Mėgstate krevetes? Tai sužinoję pamėgsite jas dar labiau

Negalėdami keliauti po pasaulį žmonės leidžiasi į skonių keliones lėkštėse, pastebi lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai. Taip klientų krepšeliuose atsiduria atšildyta skraidkalmarių filė, paprastieji peleiniai, omarai ir kiti skanėstai. Nors vienas kitas įdomesnis prieskonis – ir net gerai pažįstama žuvis gali virsti egzotišku patiekalu. 

 Krevetės.<br> 123rf nuotr.
 Krevetės.<br> 123rf nuotr.
Lašišos kepsnys.<br>123rf nuotr.
Lašišos kepsnys.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 9, 2020, 5:47 AM, atnaujinta Nov 9, 2020, 5:48 AM

Apie populiariausių jūros gėrybių ir žuvies naudojimą pasaulyje bei naudą organizmui pasakoja dietistė Vaida Kurpienė.

Rytų Azijos pasididžiavimas – krevetės

Azijietiškos virtuvės mėgėjai vertina rytietiško kvapo ir aštriai pikantiškais skoniais gausią krevečių sriubą. V.Kurpienės teigimu, krevetėse gausu kalcio bei baltymų, be to, krevetės yra santykinai mažai kaloringas produktas bei puikus jodo šaltinis.

„Jodo labai dažnai trūksta mūsų racione. Jis reikalingas tinkamai skydliaukės ir smegenų veiklai. Krevetėse taip pat gausu dumblių komponento astaksantino, kuris padeda užkirsti kelią smegenų ląstelių pažeidimams, sukeliantiems atminties praradimą ar Alzheimerio ligą. Todėl krevečių įtraukimas į racioną bent kartą per savaitę yra išties sveikintinas“, – pasakoja specialistė.

Anot prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės, krevetės – ne tik sveikas produktas, bet ir bene populiariausia jūrų gėrybių rūšis. 

„Taip pat pastebime, jog krevečių paklausa tik auga. Pardavimų duomenimis, praėjusias metais krevečių buvo nupirkta net ketvirtadaliu daugiau, o šiemet krevečių pardavimai augo daugiau nei 50 proc. Labai populiarios ir šaldytos, ir atvėsintos krevetės, taip pat krevetės sūryme“, – apie klientų pasirinkimą pasakoja E.Dapkienė.

Vietnamietiškiems suktinukams puikiai tinkanti menkė

Vienas populiariausių užkandžių vietnamietiškoje virtuvėje – žuvies suktinukai. Į ryžių popieriaus lakštus sukami menkės gabalėliai ir įvairiausių skonių priedai, tokie kaip grybai, sojų varškės sūris ar net ananasai.

Vietname šie žuvies suktinukai vertinami ne tik kaip greitai pagaminamas, bet ir sveikas užkandis.

„Šioje žuvyje mažai kalorijų, itin daug baltymų, kuriuos organizmas pasisavina kur kas lengviau nei mėsoje esančius baltymus. Taip pat šioje žuvyje gausu vitamino B12, kuris padeda palaikyti raudonųjų kraujo kūnelių būklę“, – menkės privalumus įvardija dietistė V.Kurpienė.

Lašiša – neatsiejama ir labai naudinga Japonijos virtuvės dalis

Pasak mitybos ekspertės, lašišoje yra daugybė lengvai pasisavinamų baltymų ir omega-3 riebalų rūgščių, kurių būtina gauti su maistu, nes mūsų kūnas negali jų pasigaminti pats.

„Baltymai atlieka daugybę svarbių funkcijų mūsų organizme. Jie padeda geriau išlaikyti raumenų masę, užtikrinti fermentų ir hormonų gamybą, pagreitinti potrauminius gijimo procesus ir ilgesniam laikui suteikti sotumo jausmą, galintį padėti sukontroliuoti savo svorį“, – mintimis dalijasi sveikos mitybos specialistė V.Kurpienė.

E.Dapkienė taip pat teigia, kad klientai yra pamėgę ir atvėsintą, ir sūdytą bei rūkytą lašišą. 

„Kasmet vis didesnio susidomėjimo sulaukia ir mūsų meistrų ruošiami sušiai – Japonijos kultūros simbolis. O vienas pagrindinių ingredientų jiems – šviežia lašiša. Sušiams ruošti naudojame specialią įrangą, padedančią ryžius išplauti, atvėsinti, susukti sušius ir supjaustyti“, – sako ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.