Štai ką svarbu žinoti, jeigu cukrų keičiate saldikliais

Dažno paklausus, kas yra saldikliai, sulauksime atsakymo, kad tai susiję tik su saldumynais ir cukraus pakeitimu jais iš esmės. Specialistai pateikia svarbiausius atsakymus besirūpinantiems sveika mityba ir norintiems aiškiau suprasti, kas tai yra ir į ką derėtų atkreipti dėmesį.

Daugybė žmonių cukrų keičia dirbtiniais saldikliais.<br>123rf nuotr.
Daugybė žmonių cukrų keičia dirbtiniais saldikliais.<br>123rf nuotr.
Daugybė žmonių cukrų keičia dirbtiniais saldikliais.<br>123rf nuotr.
Daugybė žmonių cukrų keičia dirbtiniais saldikliais.<br>123rf nuotr.
Saldikliai mažiau kaloringi, bet kur kas saldesni už cukrų.<br>123rf nuotr.
Saldikliai mažiau kaloringi, bet kur kas saldesni už cukrų.<br>123rf nuotr.
Daugybė žmonių cukrų keičia dirbtiniais saldikliais.<br>123rf
Daugybė žmonių cukrų keičia dirbtiniais saldikliais.<br>123rf
Grynasis cukrus žmogaus organizmui nėra reikalingas, o per didelis jo kiekis sukelia ligas.<br>123rf nuotr.
Grynasis cukrus žmogaus organizmui nėra reikalingas, o per didelis jo kiekis sukelia ligas.<br>123rf nuotr.
Grynasis cukrus žmogaus organizmui nėra reikalingas, o per didelis jo kiekis sukelia ligas.<br>123rf nuotr.
Grynasis cukrus žmogaus organizmui nėra reikalingas, o per didelis jo kiekis sukelia ligas.<br>123rf nuotr.
Gydytoja dietologe Kristina Jasmontienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Gydytoja dietologe Kristina Jasmontienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
R.Bogušienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
R.Bogušienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Oct 4, 2020, 11:45 AM

Cukraus paketimas saldikliais

Šiuo metu, kai visi bijo cukraus, maisto technologai vietoj jo į maisto produktus deda saldiklių.

Cukraus pakeitimas saldikliais anaiptol nesumažina noro valgyti saldžiai, neretai netgi padidina problemą – suvalgome daugiau saldumynų negu reikia, juk „sveikiau be cukraus“.

Visi rinkoje esantys saldikliai leistini ir sąlyginai saugūs, tačiau ar tikrai ilgainėje perspektyvoje vartojant maistą su saldikliais išsaugosime sveikatą, o gal visgi teks cukraus atsiprašyti?!

„Ne cukrus yra blogai – o jo perteklius“, – pabrėžia maisto technologė, VšĮ „Sveikatai palankus“ įkūrėja Raminta Bogušienė. Specialistė pabrėžia, kad cukraus pakeitimas saldikliais problemų neišsprendžia.

Vaikų maitinime bei sveikatos priežiūros įstaigų maitinime saldikliai yra draudžiami, todėl namuose tai irgi neturėtų būti kasdienybė. O manyti, kad maisto produktas su saldikliais yra savaime sveikesnis, yra klaidinga.

Vaikų maitinimo ir sveikatos priežiūros įstaigų organizavimo apraše pateikta eilė draudžiamų saldiklių: E950 acesulfamas K; E951 aspartamas; E952 ciklamatai; E954 sacharinai; E955 sukralozė; E957 taumatinas; E959 neohesperidinas DC; E960 steviolio glikozidai; E961 neotamas; E962 aspartamo-ecesulfamo druska; E969 advantamas.

Sintetinių saldiklių vertinimas prieštaringas. Viena vertus – tai puikus būdas sumažinti pridėtinio cukraus kiekį, kita vertus – tyrimai rodo galimas neigiamas saldiklių vartojimo puses.

Gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė pažymi, jog „nesaikingai vartoti cukrų, ar rinktis produktus su pridėtiniu cukrumi, žinoma, nėra sveika, tačiau vartoti gėrimus ar desertus be cukraus, tačiau su saldikliu, nes neturi ar beveik neturi kalorijų ir cukraus, ir dėl to tokį produktą galima valgyti ar gerti neribotai – irgi neteisinga praktika.

Šiuolaikiniai žmonės bet kokia kaina stengiasi išvengti galvojimo apie maistą, jie siekia gauti paprastą atsakymą – ko atsisakyti, o ką galima valgyti neribotai. Saldikliai šiuo atveju tokiems žmonėms yra puikus pasirinkimas, nes pateisina tokį jų elgesį.“

Saldiklių reikšmė ir alternatyvos

Atlikti tyrimai, nagrinėję saldiklių poveikį mūsų apetitui, energijos suvartojimui ir kūno svoriui rodo, kad tai gali sumažinti svorio didėjimą, tačiau juos vartodami taip pat apgauname save – jaučiame saldų skonį, tačiau energijos beveik negauname. Kalbant apie vaikų mitybą, gydytoja dietologė akcentuoja tai, jog yra duomenų, jos saldiklių vartojimas gali skatinti ankstyvesnį vaikų brendimą, kai kuriems vaikams neigiamai veikti žarnyno mikrobiotą, o tai turi įtakos nutukimo vystymuisi ir insulino rezistentiškumo padidėjimui.

Be viso to, tyrimai taip pat nurodo, jog gausiai vartojant gėrimus su saldikliais gali padidėti kieto maisto suvartojimas, tačiau saldikliai turi mažesnę įtaką dantų ėduonies atsiradimui. „Riboti tyrimai ir prieštaringi duomenys tik rodo, jog saldiklių poveikis turi būti tyrinėjamas, ir vienareikšmiškai tikėti jų nauda negalima“, – pataria gydytoja dietologė.

„Neviršijant rekomenduojamų aprobuotų saldiklių normų ir individualiai dėliojant tikslus, saldiklių turintys gėrimai ar maistas, galėtų būti tam tikrą laiką raciono dalimi, formuojant sveikesnius mitybos įpročius.

Tačiau jie neturi aklai pakeisti pridėtinio cukraus gėrimuose ar patiekaluose, kad būtų galima tokius gėrimus ar maistą vartoti neribotai“, – pataria gydytoja dietologė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.