Tyrėjai pasakė, kokią žalą smegenims gali padaryti greitasis maistas

Tyrėjai pranešė, kad nutukusių vaikų smegenyse randama tam tikrų pažeidimų.

 Didelis paauglystės laikotarpiu vartojamo riebaus maisto kiekis iš tikrųjų gali pakenkti jaunų žmonių kognityvinėms funkcijoms.<br> 123rf nuotr.
 Didelis paauglystės laikotarpiu vartojamo riebaus maisto kiekis iš tikrųjų gali pakenkti jaunų žmonių kognityvinėms funkcijoms.<br> 123rf nuotr.
 Didelis paauglystės laikotarpiu vartojamo riebaus maisto kiekis iš tikrųjų gali pakenkti jaunų žmonių kognityvinėms funkcijoms.<br> 123rf nuotr.
 Didelis paauglystės laikotarpiu vartojamo riebaus maisto kiekis iš tikrųjų gali pakenkti jaunų žmonių kognityvinėms funkcijoms.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 18, 2020, 9:44 AM

Ištyrus antsvorio turinčių paauglių smegenis, nustatyta, kad jų baltojoje medžiagoje esama uždegimų, dėl kurių jiems gali būti sunku kontroliuoti savo mitybos įpročius.

Tyrime, kurio rezultatai buvo pristatyti kasmetiniame Šiaurės Amerikos radiologų draugijos susirinkime Čikagoje, dalyvavo 120 vaikų nuo 12 iki 16 metų, iš kurių 59 buvo nutukę, 61 – sveiko svorio.

Nutukusių paauglių smegenų skenavimas parodė baltosios medžiagos sumažėjimą regione, susijusiame su emocijų valdymu. Tam tikroje vietoje ląstelės apskirtai sunaikintos, o tai gali lemti dėmesio sutrikimus. 

Taip pat nustatyta, kad nutukusio vaiko organizmas pagamina per daug leptino – apetitą kontroliuojančio hormono. Kai kurių antsvorio turinčių žmonių smegenys nereaguoja į leptiną, todėl jie nori valgyti nepaisant pakankamų ar per didelių riebalų atsargų.

Mokslininkai nėra tikri, ar vaikų smegenų pokyčiai atsiranda dėl nutukimo, ar atvirkščiai – pakitusi baltoji medžiaga lemia didesnį norą valgyti.

„Mes norėtume pakartoti smegenų skenavimą šiems paaugliams po gydymo, kad įvertintume, ar smegenų pokyčiai yra grįžtami“, – sakė dr. Pamela Bertolazzi, Brazilijos San Paulo universiteto tyrėja.

Remiantis 2016 m. Ciuricho universiteto mokslininkų atliktu tyrimu, paskelbtu medicinos žurnale „Molecular Psychiatry“, didelis paauglystės laikotarpiu vartojamo riebaus maisto kiekis iš tikrųjų gali pakenkti jaunų žmonių kognityvinėms funkcijoms.

Mokslininkai priėjo prie šios nerimą keliančios išvados atlikę tyrimą, kuriame buvo palygintas jaunų ir suaugusių pelių smegenų poveikis šeriant jas ypač riebiu arba normaliu maistu.

Parengta pagal iol.co.za

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.