Riebalai, kurių nereikia bijoti: vos šaukštas per dieną, o nauda – begalinė

Dar praėjusiame amžiuje mokslininkai sutarė, o mes šią tiesą priėmėme, kad vėžį sukelia genetinės priežastys, atsirandančios dėl chromosomų pažeidimo ląstelių branduoliuose. 

MCT aliejus yra labiau koncentruotas kokosų aliejaus „pusbrolis“.<br> 123rf nuotr.
MCT aliejus yra labiau koncentruotas kokosų aliejaus „pusbrolis“.<br> 123rf nuotr.
Kokosų aliejus jau tūkstančius metų naudojamas maistui ir grožiui puoselėti.<br> 123rf nuotr.
Kokosų aliejus jau tūkstančius metų naudojamas maistui ir grožiui puoselėti.<br> 123rf nuotr.
Kokosų aliejus jau tūkstančius metų naudojamas maistui ir grožiui puoselėti.<br> 123rf nuotr.
Kokosų aliejus jau tūkstančius metų naudojamas maistui ir grožiui puoselėti.<br> 123rf nuotr.
MCT aliejus yra labiau koncentruotas kokosų aliejaus „pusbrolis“.<br> 123rf nuotr.
MCT aliejus yra labiau koncentruotas kokosų aliejaus „pusbrolis“.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 20, 2020, 8:08 AM

O kas, jeigu mokslas laikosi klaidingo įsitikinimo ir vėžį sukelia visai ne pažeista DNR, o dėl mitochondrijų disfunkcijos sutrikusi medžiagų apykaita? Kas nutiktų, jeigu įsiklausę į šią naują tiesą mes visiškai pakeistume savo supratimą ne tik apie vėžį, bet ir apie kitas ligas, pasuktume visiškai nauju keliu ir galėtume kasdien džiaugtis geresne sveikata?

Gydytojas osteopatas Josephas Mercola, populiarus „New York Times“ autorius, rašantis apie kasdienę sveikatą, alternatyviosios medicinos šalininkas, siūlo naujoviškai pažiūrėti į tokį kasdienį ir svarbų reiškinį kaip mityba. 

KnygaRiebalai – gyvybės šaltinis“ – naujoviškas ir pirmas tokio pobūdžio mitybos vadovas. Jame atskleidžiama, kad visos žmogaus ligos stipriai susijusios su sutrikusiu medžiagų apykaitos procesu. Kas sutrikdo medžiagų apykaitą? Tai lemia mitochondrijų disfunkcija.

Mitochondrijos – ląstelių, kurių mūsų kūne yra tūkstančiai, viduje esančios vadinamosios energijos stotelės, kurios suteikia ląstelėms energijos ir kartu palaiko mūsų gyvybę bei sveikatą. O kai pažeista daugybė mitochondrijų, neįmanoma išlikti sveikam.

Pradėti labiau rūpintis savo sveikata nėra sudėtinga. Tiesiog reikia kūnui suteikti tinkamų degalų, arba, kitaip tariant, tinkamo maisto, kuris būtų energijos šaltinis. Bet į sąvoką „tinkamas maistas“ vėlgi siūloma pažvelgti naujai ir išbandyti ketogeninę mitybą. Ši mityba pasižymi tuo, kad joje mažai angliavandenių ir daug sveikųjų riebalų. O tai, autoriaus tikinimu, yra būdas optimizuoti biocheminius procesus, kurie slopintų įvairias ligas ir padėtų organizmui gyti.  

Nauda, kurios gausime pakeitę įprastą mitybą į ketogeninę, gali nustebinti – ne tik gydyti, užkirsti kelią sunkiai ligai, bet ir suteikti daugiau energijos, pagerinti smegenų veiklą, padėti numesti svorio ir jo nebesusigrąžinti.

Pateikiame ištrauką iš knygos „Riebalai – gyvybės šaltinis“.  

Kokosų ir MCT aliejus

Kokosų aliejus jau tūkstančius metų naudojamas maistui ir grožiui puoselėti. Jis kovoja su visų rūšių mikrobais, nuo virusų iki bakterijų ir pirmuonių, daug kurių gali pakenkti, ir yra nuostabus aukštos kokybės riebalų šaltinis.

Maždaug 50 proc. kokosų aliejuje esančių riebalų sudaro gamtoje retai randama lauro rūgštis. Tiesą sakant, kokosų aliejuje lauro rūgšties yra daugiau nei bet kuriame kitame maisto produkte.

Kūnas paverčia lauro rūgštį monolaurinu, monogliceridu (vienas prie glicerolio molekulės prijungtas riebalas; trys riebalai jau sudarytų trigliceridą), kuris iš tikrųjų gali sunaikinti daug lipidais padengtų virusų, pavyzdžiui, ŽIV, herpeso, gripo, tymų, gramneigiamų bakterijų ir tokių pirmuonių kaip Giardia lamblia.

Norėdami greitai numalšinti alkį arba padidinti energijos lygį, galėtumėte paprasčiausiai suvalgyti šaukštą kokosų aliejaus. Taip pat galite įdėti jo į arbatą ar kavą vietoj saldiklio.

Kokosai taip pat pagerina riebaluose tirpių vitaminų absorbciją, todėl kartu su vitaminais suvalgę šaukštą kokosų aliejaus galite padidinti vitaminų efektyvumą.

Jeigu norite padidinti MMT (mitochondrijų metabolinė terapija) teikiamą naudą, rekomenduoju į kasdienį valgiaraštį įtraukti ir MCT (vidutinės grandinės trigliceridų) aliejų.

MCT aliejus yra labiau koncentruotas kokosų aliejaus „pusbrolis“. Daugumoje iš kokosų išgauto MCT aliejaus, kurį galima įsigyti, vienodomis dalimis yra kaprilo rūgšties (C8, riebalų rūgštis, molekulinėje struktūroje turinti 8 anglies atomus) ir kaprino rūgštis (C10, 10 anglies atomų turinti riebalų rūgštis).

Įprastai, valgant riebų maistą, riebalai suskaidomi plonojoje žarnoje dėl tulžies druskų ir kasos fermento lipazės. Tačiau vidutinės grandinės trigliceridai gali apeiti šį procesą, prasiskverbę per žarnyno membraną jie patenka tiesiai į kepenis. Ten jie greitai paverčiami ketonais, ypač jeigu laikotės mitybinės ketozės arba energijai naudojate riebalus, ir kaip švarus kuras sugrąžinami į kraujotakos sistemą, kuri išnešioja juos po visą kūną, taip pat ir smegenis.

Dėl šios priežasties MCT aliejus yra puikus būdas gauti papildomų riebalų, be to, jis bekvapis ir beskonis, todėl lengva valgyti tiesiog šaukštu. Jo spartus pavertimas energija gali padėti nenukrypti nuo MMT tais atvejais, kai jaučiatės labai alkanas, o tinkamo maisto nėra.

Vienintelis trūkumas yra tai, kad šis efektyvumas turi nedidelę kainą. Jūsų kepenys gali nesugebėti taip greitai apdoroti tiek daug riebalų, todėl dalis jų gali grįžti į žarnyną ir sukelti skrandžio sutrikimus arba lengvą viduriavimą. Galite vartoti MCT aliejų kiekvieną dieną, tačiau turite pradėti nuo mažos dozės ir didinti ją per ilgą laiką, kad organizmas priprastų jį toleruoti. (Dėl šios priežasties MCT aliejus gali padėti esant vidurių užkietėjimui, tik nepersistenkite.)

Pradėkite nuo vieno arbatinio šaukštelio kartą per dieną, geriau sumaišykite aliejų su maistu, ir jeigu viduriai nelaisvėja ir nepasireiškia kiti virškinimo trakto sutrikimo simptomai, pamažu didinkite dozę. Kai kurie žmonės vartoja po valgomąjį šaukštą ar du kiekvieno valgio metu, tačiau daugumai užtenka šaukšto ar dviejų per dieną. Jeigu kuriuo nors metu sutriks virškinimas, grįžkite prie ankstesnės dozės ir kelias dienas jos nekeiskite. Vartodami daugiau skaidulų taip pat galite išvengti su MCT aliejaus vartojimu sietino viduriavimo ar pilvo pūtimo. Turėtumėte suvalgyti maždaug 25 g skaidulų vienam MCT aliejaus šaukštui.

Aš pats mieliau, nors tai ir brangesnis variantas, renkuosi gryną C8 (kaprilo rūgštį), nes ketonais ji paverčiama greičiau ir efektyviau nei kitos MCT aliejaus rūšys, kurių daugumą sudaro po lygiai C8 ir C10 (kaprino rūgštis) riebalų. Ji taip pat gali būti lengviau virškinama. Kad ir kokį MCT aliejų perkate, laikykite jį paslėptą nuo tiesioginių saulės spindulių nepermatomame butelyje, sumažinančiame saulės poveikį.

Nors paprastai MCT aliejus nėra skirtas kepti, vis tiek galite jį naudoti kai kuriems patiekalams gaminti, tik venkite kaitinti aukštesnėje nei 160 °C laipsnių temperatūroje. Pavyzdžiui, galite juo pakeisti dalį aliejaus, kurį naudotumėte majonezui ar padažui salotoms gaminti, sumaišykite jį su daržovėmis gamindami padažą ar dėkite į kokteilius ar sriubas. Kartu su kitais riebalais, pavyzdžiui, lydytu sviestu, dėkite jo į kavą ar arbatą, gerai išplakite ir mėgaukitės energijos pliūpsniu.

Tereikia nepamiršti vieno dalyko: kadangi MCT aliejus beveik iškart paverčiamas kuru, o jį gali panaudoti jūsų smegenys ir širdis, vartojant jį vakare gali būti sunku užmigti. Tačiau jeigu laikysitės visos MMT programos, vadinasi, iki miego likus mažiausiai trims valandoms nieko nevalgysite (apie tai rašau 10 skyriuje) ir šios problemos neturėtų kilti.

Perspėjimas: MCT aliejaus neturėtų vartoti sergantys kepenų vėžiu, turintys padidėjusį kepenų fermentų kiekį, išplitusias kepenų metastazes ar kepenų ligą. Tačiau jie gali vartoti kokosų aliejų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.