5 priežastys, kurios įtikins valgyti daugiau avokadų

Avokadai yra unikalūs vaisiai, iš kitų išsiskiriantys sveikųjų riebalų kiekiu. Daugybė pasaulinių tyrimų rodo neabejotiną avokadų naudą žmogaus sveikatai. Nors greitas gyvenimo tempas apsunkina galimybę į savo racioną įtraukti maistingų produktų, prekybos tinklo „Iki“ ekspertai išskiria svarbiausias avokadų savybes, kurios įtikins rinktis šį vaisių net labiausiai neturinčius laiko sveikai mitybai.

 Pasauliniai tyrimai parodė, kad žmonėms, kurie į pietų meniu įtraukė avokadą, per kitas 5 valandas sumažėjo apetitas.<br> 123rf nuotr.
 Pasauliniai tyrimai parodė, kad žmonėms, kurie į pietų meniu įtraukė avokadą, per kitas 5 valandas sumažėjo apetitas.<br> 123rf nuotr.
Sumuštinis su avokadu tiks ne tik dienos pradžiai.<br> 123rf nuotr.
Sumuštinis su avokadu tiks ne tik dienos pradžiai.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 29, 2020, 7:10 AM

Šiandien avokadai yra lengvai prieinami kiekvienam pirkėjui. Ir išsirinkti juos galima pagal poreikį – mažiau prinokusius arba minkštus, kuriais galima mėgautis tik grįžus iš parduotuvės. 

Pasak Indrės Baltrušaitienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, svarbu žinoti keletą gudrybių, kurios padės sulėtinti arba pagreitinti avokadų nokimo procesą. 

„Rinkdamiesi avokadus parduotuvėje prisiminkite, kad vertingiausi – tamsiai žalios spalvos ir su grublėta odele. Jeigu nusiperkate prinokusį avokdą, bet vakarienės planai pasikeičia ir jaučiate, kad artimiausiu metu jo nesuvartosite, įdėkite vaisių į šaldytuvą. Tai padeda sulėtinti nokinimo procesą, tad nešvaistysite maisto ir galėsite avokadu mėgautis kitą dieną. 

O jeigu nutiko taip, kad norite greičiau sunokinti parduotuvėje įsigytą avokadą, suvyniokite jį į popierių ir palikite kambaryje – per porą dienų tikrai sunoks“, – sako I.Baltrušaitienė. 

Avokadas turi daugybę gerų savybių – yra maistingas, skanus, gerina sveikatą ir net padeda norint sulieknėti. Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė aptarė svarbiausias priežastis, dėl kurių kiekvienam verta valgyti daugiau avokadų. 

Vertinamas už maistingumą

Šiandien avokadai yra ypač populiarūs tarp sveiką gyvenimo būdą praktikuojančių žmonių. Nepaprastai maistingas vaisius neretai yra pavadinamas supermaistu dėl sveikatai naudingų savybių. 

„Avokaduose yra daugybė maistinių medžiagų, įskaitant net 20 skirtingų vitaminų ir mineralų. Juose gausu sveikų riebalų ir skaidulų, todėl nenuostabu, kad tai yra vienas prioritetinių pasirinkimų ketinantiems maitintis sveikiau“, – sako V.Juodkazienė. 

Skanus ir lengvai randa vietą virtuvėje

Avokadai yra ne tik sveiki, jie taip pat nepaprastai skanūs ir puikiai tinka prie kitų maisto produktų. Kreminė, sodri ir riebi vaisių tekstūra leidžia juos lengvai derinti su įvairiausiais ingredientais. 

„Galite avokadais pagardinti salotas, sumuštinius ar tiesiog pasigaminti populiarių patiekalą – gvakamolę. Tai meksikietiškas patiekalas, kurio pagrindą sudaro sutrinti avokadai, pagardinti įvairiausiais ingredientais. Šis patiekalas gali būti valgomas kaip garnyras prie mėsos, taip pat su kukurūzų trapučiais arba tapti tortilijų įdaru“, – pasakoja V.Juodkazienė.  

Jeigu pagaminote užkandžių su avokadu, bet svečiai vėluoja arba nuo patiekalo liko dalelė nepanaudoto vaisiaus, apšlakstykite jį citrinos sultimis. Tai stiprus antioksidantas, kuris padės apsaugoti avokadą nuo parudavimo.

Padeda palaikyti norimą svorį

Pasauliniai tyrimai parodė, kad žmonėms, kurie į pietų meniu įtraukė avokadą, per kitas 5 valandas sumažėjo apetitas. Taip nutiko dėl sotumo jausmo. 

„Įtraukus avokadus į savo racioną, ilgalaikėje perspektyvoje natūraliai galite sumažinti suvartojamų kalorijų skaičių ir lengviau laikytis sveikos mitybos įpročių. Avokado sukeltas sotumo jausmas leidžia išvengti nereikalingų užkandžiavimų. Be to, avokadai taip pat turi daug skaidulų ir mažai angliavandenių – tai ypač svarbu, norintiems padailinti kūno linijas“, – teigia V.Juodkazienė.

Turi daugiau kalio nei bananai

Kalis yra labai svarbus mineralas, kurio daugumai žmonių nepakanka. Avokadai turi daug kalio – 100 gramų porcijoje yra net 14 proc. rekomenduojamos dienos normos. Tuo metu bananuose – 10 proc., nors daug kam tai yra geriau žinomas kalio šaltinis.

Kalis labai svarbus žmogaus organizmui, jo vartojimas yra siejamas su sumažėjusiu kraujospūdžiu. Todėl avokadai gali padėti palaikyti sveiką kraujospūdžio lygį, kuris neretai būna vienu pagrindinių širdies priepuolių, insultų ir inkstų nepakankamumo rizikos veiksnių.

Tinka ir nėščiosioms

Dėl savo maistingų medžiagų avokadai tinka ne tik tiems, kurie nori palaikyti gerą cholesterolio kiekį ar sveiką kraujospūdžio lygį, bet yra rekomenduojami ir nėščiosioms.

Kadangi avokaduose gausu vitamino B6, folatų, vitamino C ir kalio, juos valgant nėščiosios gaus reikalingų vitaminų ir sau, ir būsimam kūdikiui. Svarbu tai, kad avokadai ne tik suteiks reikalingų vitaminų sėkmingam kūdikio vystymuisi, bet ir palengvins rytinį pykinimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.