Ant švenčių stalo – gėrybės iš šaldiklio: štai ką svarbu žinoti

Tradiciniuose lietuvių receptuose apstu įvairių rudens ir vasaros gėrybių. Nuo seno žmonės skaniausius produktus stengdavosi išlaikyti žiemai ir jos šventėms. Kol šaldiklių dar nebuvo, tai darydavo džiovindami ar raugindami. 

Namuose šaldymui paruošti produktai visuomet pranoks pramoninius ir tikrai pasižymės sveikatai palankesnėmis maistinėmis savybėmis.<br> 123rf nuotr.
Namuose šaldymui paruošti produktai visuomet pranoks pramoninius ir tikrai pasižymės sveikatai palankesnėmis maistinėmis savybėmis.<br> 123rf nuotr.
„Šaldymas – mažiausiai žalojantis maistinę sudėtį konservavimo būdas“, – teigia dietologė E.Gavelienė. <br> Pranešimo autorių nuotr.
„Šaldymas – mažiausiai žalojantis maistinę sudėtį konservavimo būdas“, – teigia dietologė E.Gavelienė. <br> Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-12-23 14:56

Pasak medicinos mokslų daktarės, gydytojos dietologės, „Rimi“ sveikesnės mitybos konsultantės Editos Gavelienės, šiandien ankstesnius būdus pakeitė produktų šaldymas. Svarstantiems, ar šaldyti produktai išlaiko maistingumą – abejoti nereikėtų. 

Džiovinimą pakeitė šaldymas

Tradiciniai patiekalai, kaip pasakoja E.Gavelienė, kurti ne tik laikantis ritualų, prašant sveikatos šeimai, pagerbiant protėvius, bet ir dalinantis sezoninėmis gerybėmis, kurios simbolizuodavo įvairius dalykus. Pavyzdžiui, tradicinė kūčia, pagaminta iš įvairių rūšių grūdų, simbolizuodavo ateinančių metų derlingumą. 

„Šitas metas – tradicijų metas ir tradiciškai anksčiau žmonės neturėdavo galimybių užšaldyti produktų. Anksčiau buvo galima tik vėsiai laikyti produktus, tad maisto produktai buvo džiovinami arba rauginami. Taip Kūčių sulaukdavo ir rauginti ar džiovinti grybai, daržovės, vaisiai. 

Taip pat ant švenčių stalo, stebint receptus, gausiai sutinkami vėsumoje gerai išsilaikantys šakniavaisiai: morkos, burokėliai, pastarnokai, bulvės“, – sezonines daržoves ant švenčių stalo vardina gydytoja.

Populiarios gėrybės

Šiandien, pasak med. m. dr. E.Gavelienės, populiarūs išlieka tie patys produktai – daržovės, vaisiai, grybai. Tik atsiradus šaldymo technologijoms, juos išlaikyti nuo vasaros tapo lengviau. Žinoma, neretai pagalvojama, ar tokiu būdu laikomi produktai nepraranda savo gerųjų savybių?

„Kūčioms populiariausi tarp šaldytų išlieka augalinės kilmės produktai. Jeigu kalbėti apie jų maistinę vertę ir maistingumą – šaldymas yra vienas tų konservavimo būdų, kurio metu produktuose lieka daugiausiai maistinės vertės. Tai mažiausiai žalojantis maistinę sudėtį konservavimo būdas“, – pasakoja dietologė. 

Šaldant savybių nepraranda

Žinoma, ne visos šaldytos daržovės ar vaisiai gali būti vadinami sveikatai palankiais. Namų sąlygomis šaldymui paruošti produktai visuomet pranoks pramoninius ir tikrai pasižymės sveikatai palankesnėmis maistinėmis savybėmis. Tačiau ir gamintojai pastaruoju metu vis dažniau atsisako įvairių priedų, išlaikydami šaldytų produktų natūralumą. Vien „Rimi“ prekybos centruose galima rasti šaldytų 30 skirtingų rūšių daržovių ir 15 skirtingų rūšių vaisių.

„Pramoniniu būdu šaldytuose produktuose kartais gali atsirasti spalvos konservavimo užtikrinimui reikalingų medžiagų. Norintiems jų išvengti, vertėtų atkreipti dėmesį į ant pakuotės paruoštus produktų aprašymus. Žinoma, parduotuvėse vis dažniau galima aptikti praktiškai namų sąlygoms paruoštų ir jiems prilygstančių šaldytų daržovių ar vaisių“, – pasirinkimo įvairovę apžvelgia E.Gavelienė. 

Kad maistas išties po šaldymo išlaikytų savo maistines savybes ir jo nereikėtų išmesti, pasak dietologės, svarbu tinkamai jį pasiruošti ir atšildyti: „Ruošiant šaldytus produktus reikėtų stengtis juos šaldyti mažesnėmis porcijomis, kad galėtume pasiimti tik tiek, kiek reikės, o išėmus, svarbu jų neužmiršti ir suvartoti laiku. Jeigu kalbėti apie vitaminus, tai atšildymo procese jų kiek sumažėja, nes kontakte su oru bei šviesa organiniai junginiai yra.“

Ko dairytis Kūčių stalui?

Šventiniuose patiekaluose šaldytų daržovių, vaisių ar grybų, anot dietologės, apriboti tiesiog neįmanoma. Jie gali būti panaudojami visur – nuo įvairiausių kokteilių, sriubų ar karštų antrųjų patiekalų iki desertų. Jie tiks ne tik kaip atskiras patiekalas, ar įdaras, bet ir kaip puošmena.

„Šaldytos spanguolės labai tiks naminiam kisieliui išsivirti, o grybai – ne tik šaltiems, bet ir karštiems patiekalams. Iš jų ruošiami ir įvairūs pyragaičiai, naudojami kaip įdaras ir kaip atskiras patiekalas, grybai gali būti ir vaišių puošybos elementas ar sudėtinė salotų dalis“, – idėjomis dalinasi gydytoja dietologė E.Gavelienė. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.