Šie požymiai rodo, kad jums geriau atsisakyti avižinės košės

Šiandien, populiarėjant dietai be glitimo, vis daugiau žmonių pastebi, kad net atsisakius glitimo (baltymo, aptinkamo kviečiuose, miežiuose ir rugiuose bei jų produktuose), jų sveikata negerėja. Taip yra todėl, kad visuose grūduose yra baltymų, į kuriuos gali (bet nebūtinai) reaguoti imuninė sistema. Kiekviena grūdų rūšis turi savo baltymų rūšį.

Avižinė košė – mėgstamas pusryčių patiekalas.<br>123rf nuotr.
Avižinė košė – mėgstamas pusryčių patiekalas.<br>123rf nuotr.
Avižinė košė – mėgstamas pusryčių patiekalas.<br>123rf nuotr.
Avižinė košė – mėgstamas pusryčių patiekalas.<br>123rf nuotr.
Avižinė košė – mėgstamas pusryčių patiekalas.<br>123rf nuotr.
Avižinė košė – mėgstamas pusryčių patiekalas.<br>123rf nuotr.
Avižinė košė – mėgstamas pusryčių patiekalas.<br>123rf nuotr.
Avižinė košė – mėgstamas pusryčių patiekalas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Emilija Miliauskė, „Kuras kūnui“

Nov 12, 2019, 6:21 AM, atnaujinta Nov 12, 2019, 6:26 AM

Jeigu suvalgius porciją avižų dribsnių ar išgėrus stiklinę avižų pieno pastebėjote varvančią nosį – tai nebūtinai sutapimas. 

Jei panašūs simptomai kartojasi nuolat – tai gali būti alergija arba netoleravimas baltymui, esančiam avižose. Jis vadinamas aveninu.

Jautrumas avižoms gali nulemti imuninės sistemos atsaką. Imuninė sistema ima reaguoti į „priešą“ aveniną.

Kita priežastis, dėl kurios gali kilti avižų netoleravimas, – glitimas. Nors pačiose avižose nėra glitimo, dažnai vykdoma sėjomaina su grūdais, kurie jo turi: kviečiais, miežiais, rugiais. Arba avižos perdirbamos tuose pačiuose įrenginiuose, ir glitimu „pasidalinama“. 

Jei jautrumas kyla dėl glitimo, avižas ir kitas kruopas reikėtų rinktis pažymėtas ženklu „be glitimo“.

Avižų netoleravimas gali pasireikšti bet kokiame amžiuje tiek vaikams, tiek suaugusiesiems.

Netoleravimo simptomai:

• veido dėmės, sudirgimas, bėrimas;

• egzema;

• dermatitas;

• galvos skausmas;

• perštėjimas burnoje;

• tinimai;

• sloga;

• sinusitas;

• akių perštėjimas;

• pykinimas;

• vėmimas;

• sunkumas pilve;

• sunkumas kvėpuoti;

• astma;

• anafilaksinis šokas.

Simptomai gali pasireikšti iš karto arba tapti lėtiniais, jei avižos valgomos nuolat. Dažniausi lėtiniai simptomai yra skrandžio sudirgimas, uždegiminiai procesai organizme ir lėtinis nuovargis.

Jei netoleravimą kelia glitimas – rinkitės avižas be glitimo. Jei avižos be glitimo sukelia simptomus – atsisakykite avižų dviems ar trims savaitėms. Tada vėl jas įtraukite į meniu. Jei simptomai dingo, o įtraukus į meniu avižas vėl atsinaujino – tai gali būti jautrumas aveninui. Šiuo atveju avižų vartojimą rekomenduojama riboti.

„Kuras kūnui“

Šaltiniai:

1. Oat Allergy: Symptoms, Causes, and Treatment. Medically reviewed by Cynthia Cobb, DNP, APRN on October 22, 2018 — Written by Corey Whelan. 

2. Oat Allergy. 

3. OAT ALLERGY. NY Allergy & Sinus Centers Manhattan Allergy Centers. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.