Riebalai maiste – atsakė, kiek galima vartoti

Daugelis iš mūsų, pradėję laikytis dietos, nustojame vartoti visus riebalus – tiek gyvulinius, tiek augalinius. Įprastus produktus pakeičiame tokiais, ant kurių pažymėta „be riebalų“ arba „0 % riebalų“, kruopščiai skaičiuojame kalorijas ir labai atidžiai skaitome etiketes, kad išvengtume savo priešo – riebalų. Tačiau, ar dieta be riebalų yra teisingas pasirinkimas?

 Suaugusio žmogaus racione riebalai turėtų sudaryti apie 30 % per dieną suvartojamos energijos.<br> 123rf.com nuotr.
 Suaugusio žmogaus racione riebalai turėtų sudaryti apie 30 % per dieną suvartojamos energijos.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 29, 2019, 8:00 AM

Ar liesi produktai išties padeda numesti svorio?

Parduotuvių lentynos lūžta nuo tokio tipo produktų. Šiandien beveik kiekvieną produktą galima nusipirkti lieso tipo. Reklama mums sako, kad tokie produktai padės greitai atsikratyti papildomų kilogramų. Ar tai tikrai tiesa? Deja, ne! Įrodyta, kad produktai, kuriuose yra mažiau gyvulinių ir augalinių riebalų, gali padaryti daugiau žalos nei naudos. Liesi produktai yra tie, kurių energinė vertė (kcal) turi būti sumažinta bent 30 %, palyginti su originaliu produktu. Gamintojai dažniausiai atsisako riebalų, nes 1 grame riebalų yra 9 kalorijos, todėl taip dažnai matome pavadinimus „be riebalų“. Tik mažai kas žino, kad nėra sveika pernelyg dažnai rinktis liesus produktus ir tai neturi nieko bendra su lieknėjimu.

Ką daro riebalai, ko nedaro liesi produktai?

Gamyba

Riebalai yra būtini, kad mūsų organizmas tinkamai funkcionuotų. Riebalai yra vertinga maistinė medžiaga, svarbi organizmo medžiagų apykaitai.

Drėkinimas

Kitas svarbus riebalų vaidmuo yra odos membranos formavimas, užtikrinantis tinkamą jos drėkinimą. Riebalai tai daro ir iš vidaus, ir iš išorės. Organizmo viduje riebalų yra ląstelių membranoje, jie užtikrina jos elastingumą ir saugo ląsteles nuo vandens praradimo. Iš išorės jie sudaro vadinamąjį hidrolipidinį apvalkalą, tam tikrą apsauginį odos sluoksnį, kurio pagrindinė funkcija yra saugoti nuo dehidratacijos.

Apsauga

Dėl atitinkamos cholesterolio koncentracijos ir proporcijų riebalai saugo širdį. Nepaisant to, kad daugeliui iš mūsų cholesterolis vis dar asocijuojasi su kažkuo blogu ir „riebiu“, tačiau yra ir „gerasis“ cholesterolis – DTL, kuris ir saugo mūsų širdį. Būtent dėl omega 3 ir 6 polinesočiųjų riebalų rūgščių gerokai sumažėja trombocitų agregacija – kraujo plokštelių sulipimas, todėl cholesterolis negali prilipti prie kraujagyslių sienelių ir taip užkertamas kelias vystytis ateroskleroziniams pokyčiams. Prie šių riebalų rūgščių gerųjų savybių priskiriamas bendrojo cholesterolio lygio, taip pat vadinamojo „blogojo“ MTL cholesterolio, lygio mažinimas. Todėl rekomenduojama vartoti rapsų aliejų ir riebią žuvį: lašišą, skumbrę, otą, silkę.

Pasisavinimas

Sveika mityba yra tokia, kurioje makroelementų kiekis yra subalansuotas, kurioje gausu mineralinių medžiagų ir vitaminų, reikalingų tinkamam medžiagų apykaitos procesui žmogaus organizme. Riebalai padeda mūsų organizmui geriau pasisavinti produktuose esančius šiuos vitaminus: A, D, E, K.

Jie labai svarbūs mūsų sveikatai

  • Vitaminas A yra labai svarbus regėjimo funkcijai. Esant reikšmingam šio vitamino trūkumui, kyla vadinamojo vištakumo, arba hemeralopijos, taip pat odos sausėjimo rizika. Didelis šio vitamino trūkumas gali sutrikdyti vaikų augimą.
  • Vitaminas D yra labai svarbus, nes jis reguliuoja kalcio kiekį organizme ir dalyvauja formuojantis kaulams. Vitamino D trūkumas vaikams gali sukelti rachitą, o suaugusiesiems – osteoporozę. Be to, vitaminas D stiprina imunitetą ir saugo kraujotakos sistemą. Jis vadinamas saulės vitaminu, nes natūraliai susidaro žmogaus odoje veikiant saulės spinduliams ir gerina mūsų savijautą.
  • Vitaminas E vadinamas jaunystės vitaminu. Jis atsakingas už lytinių organų funkcionavimą – kovoja su laisvaisiais radikalais, kurie skatina odos senėjimą, taip pat mažina odos uždegimą.
  • Vitaminas K palaiko kraujo krešėjimą ir dalyvauja kaulų formavimosi procese. Be to, vitaminas K turi ir antibakterinių, taip pat nuo grybelio, skausmo ir uždegimo saugančių savybių.
  • Kitos savybės: Omega 3 ir mononesočiosios riebalų rūgštys, skirtingai nuo kitų, ypač sočiųjų, turi priešuždegiminių savybių. Jos mažina reumatoidinio artrito simptomus. Taip pat padeda mažinti uždegimą. Todėl mūsų racione, įskaitant dietos laikymosi laikotarpius, turi būti daug riebalų: augalinių aliejų, pavyzdžiui, sėmenų, šaltai spaustų saulėgrąžų ir moliūgų aliejaus, taip pat žuvies ir jūros gėrybių. Mitybą būtų naudinga papildyti ir moliūgų, saulėgrąžų sėklomis bei riešutais – migdolais, graikiniais ir kt.

Gerieji riebalai nėra blogi

Kyla klausimas, kokius riebalus vartoti, kad išsaugotume sveikatą, gerą figūrą ir savijautą?

Norint tinkamai išnaudoti geruosius riebalus, mityba turi būti pagrįsta nesočiosiomis riebalų rūgštimis (augaliniai riebalai: jų yra augaliniuose aliejuose ir iš jų gaminamuose produktuose), nes jos yra aukščiausios kokybės.

Kita vertus, patartina riboti sočiųjų riebalų rūgščių vartojimą (jų yra gyvulinės kilmės produktuose: mėsoje, svieste, lašiniuose, grietinėje, kietuosiuose, puskiečiuose ir pelėsiniuose sūriuose, padažuose, greitajame maiste ir kai kuriuose šokoladuose bei saldumynuose!).

Iš nesočiųjų riebalų rūgščių išskiriame polinesočiąsias ir mononesočiąsias riebalų rūgštis. Daugiausia jų yra žuvyje ir jūros gėrybėse, taip pat kai kuriuose augaliniuose aliejuose: sėmenų ir rapsų. Tuo metu mononesočiųjų riebalų rūgščių daugiausia yra rapsų aliejuje, avokaduose ir riešutuose.

Vis dėlto reikėtų kontroliuoti ir sveikų riebalų vartojimą, nes 1 grame riebalų yra 9 kalorijos!

Suaugusio žmogaus racione riebalai turėtų sudaryti apie 30 % per dieną suvartojamos energijos, iš jų gyvulinių riebalų turi būti ne daugiau kaip 10 %, o augaliniai riebalai turėtų sudaryti likusią dienos energijos dalį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.