Pesticidai maiste: ar pirktas obuolys visuomet blogiau už sode užaugintą?

Neretai tenka išgirsti samprotavimų, kad sveikos daržovės ir vaisiai gali būti tik tie, kuriuos užauginame savo darže ar sode, o rinkdamiesi juos parduotuvėje turėtume būti atidesni, nes šiuose vaisiuose ir daržovėse gali būti daugiau pesticidų likučių. Ar išties parduotuvėse įsigytų vaisių ir daržovių kokybė prastesnė, o minėtų chemikalų kiekis – didesnis?

Ar išties parduotuvėse įsigytų vaisių ir daržovių kokybė prastesnė, o chemikalų kiekis – didesnis?<br>123rf nuotr.
Ar išties parduotuvėse įsigytų vaisių ir daržovių kokybė prastesnė, o chemikalų kiekis – didesnis?<br>123rf nuotr.
Ar išties parduotuvėse įsigytų vaisių ir daržovių kokybė prastesnė, o chemikalų kiekis – didesnis?<br>123rf nuotr.
Ar išties parduotuvėse įsigytų vaisių ir daržovių kokybė prastesnė, o chemikalų kiekis – didesnis?<br>123rf nuotr.
Ar išties parduotuvėse įsigytų vaisių ir daržovių kokybė prastesnė, o chemikalų kiekis – didesnis?<br>A.Srėbalienės nuotr.
Ar išties parduotuvėse įsigytų vaisių ir daržovių kokybė prastesnė, o chemikalų kiekis – didesnis?<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 11, 2020, 11:48 AM

Daržovių ir vaisių kokybės kontrolė – nuolatinė 

Aldona Čepulis, prekybos tinklo „Iki“ produktų kokybės ir parduotuvių audito skyriaus vadovė, sako, kad daržovių ir vaisių tiekėjai dar pradiniame pristatymo etape tikrina savo produktų, atvežamų į prekybos tinklo parduotuves, kokybę. Visgi šviežias derlius turi nueiti ir papildomą kokybės kontrolės kelią, kol pasiekia parduotuvių lentynas, rašoma pranešime žiniasklaidai. 

„Mes papildomai vykdome vidinę nuosavų tinklo prekių ženklų kokybės kontrolę. Ją sudaro daug įvairių ir nuolatinių procedūrų – nuo išvaizdos patikrinimo iki cheminių medžiagų tyrimų. Kiekvieną kartą tiriame 400 skirtingų pesticidų rūšių ir tikriname, ar neviršijamos mokslo nustatytos, teisės aktais patvirtintos ir sveikatai nekenkiančios normos“, – sako A.Čepulis.

Pasak jos, nuolatinė kokybės kontrolė ir tyrimai atliekami akredituotose laboratorijose, kuriose gaunami rezultatai vėliau yra kruopščiai analizuojami.

Kontrolės metu – dėmesys atitikties reikalavimams

A.Čepulis teigimu, vykdant vaisių ir daržovių kontrolę taip pat tikrinama, ar gaunami produktai yra švarūs, pakankamai sunokę, nesugedę, neturi augimo, odos, spalvos defektų, didelių sumušimų, kenkėjų pažeidimų ar kitų defektų. Be to, vaisiuose papildomai tiriamas sulčių ir cukrų kiekis.  

„Mūsų parduotuvių lentynas pasiekia tik tie produktai, kurie praeina griežtus atitikties reikalavimus. Kontrolės metu vykdoma vaisių ir daržovių sunokimo patikra, sveriami sunkiausi bei lengviausi produktai, matuojami jų skersmenys ir skaičiuojami vienetai pakuotėse. Taip pat įprastai vykdome daržovių ir vaisių svorio kontrolę.  Visa tai daroma tam, kad mūsų pirkėjus pasiektų tik aukščiausios kokybės produktai“, – teigia A.Čepulis.

Pesticidų poveikis daržovei gali būti minimalus 

Pasak Albino Žilinsko, Vilniaus universiteto Chemijos ir geomokslų fakulteto profesoriaus, pesticidus gamtoje naudojant pagal leistinus kiekius, didelės žalos daržovei ar vaisiui jie nedaro.

„Neviršijant mokslo nustatytų normų, įvairių rūšių pesticidai tiesiog atlieka pagrindinę savo funkciją – naikina derliui augti trukdančius kenkėjus. Populiariausi jų – piktžolės, vabzdžiai ir kai kurie grybai“, – tikina A.Žilinskas.

Pasak jo, pesticidai dažniausiai būna skysčio ar miltelių pavidalo, tad dalis jų gali nusėsti ant vaisiaus ar daržovės paviršiaus. Tokius chemikalus gali nuplauti lietus, jie taip pat gali pradėti skilti veikiant saulės šviesai, vis dėlto, dalis gali likti ant paviršiaus, todėl derliaus patikra ir paruošimas prieš vartojimą namuose – itin svarbūs etapai.    

Svarbu kruopščiai plauti namuose

A.Žilinskas teigia, kad prieš vartojant daržoves ar vaisius reiktų juos namuose kruopščiai nuplauti, o tam tinkamiausias – šiltas vanduo.

„Naudokite šiltą vandenį, nes jis greičiau nei šaltas padeda pašalinti nešvarumus nuo vaisiaus ar daržovės paviršiaus. Jei reikia nuplauti labai kruopščiai, naudokite ir šiurkščią, specialiai daržovių ir vaisių šveitimui skirtą kempinėlę“, – teigia chemikas. 

Anot jo, esant galimybei patartina nulupti žievę prieš valgant – ten susikaupia didžioji dalis chemikalų. 

Taip pat rekomenduojama atidžiai nuplauti šakniavaisius, nes ant jų dažnai lieka žemių likučių, kurie taip pat gali būti užteršti.  

Poveikis organizmui gali išryškėti pamažu 

A.Žilinskas akcentuoja, kad žmogaus organizmas į pesticidus reaguoja ne iškart – poveikis gali išryškėti tik praėjus tam tikram laiko tarpui. 

„Pesticidai žmogaus organizmui gali ir visai nepakenkti, jeigu neviršijamos mokslo nustatytos normos. Visgi patekę į žmogaus organizmą pesticidai jame kaupiasi pamažu, daugiausia riebaliniuose audiniuose. Čia kaupiasi visos vandenyje netirpios cheminės medžiagos“, – pasakoja chemijos mokslų daktaras.   

Ilgainiui žmogaus organizme susikaupę pesticidai, anot jo, gali pradėti trikdyti endokrininę sistemą, nulemti įvairias ligas ar patologijas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Lietuva atsisveikina su mirusiu buvusiu premjeru G. Kirkilu