėsioje vietoje gana greitai oksiduojasi ir praranda savo savybes.

Alyvuogių aliejus – nerekomenduojama ilgai kepti ant itin tyro alyvuogių aliejaus (šaltai spausto). Šaltai spaustame alyvuogių aliejuje yra daugiau polinesočiųjų riebalų rūgščių ir antioksidantų nei rafinuotame alyvuogių aliejuje. Nerafinuotas alyvuogių aliejus netinka vadinamajai „karštajai virtuvei“, jį galime naudoti šaltiems patiekalams gaminti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.