Pasakė, kaip išvirti gerą sultinį, kuris organizmui teiktų daugiausia naudos

Šiltas sultinys vėsiais žiemos vakarais gali suteikti ne tik emocinį pasitenkinimą, bet ir apdovanoti imunitetą stiprinančiomis medžiagomis. Mitybos specialistas sako, kad sultinys gali tapti ne tik pagrindu sriubai, bet ir pakeisti gėrimus – jį galima gerti kaip kavą. 

Svarbu ne tik tinkamai pasirinkti sultinio ingredientus – įtakos turi ir virimo laikas.<br> 123rf nuotr.
Svarbu ne tik tinkamai pasirinkti sultinio ingredientus – įtakos turi ir virimo laikas.<br> 123rf nuotr.
Svarbu ne tik tinkamai pasirinkti sultinio ingredientus – įtakos turi ir virimo laikas.<br> 123rf nuotr.
Svarbu ne tik tinkamai pasirinkti sultinio ingredientus – įtakos turi ir virimo laikas.<br> 123rf nuotr.
Svarbu ne tik tinkamai pasirinkti sultinio ingredientus – įtakos turi ir virimo laikas.<br> 123rf nuotr.
Svarbu ne tik tinkamai pasirinkti sultinio ingredientus – įtakos turi ir virimo laikas.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2020-12-07 18:19, atnaujinta 2020-12-07 18:26

Anot gydytojo dietologo Edvardo Grišino, sultinio nauda priklausys nuo to, kaip ir iš ko jis pagamintas – daržovių ar mėsos pagrindu. Pasak jo, sultinys, virtas iš jautienos arba vištienos kaulų, yra maistingiausias. Verta pridurti, kad kai kurie tyrimai nurodė, jog papildomai pridėjus daržovių, mikroelementų gali būti dar daugiau.

„Kuo ilgiau verdamas sultinys, tuo didesnė mikroelementų koncentracija iš kaulų patenka į sultinį. Tai turi būti ilgai ant lėtos ugnies verdamas viralas, kad maistinių medžiagų patektų kuo daugiau“, – sako E.Grišinas. 

Pasak specialisto, sultinys – puikus pasirinkimas žmonėms, kuriems trūksta kalcio ir cinko. Todėl tiems, kurie nevartoja pieno produktų, sultinys gali tapti vienu iš kalcio šaltinių. 

Sultinys turi ir imunitetą stiprinančių, uždegimą mažinančių savybių – kai kurie tyrimai rodo, kad sultinio vartojimas prisideda prie uždegiminių žarnų ligų sunkumo mažinimo. 

Vis dėlto verta pabrėžti, kad tyrimai yra pavieniai bei dauguma vyraujančių nuostatų apie sultinių naudą yra teoriniai.

Sultinys – geriau nei sultys

E.Grišinas pastebi, kad nusistovėjusi nuostata, jog sriuba tėra pirmasis patiekalas, gali būti paneigta. Jei sultinys kokybiškas ir maistingas, jo pagrindu paruošta sriuba su mėsa ir daržovėmis organizmui gali atstoti ir visaverčius pietus ar vakarienę. 

Kita vertus, pats sultinys gali tapti ir gėrimu.

„Kai kuriose šalyse sultinys parduodamas išsinešti, kaip kava, ir tai labai populiaru. Pas mus nėra kultūros, kad būtų pardavinėjamas gerai išvirtas sultinys. Dažniausiai sultinius tik užsisakome kavinėse, bet ir tai neretai jie pagaminami iš miltelių. 

Sultinį galima gerti kaip gėrimą ir nebijoti dėl cukraus. Daug kas klausia, ką gerti, kad būtų sveika – sultis, glotnučius ar dar kažką. Iš sultinio būtų daugiausia naudos – daug vitaminų, mikroelementų, taip pat ir imunitetą stiprinančių medžiagų“, – sako E.Grišinas. 

Vartoti iš kubelių pagaminto sultinio dietologas nepataria – iš pramoniniu būdu pagamintų sultinių gauname tik skonį, bet jokios naudos, kurią gautume iš natūraliai pagaminto sultinio. 

Specialisto teigimu, mūsų mitybos racione sultinys turėtų užimti tokią pačią vietą, kaip ir daržovės.

Anot E.Grišino, sultinio įtaka sveikatai turi ir tamsesnę pusę – galvijų kauluose kaupiasi toksiniai metalai, kurie, kaip ir naudingi mikroelementai, patenka į sultinį jam verdant. Tačiau, jo teigimu, tokios šių medžiagų koncentracijos pavojaus žmogaus organizmui nekelia.

„Svarbu mitybą subalansuoti. Gerdami sultinį negausim baltymų ar geležies, kurią gautume valgydami mėsą, todėl juo pačios mėsos nepakeisime. Sultinys yra papildinys ir pagalbininkas“, – pabrėžė E.Grišinas. 

Sultinį verda net 12 valandų

Šiemet Ilzenbergo dvaro ūkyje pradėti gaminti jautienos ir vištienos sultiniai. Dvariškas vištienos sultinys verdamas iš mėsos su kaulais, papildomai dedama svogūnų, morkų, petražolių, lauro lapų, juodųjų pipirų ir jūros druskos. 

Tuo metu į jautienos kaulų sultinį papildomai dedama ir česnakų. Pasak Ilzenbergo dvaro ir ūkio vadovės Dianos Jokimčienės, česnakai ir svogūnai dedami tam, kad imunitetą stiprinančių medžiagų sultinyje būtų dar daugiau.

Anot jos, svarbu ne tik tinkamai pasirinkti sultinio ingredientus – įtakos turi ir virimo laikas. Daržovės, vištienos ar jautienos kaulai verdami 12 valandų, kad į sultinį išsiskirtų visos naudingos savybės.

„Kuo ilgiau sultinys verdamas, tuo daugiau jame yra kolageno, želatinos, be to, taip jis tampa tirštesnis. Mat sultinyje esančios maistinės medžiagos yra ištirpusios vandenyje, todėl ypač gerai pasisavinamos“, – tikino D.Jokimčienė.

Ji priduria, kad geras sultinys yra tas, kuris šaldomas sustingsta į drebučius. Taip įvyksta dėl kolageno, kuris svarbus sąnarių, jungiamojo audinio ir kremzlių būklei bei odos elastingumui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.