Jei metate svorį, nepamirškite kavos – šis gėrimas turi poveikio, kuris maloniai nustebins

Jei kas nors bando jus įtikinti, kad kava arba kofeinas kenkia, tyrimai rodo, kad mėgaudamiesi rytiniu kavos puodeliu ilgainiui galite numesti svorio ir netgi pagerinti bendrą sveikatos būklę.

Nuolatinis mėgavimasis kava gali ženkliai pagerinti sveikatą.<br> 123rf nuotr.
Nuolatinis mėgavimasis kava gali ženkliai pagerinti sveikatą.<br> 123rf nuotr.
Nuolatinis mėgavimasis kava gali ženkliai pagerinti sveikatą.<br> 123rf nuotr.
Nuolatinis mėgavimasis kava gali ženkliai pagerinti sveikatą.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 21, 2021, 6:06 AM

Tačiau iš anksto reikėtų įspėti: lieknėti padeda ne bet kokia kava. Kad ir kaip malonu pasimėgauti dabar tokiais madingais kavos gėrimais, pagardintais įvairiais priedais, reikia atminti: į juos dedama cukraus, o tai nė kiek neprisideda prie svorio mažėjimo.

Jei tikrai norite, kad kava padėtų sulieknėti, geriausia gerti juodą arba su šlakeliu pieno. 

Tad kaip kava padeda tirpdyti kilogramus? 

Kava slopina apetitą 

Remiantis „International Journal of Food Sciences and Nutrition“ paskelbtu tyrimu, įrodyta, kad kofeino turinti kava turi įtakos apetito kontrolei.

Šiame tyrime teigiama, kad išgėrus puodelį kavos iki valgio likus mažiausiai pusvalandžiui ar kelioms valandoms, tai gali padėti sumažinti kalorijų kiekį, kurį suvartosite valgymo metu. Kitaip tariant, kava slopina apetitą.

Žurnale „Obesity“ paskelbtas tyrimas, kuris taip pat įrodė, kad kavos vartojimas gali „efektyviai sumažinti gaunamų kalorijų kiekį kito valgymo metu.“

Taigi, jei gurkšnojate kavos puodelį prieš pusryčius, jūsų apetitas greičiausiai sumažės. Arba pasimėgaukite kavos puodeliu likus valandžiukei iki pietų.

Kava skatina medžiagų apykaitą

Taip pat įrodyta, kad kartu su apetito slopinimu kava didina medžiagų apykaitą. Žurnalo „Critical Reviews in Food Science and Nutrition“ paskelbtame tyrime mokslininkai priėjo prie išvados, kad vartojamas kofeinas „gali skatinti svorio, KMI ir kūno riebalų mažinimą“.

Šis tyrimas atskleidė kofeino vartojimo poveikį lieknėjimui, ir apibendrina ne tik kavą. 

Jei jūs  mėgstate gurkšnoti arbatą, kurioje yra kofeino, tai taip pat gali paspartinti organizmo medžiagų apykaitą ir riebalų deginimą.

Kavoje yra daug antioksidantų

Nuolatinis mėgavimasis kava gali ženkliai pagerinti sveikatą, nes kavoje yra daug antioksidantų, vadinamųjų polifenolių. Tai mikroelementai, randami augaluose, kurie siejami su gera smegenų sveikata, virškinimu ir kurie netgi padeda sumažinti lėtinių ligų, tokių kaip vėžys, širdies ir kraujagyslių ligos ar antrojo tipo cukrinis diabetas, riziką.

2011 m. žurnale „Chemico-Biological Interactions“ paskelbtas tyrimas sugebėjo įrodyti ryšį tarp polifenolių vartojimo ir svorio kritimo – tai grindžiama tuo, kaip šie antioksidantai sąveikauja su žarnyno bakterijomis.

Polifenolių gausu ir kituose produktuose, kurie ne visuomet laikomi sveikais –pavyzdžiui, juodajame šokolade ar vyne. 

100 polifenoliais gausiausiai apdovanotų produktų sąraše, kurį paskelbė žurnalas „Clinical Nutrition“, kava atsidūrė 36 vietoje. Pagal polifenolių kiekį kava atsidūrė šalia aviečių ir užėmė aukštesnę poziciją nei juodoji ir žalioji arbata.

Parengta pagal eatthis.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.