Švenčių smūgiai organizmui – štai kas padeda juos ištverti

Kalėdos... Smūgis į galvą, dar vienas – kepenis, trečias – į pilvą. Po to - išdžiuvusi gerklė, sustojęs skrandis, maudžiančios kepenys ir širdis. Tačiau tai – ne piktadarių užpuolimas. Dažnam žmogui šie dalykai yra tokie patys Kalėdų atributai kaip eglutė, Piemenėlių mišios ir dovanos.

 Ir medikai, ir dietologai turi begales patarimų, kaip išvengti arba bent sumažinti tų smūgių poveikį. Vienas jų – gerti daug vandens, ypač turtingo ištirpusiais mineralais.
 Ir medikai, ir dietologai turi begales patarimų, kaip išvengti arba bent sumažinti tų smūgių poveikį. Vienas jų – gerti daug vandens, ypač turtingo ištirpusiais mineralais.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 27, 2019, 10:20 AM

Ir jei pastaraisiais džiaugiamasi, pirmieji liudija apie smūgius, kuriuos patiria mūsų organizmas nuo persivalgymo ir alkoholio vartojimo.

Ir medikai, ir dietologai turi begales patarimų, kaip išvengti arba bent sumažinti tų smūgių poveikį. Vienas jų – gerti daug vandens, ypač turtingo ištirpusiais mineralais.

Galbūt todėl prieš didžiausias metų šventes viena populiariausių prekių yra gazuotas didelės mineralizacijos vanduo.

„Daugiausiai mineralų Baltijos šalyse turinčio natūralaus mineralinio vandens „Vytautas“ pardavimai prieš žiemos šventes prilygsta ir net lenkia karštą vasarą. Taip yra jau daugybę metų“, – sako „Birštono mineralinių vandenų“ vadovė Aistė Miliūtė.

Šalindamas alkoholį, organizmas praranda daug kalio, magnio, kalcio, fosforo ir natrio.

Įrodyta, kad alkoholiniai gėrimai tirpdo širdies raumenų ląsteles. Dėl alkoholio širdis pasidengia riebalų sluoksniu, dėl to alkoholį vartojančių žmonių širdis yra padidėjusi. Padidėja miokardo infarkto išsivystymo rizika. 

Širdies darbui svarbiausi mineralai – kalis, kalcis ir magnis.  

Kalis reikalingas širdies impulso susidarymui ir plitimui, širdies susitraukimams. Jis taip pat reguliuoja vandens kiekį organizme.

Kalcis taip pat svarbus  širdies raumens susitraukimo ir atsipalaidavimo procesuose. Jis mažina kraujagyslių sienelių pralaidumą, stabdo kraujavimą, mažina uždegimą ir alergiją, didina organizmo atsparumą, skrandžio sunkos fermentinę galią, gerina kepenų baltymų apykaitą, skatina šlapalo gamybą ir išskyrimą su šlapimu.

Magnis dalyvauja angliavandenių ir baltymų bei energijos apykaitoje, reguliuoja sujaudinimo plitimą nervuose ir raumenyse, atpalaiduoja lygiųjų raumenų spazmus, mažina arterinį kraujo spaudimą, cholesterolio kiekį kraujyje.

Specialistų teigimu, mikroelementai, esantys natūraliame didelės mineralizacijos vandenyje, padeda ir virškinimui, kuris dažnai sutrinka apsivalgius per Kūčias ir Kalėdas.

Chloro reikia virškinimo organų veiklai. Ši cheminė medžiaga padidina skrandžio sulčių sekreciją ir rūgštingumą, skatina tulžies susidarymą ir gerina motorinę tulžies pūslės veiklą. Chloro anijonai (neigiamo krūvio jonai) dalyvauja organizmo vandens apykaitoje, raumenų ir nervų sistemos veikloje. Junginyje su kalcio katijonais (teigiamo krūvio jonais) veikia priešuždegimiškai, antialergiškai, mažina kraujavimą, stiprina kaulus ir dantis, skatina inkstų išskiriamąją funkciją.

Natris reguliuoja vandens kiekį organizme, palaiko rūgščių ir šarmų balansą, reguliuoja nervinių impulsų plitimą. Drauge su chloro katijonais palaiko skrandžio sulčių sekreciją ir skatina žarnų motoriką, svarbus kepenų funkcijai.

Natūralus mineralinis vanduo, turintis daug natrio jonų, taip pat gerina virškinimą ir dalyvauja vandens apykaitoje.

Mitybos specialistai teigia, kad iš vandens mineralai į kraują, ląsteles, audinius patenka gana greitai. Tik svarbu jį gerti nuolat.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.