Paaiškino, kuo skiriasi sausas marinatas nuo šlapio ir kaip marinuotos mėsos geriau nesirinkti

Grilio sezonui prasidėjus, marinuotos mėsos pardavimams augant, o laiko, skirto marinavimui, vis trūkstant, dažnai renkamasi prekybos centruose siūlomus mėsos pusgaminius. Norint, kad būtų ne tik skanu, sveikatai palanku, bet ir nepriaugti papildomų kilogramų, rekomenduojama vadovautis keletu kriterijų.

 Marinuoti kiaulienos pjausniai.<br>123rf nuotr.
 Marinuoti kiaulienos pjausniai.<br>123rf nuotr.
Nevalgykite degėsių – tai susidariusios kancerogeninės medžiagos – heterocikliniai aminai. <br>123rf nuotr.
Nevalgykite degėsių – tai susidariusios kancerogeninės medžiagos – heterocikliniai aminai. <br>123rf nuotr.
Marinuota mėsa.
Marinuota mėsa.
Šiandien Lietuvoje galima įsigyti daugiau nei 300 skirtingų vištienos produktų: pradedant šviežia mėsa, baigiant virtais, rūkytais gaminiais bei marinuotais pusgaminiais.<br>123rf nuotr.
Šiandien Lietuvoje galima įsigyti daugiau nei 300 skirtingų vištienos produktų: pradedant šviežia mėsa, baigiant virtais, rūkytais gaminiais bei marinuotais pusgaminiais.<br>123rf nuotr.
R.Bogušienė.
R.Bogušienė.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 23, 2021, 10:23 AM

Puslapio sveikataipalankus.lt įkūrėja maisto technologė Raminta Bogušienė pataria, kaip išsirinkti marinuotą mėsą prekybos centruose.

Mėsa patenka į sveikatai palankios mitybos principus, tik su keliomis sąlygomis: pirma, geriausias pasirinkimas – ekologiška mėsa, marinuota su prieskoninėmis žolelėmis (rozmarinais, čiobreliais ir kitomis žolelėmis, turinčiomis daug eterinių aliejų, kurios kepimo metu apsaugo nuo kancerogeninių medžiagų susidarymo), ne su pertekliniu kiekiu druskos ir riebalų, į ją nėra įšvirkšta skysčio, kitaip tariant, ji neinjektuota, o sausai marinuota.

Antra, svarbu, kad jos vartojimas būtų saikingas ir mitybos pagrindą sudarytų daržovės, o ne mėsa tris kartus per dieną. Nors, statistika rodo, kad mėsos, o ypač marinuotos, suvartojimas šiltuoju metų laiku padidėja, nes prasideda grilio sezonas.

Taigi, kaip išsirinkti marinuotą mėsą, kad per vasarą nepriaugtume papildomų kilogramų ir išsaugotume sveikatą?

1. Pirmenybę teikite liesesnei mėsai (vištienai, kalakutienai), arba liesesnėms mėsos dalims (kiaulienos nugarinė, išpjova ir t.t.). Marinuotoje kiaulienos sprandinėje riebalų gali būti daugiau nei 15 proc., marinuotoje šoninėje – net iki 35 proc., o marinuotose vištienos blauzdelėse bus iki 10 proc riebalų.

Riebalų mityboje turi būti apie 30 proc., jie suteikia sotumo jausmo, riebaluose tirpių vitaminų, tačiau sočiųjų riebalų mityboje rekomenduojama iki 10 proc., todėl rinkdamiesi mėsą teikime pirmenybę liesesnei ir venkime rafinuotų palmių riebalų. Skaitydami maistinę vertę, teikite pirmenybę tiems marinuotiems mėsos gaminiams, kuriuose pagal sveikatai palankesnių maisto produktų ženklinimo simboliu „Rakto skylutė“ kriterijus druskos yra iki 1 g/100 g, riebalų – iki 10 g/100 g, cukraus – ne daugiau nei 3 g/100 g. 2. Jei perkate marinuotą mėsą su oda, po kepimo ją pašalinkite, nevalgykite, nes tai bus pertekliniai riebalai, kurie dar neretai apskrunda ir apdega. Gerai tai, kad sulaiko skysčius mėsoje, pavyzdžiui, vištienos blauzdelėse, bet ir pertekliniams riebalams neleidžia pasišalinti.

Nevalgykite degėsių – tai susidariusios kancerogeninės medžiagos – heterocikliniai aminai.

Termometras – būtinas grilio komponentas. Tikrinkite mėsos temperatūrą storiausioje vietoje, ties kaulu, kad įsitikintumėte, kad ji jau saugi vartoti. Taip pat svarbu ir technologiškai, kad mėsa, ypač jautiena, nebūtų sausa, guminė, ji turi būti neperkepama.

3. Ekologiška sausai marinuota mėsa – visada geriausias pasirinkimas. Šiandien tokios mėsos mūsų rinkoje rasti nėra paprasta, tačiau tikėtina, kad ilgainiui turėsime geriausią pasirinkimą marinuotos mėsos prekybos vietose. Ekologiškos mėsos privalumas – ji auginta pagal ekologinei gamybai keliamus reikalavimus, naudojamas ekologiškas pašaras, ilgesnės, jei vis tik naudojami antibiotikai, išlaukos, kas, tikėtina, neišlieka ekologiškoje mėsoje, jei mėsiniai galvijai – tai apskritai žole minta.

Toks produktas palankus ne tik žmogui, bet ir gamtai, nes taip pat nenaudojami pašaruose GMO (genetiškai modifikuoti organizmai).

Sausas marinavimas reiškia, kad į mėsą nėra sušvirkšta marinato, tad marinuotos sausuoju būdu mėsos gausime daugiau ir naudingesnės.

Dauguma iš rinkoje esančių gaminių yra prišvirkšti marinato.

4. Kuo mažiau sudėtinių dalių, tuo, tikėtina, sveikatai palankesnis pasirinkimas. Atkreipkite dėmesį į sudedamųjų dalių kiekį: ar yra daugiau nei 7 sudedamosios dalys? Jei perkate nesupakuotus, nevakuumuotus marinuotos mėsos gaminius, sudedamųjų dalių sąrašo paprašykite pardavėjo. Kitu atveju nematote nei sudėties, nei maistinės vertės.

Turbūt pats blogiausias pasirinkimas – marinuota riebi kiauliena su BBQ padažais, nes joje ne tik daug druskos, bet ir ypač daug cukraus. Tokių padažų yra ir atskirai parduodama, o jų sudedamosios dalys prasideda vandeniu arba kukurūzų ar gliukozės sirupais, tikrai ne pomidorų pasta, bei gausu įvairių maisto priedų. 5. Venkite maisto priedų (konservantų, dažiklių, saldiklių, skonio ir kvapo stipriklių) ir, žinoma, kitų maisto priedų. Geriau, kad maiste nebūtų stabilizatorių, emulsiklių ir pan., nes organizme maisto priedų kiekiai, suvartoti per dieną, sumuojasi. Ir jei vienas gamintojas į produktą įdėjo maksimaliai, galite gauti perteklių, jei ir su kitu produktu gavote maisto priedo. Jų kiekis saugus tik neperdozavus rekomenduojamos maisto priedų suvartojimo normos per dieną.

Svarbu pažymėti, kad maisto priedus gamintojai gali žymėti ne vien E raidėmis, bet ir užrašydami maisto priedo grupę ir pavadinimą (pvz. konservantas natrio nitritas) arba maisto priedo grupę ir E numerį (pvz. konservantas E250).

Kepimui aukštesnėje nei 100 laipsnių temperatūroje atsisakykite marinuotos mėsos, dešrelių su konservantu natrio nitritu (E250). Kepant mėsos produktus, kurių sudėtyje yra natrio nitrito, jo likučiai reaguoja su aminais ir amino rūgštimis ir sudaro kancerogeninius junginius – nitrozaminus, kurie nepalankūs sveikatai.

Atkreipkite dėmesį, kad produkte gali būti skonio reguliatoriaus pieno filtrato permeato – tai produktas, gaunamas ultrafiltravimo būdu iš pieno, iš dalies nugriebto pieno ir nugriebto pieno pašalinus pieno riebalus ir baltymus. Taip pat maltodekstrino – angliavandenių mišinio, kurio patys marinuodami tikrai neįdėsime. Kaip priedas jis gerina gaminių tekstūrą, suriša drėgmę, prailgina tinkamumo vartoti laiką. O kur dar gliukozė, fruktozė, dekstrozė – cukraus šaltinis mėsos gaminiuose. Kuo daugiau sudedamųjų dalių ir iš jų maisto priedų, tuo labiau perdirbtas gaminys.

Gaminkite, marinuokite patys iš kokybiškų ekologiškų produktų – sveikata padėkos!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.