4 priežastys, kodėl verta pradėti dieną nuo avižinės košės – ypač šiuo metu

Stipresnis imunitetas ir atsparumas virusams? Dailėjančios kūno linijos ir daugiau energijos? Sotumo jausmas ir retesnis užkandžiavimas? Į visus šiuos klausimus tinka vienas atsakymas – avižinė košė. 

 Avižinė košė – puikus būdas paįvairinti mitybą ir įtraukti į ją daugiau vaisių, daržovių bei gerųjų riebalų.  <br> 123rf nuotr.
 Avižinė košė – puikus būdas paįvairinti mitybą ir įtraukti į ją daugiau vaisių, daržovių bei gerųjų riebalų.  <br> 123rf nuotr.
 Avižinė košė – puikus būdas paįvairinti mitybą ir įtraukti į ją daugiau vaisių, daržovių bei gerųjų riebalų.  <br> 123rf nuotr.
 Avižinė košė – puikus būdas paįvairinti mitybą ir įtraukti į ją daugiau vaisių, daržovių bei gerųjų riebalų.  <br> 123rf nuotr.
 K.Pišniukaitė.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 K.Pišniukaitė.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Avižinė košė su riešutų sviestu ir bananais.<br> K.Pišniukaitės nuotr.
 Avižinė košė su riešutų sviestu ir bananais.<br> K.Pišniukaitės nuotr.
 Avižinė košė su kokosais ir mangais.<br> K.Pišniukaitės nuotr.
 Avižinė košė su kokosais ir mangais.<br> K.Pišniukaitės nuotr.
 Avižinė košė su lašiša ir kiaušiniais.<br> K.Pišniukaitės nuotr.
 Avižinė košė su lašiša ir kiaušiniais.<br> K.Pišniukaitės nuotr.
 Košė su braškėmis ir banananais.<br> K.Pišniukaitės nuotr.
 Košė su braškėmis ir banananais.<br> K.Pišniukaitės nuotr.
Avižinė košė su avinžirniais ir avokadu.<br> K.Pišniukaitės nuotr.
Avižinė košė su avinžirniais ir avokadu.<br> K.Pišniukaitės nuotr.
 Avižinė košė gali būti patiekta su pačiais įvairiausiais priedais.<br> K.Pišniukaitės nuotr.
 Avižinė košė gali būti patiekta su pačiais įvairiausiais priedais.<br> K.Pišniukaitės nuotr.
 Avižinė košė gali būti patiekta su pačiais įvairiausiais priedais.<br> K.Pišniukaitės nuotr.
 Avižinė košė gali būti patiekta su pačiais įvairiausiais priedais.<br> K.Pišniukaitės nuotr.
 Avižinė košė gali būti patiekta su pačiais įvairiausiais priedais.<br> K.Pišniukaitės nuotr.
 Avižinė košė gali būti patiekta su pačiais įvairiausiais priedais.<br> K.Pišniukaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

May 19, 2020, 5:38 AM, atnaujinta Nov 11, 2020, 12:43 PM

Šio patiekalo nauda neabejoja daugelis, bet ne kiekvienas žino, kiek daug naudingų savybių, kurios ypač svarbios šiandien, turi avižinė košė. 

„Kviečiu į šį patiekalą pažiūrėti kitaip – atrasti ne tik naudą organizmui, bet ir netikėtų skonių bei spalvų įvairovę, apie kurią dažniausiai nepagalvojame“, – teigia tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. 

Avižinė košė – puikus būdas paįvairinti mitybą ir įtraukti į ją daugiau vaisių, daržovių bei gerųjų riebalų.  

Tad kodėl aktualu rinktis avižas?

Avižos padeda sustiprinti imunitetą. Avižose gausu tirpiųjų maistinių skaidulų (beta-gliukano), kurios yra natūralus imuninės sistemos stimuliatorius.

Atlikti tyrimai parodė, kad patekusios į organizmą, jos stiprina apsaugines funkcijas, gali padėti neutralizuoti kai kurias bakterijas ir virusus, padėti greičiau išgyti. Avižose taip pat yra seleno, cinko, kurie padeda apsisaugoti nuo infekcijų. 

• Avižos užtikrina sotumo jausmą. Daug laiko praleidžiant namuose ima noras užkandžiauti? Avižose esančios tirpiosios skaidulos užtikrina sotumo jausmą ilgam. Tai mažina norą užkandžiauti, o tuo pat metu ir palaikyti optimalų kūno svorį. 

• Avižiniai dribsniai gali padėti sumažinti riebalų kiekį mūsų kūne. Avižos yra lėtai pasisavinami angliavandeniai, kurie neleidžia cukraus kiekiui organizme pakilti per daug.

Kadangi insulinas atlieka svarbų vaidmenį signalizuojant organizmui kaupti riebalus, tai mažesnis cukraus kiekis kraujyje atitinkamai padeda efektyviau deginti riebalus. 

• Avižos – nepakeičiamas maistas sportuojantiems. Jos skatina azoto oksido gamybą, kuris gerina kraujotaką raumenyse. Prie to taip pat prisideda ir gausus geležies kiekis, esantis avižose. Ji raudonuosiuose kraujo kūneliuose nešioja deguonį. 

Kelios paprastos gudrybės

Tačiau, anot K.Pišniukaitės-Šimkienės, avižos – ne tik naudingas, bet ir labai gardus patiekalų ingredientas, kuris dažniausiai nuvertinamas nepelnytai. Todėl svarbu žinoti keletą gudrybių, kad pusryčių košė nevirstų pilka ir apetito nežadinančia mase. 

„Atrodo, kas čia sudėtingo išvirti košę – suberi kruopas, įpili vandens ir viskas. Tačiau iš kirvio košės neišvirsite, tam visų pirma reikia kokybiškų ingredientų. Aš visada renkuosi tik patikimas ir kokybiškas lietuviškas avižas. 

Kita svarbi gudrybė, kurią pamiršta daugelis žmonių, yra druska. Net ir mažas žiupsnelis druskos pagerins kiekvieną košę – tiek saldžią, tiek sūrią. Taip pat košės nepervirkite, kruopos turi būti kramtomos, o ne ištižusios ir gličios“, – tikina tinklaraščio autorė.

„Malsenos“ kokybės vadovės Vitos Petravičiūtės teigimu, jei jums patinka kreminės tekstūros avižos, pradėkite jas virti šaltame vandenyje. Jei jums patinka grubesnė tekstūra, avižas virkite trumpiau. 

„Jei avižas įpilsite į jau verdantį vandenį, košės tekstūra bus grubesnė, labiau jausite grūdus. To priežastis paprasta – kai skysčio prisotintos avižos yra pakaitinamos, jos išskiria krakmolą. 

Pervirta košė gali tapti lipni. Kad to išvengtumėme, košę iš pradžių reikėtų virti ant silpnos ugnies, kad avižos galėtų prisigerti skysčio, ir tik tuomet padidinti kaitrą“, – tikina specialistė. 

5 gardūs avižinės košės receptai

„Dalinuosi penkiomis avižinės košės variacijomis, kurios patiks kiekvienam, net ir išrankiausiam valgytojui. Iš tiesų tai tik dvi skirtingos košės: viena sūri, o kita saldi, bet parinkus skirtingus priedus, skoniai tikrai stebina. 

Pravers visiems, kurie nemėgsta valgyti nuobodžiai arba tiems, kurių visi šeimos nariai turi skirtingų pageidavimų“, – tikina K.Pišniukaitė-Šimkienė.

2 porcijoms saldžios avižinės košės naudokite 1 stiklinę visagrūdžių avižinių dribsnių, 100 g tiršto kokosų pieno (iš skardinės), 200 ml pieno, 200 ml vandens ir 1 v. š. klevų sirupo.

Sūriai košei vietoje kokosų pieno ir vandens naudokite 2 stiklines sultinio, o pagardinti rinkitės pipirus ir sojos padažą.

Nepamirškite žiupsnelio druskos!

Saldžios ir gaivios košės variantai

1. Riešutų sviestas ir bananai – tai amžina klasika.

Ant košės dėkite šaukštą riešutų sviesto, banano griežinėlių, o išnaudodami prasidedantį uogų sezoną nepagailėkite šilauogių. Gardinkite lukštentomis kanapių sėklomis, kurios suteiks papildomos tekstūros ir traškumo.

2. Braškės ir juodasis šokoladas yra geriausi draugai, kurie puikiai draugaus ir su avižine koše. Ant košės dėkite šaukštą jogurto, braškes, užtarkuokite juodojo šokolado. Skonių derinį tobulai užbaigs keli šviežios mėtų lapeliai.

3. Tropikai košės lėkštėje – kai saldūs pusryčiai bent mintimis gali nukelti į egzotiškas šalis. Ant virtos košės dėkite šaukštą tiršto kokosų pieno, prinokusio sultingo mango kubelių, stambių kokoso drožlių ir pabarstykite ispaninių šalavijų sėklomis. 

Sočios ir maistingos košės variantai

4. Lašiša ir kiaušiniai – tai ypač dažnai ant pusryčių stalo sutinkamas duetas, kuris suteiks košei papildomą kiekį baltymų. Ant viršaus dėkite 10 minučių orkaitėje keptų vyšninių pomidorų ir saulėgrąžų daigų, kad gautumėte dar daugiau vitaminų. 

5. Nustebsite, kaip maloniai dera švelni košė ir traškūs avinžirniai. Konservuotus avinžirnius sumaišykite su šlakeliu aliejaus ir mėgstamais prieskoniais ir kepkite 20 minučių 190 laipsnių orkaitėje, įjungę vėjelio funkciją. Traškius keptus avinžirnius berkite ant virtos košės, šalia pridėkite avokado, gražgarsčių, fetos sūrio ir juodųjų sezamų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.