Šviežio derliaus žalieji žirneliai: kalorijų mažai, o nauda organizmui – didžiulė Gardžios sriubos receptas

Švieži žalieji žirneliai, pranašaujantys ankstyvos vasaros dienas, jau pasiekė parduotuvių lentynas ir šviežias jų derlius iš karto atkreipė pirkėjų dėmesį. 

 Žirneliai pasižymi itin didele nauda sveikatai. <br> 123rf nuotr.
 Žirneliai pasižymi itin didele nauda sveikatai. <br> 123rf nuotr.
Žaliųjų žirnelių sriuba.
Žaliųjų žirnelių sriuba.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 27, 2021, 8:32 AM

Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, šviežio derliaus žalieji žirneliai Lietuvoje turi lojalų pirkėją ir yra nekantriai laukiami. Jų populiarumą rodo ir augantys šviežių žaliųjų žirnelių pardavimai – per pastaruosius metus jų paklausa išaugo iki 3 kartų. 

„Pirmieji šviežio derliaus žalieji žirneliai parduotuves pasiekia iš Italijos, kurioje dėl palankaus klimato uždera anksčiau, ir iš karto papildo pirkinių krepšelius, o jų pardavimai kasmet nuosekliai didėja. Duomenys rodo, kad jų pardavimai išaugo iki 3 kartų.

Šviežio derliaus daržovės kiekvieną pavasarį sulaukia didelės pirkėjų paklausos. Sveikatai palankesnės mitybos rekomendacijomis besivadovaujantys pirkėjai valgo daugiau organizmui naudingų produktų ir daržovės sudaro kasdienio pirkinių krepšelio dalį“, – teigia komunikacijos vadovė. 

Anot V.Budrienės, šviežio derliaus itališki žirneliai sulaukia itin daug pirkėjų dėmesio. Žaliaisiais ankštiniais žirneliais prekybos tinklas prekiauja jau daugiau nei 10 metų. Jų pasiūla užtikrinama ištisus metus. Pavasarį švieži žalieji žirneliai pristatomi iš Italijos, o kitais metų laikais šis produktas skraidinamas lėktuvais iš šiltojo klimato šalių, tokių kaip Kenija ar Egiptas. 

Rekomenduojami vegetarams ir veganams

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, pasakoja, kad švieži žalieji žirneliai yra labai maistingi, juose gausu skaidulų ir antioksidantų. Be to, šios daržovės vartojimas gali apsaugoti ir nuo širdies ligų susidarymo rizikos.

„Žaliuose žirneliuose yra didelis kiekis širdžiai naudingų mineralų, tokių kaip magnis, kalis ir kalcis. Vartojant produktus, kuriuose gausu šių medžiagų, galima išvengti pakilusio kraujospūdžio, kuris yra pagrindinis širdies ligų rizikos veiksnys. Žirneliuose taip pat yra vitamino A, C. Ši daržovė turi geležies ir fosforo, juose gausu baltymų, angliavandenių ir skaidulų bei randama labai mažai riebalų“, – pasakoja vaisių ir daržovių ekspertė.

Kaip sako J.Sabaitienė, žaliuosiuose žirneliuose yra palyginti mažai kalorijų, tačiau jie yra gausūs skaidulų bei baltymų, ši daržovė yra puikus maistas metantiems svorį. Tad jeigu siekiate atsikratyti kelių kilogramų – žaliuosius žirnelius rekomenduojama įtraukti į kasdienį racioną. Dėl gerųjų savybių ir naudos organizmui žirnelius turėtų valgyti ir tie, kurie laikosi vegetariškos ar veganiškos mitybos principų. 

Žaliuosius žirnelius mėgstama valgyti žalius: švieži žalieji žirneliai pasižymi švelniu, šiek tiek salstelėjusiu skoniu. Tačiau įdomu yra tai, kad būtent virtuose žirneliuose galima rasti didesnį mineralų kiekį nei žaliuose. Puodelyje virtų žirnelių yra 2,5 miligramai geležies, 62 miligramai magnio ir 187 miligramai fosforo. Tuo tarpu žali pasižymi šiek tiek mažesniu šių medžiagų kiekiu: 2 miligramais geležies, 48 miligramais magnio ir 157 miligramais fosforo.

Valgomi net ir lapai

Vaisių ir daržovių ekspertė pateikia ir dar kelis įdomius faktus apie žaliuosius žirnelius. 

Gausūs vitaminais. Žirneliai pasižymi itin didele nauda sveikatai. Ar žinojote, kad saujoje žaliųjų žirnelių yra daugiau baltymų nei visame kiaušinyje arba šaukštelyje žemės riešutų sviesto bei tiek pat vitamino C, kaip dviejuose dideliuose obuoliuose?

Dievinami Didžiojoje Britanijoje. Nors žirneliai mėgstami bene visame pasaulyje, manoma, kad populiariausi jie Didžiojoje Britanijoje. Per vienerius metus Jungtinėje Karalystėje auginama 35 000 hektarų žirnių.

Valgomi nesubrendę. Prinokęs ir iki galo subrendęs žirnis iš tikrųjų pasižymi gelsva spalva, tačiau dar XVIII a. išpopuliarėjo įprotis, kuris išliko ir iki šių dienų – valgyti dar iki galo nesubrendusius, žalius žirnelius. 

Valgomi žirnelių ir lapai. Kinijoje mėgstami ne tik žalieji žirneliai, bet ir jų lapai. Įdomu tai, kad pastarieji šioje šalyje yra laikomi tikru delikatesu ir dažniausiai naudojami salotoms arba kaip įvairiausių patiekalų garnyras. 

Sumuštas Guinnesso rekordas. 1984 metais iš Sasekso kilusi Janet Harris sumušė su žirneliais susijusį pasaulio Guinnesso rekordą. Naudodama azietiškas valgymo lazdeles, ji per 60 minučių suvalgė net 7175 žirnius. 

Pasak J.Sabaitienės, žalieji žirneliai – labai universalus produktas. Juos galima naudoti ruošiant įvairiausias salotas, gaminti žirnelių piurė arba paskaninti bulvių košę. Žirnelius taip pat populiaru dėti į sriubas, troškinius, gardinti netgi kiaušinienę ar kišus. 

Vaisių ir daržovių ekspertė siūlo jais pasigardžiuoti ir namuose bei pasigaminti abejingų nepaliksiantį kreminės žaliųjų žirnelių sriubos receptą. 

Kreminė žirnelių sriuba

Reikės:

  • žaliųjų žirnelių
  • kokosų aliejaus
  • svogūno
  • sultinio
  • šviežių mėtų lapelių
  • šviežių petražolių
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio pipirų
  • mėgstamo sūrio
  • grietinėlės

Kaip gaminti 

Pirmiausia puode išlydykite kokosų aliejų, suberkite smulkintus svogūnus ir pakepinkite, kol suminkštės. Tuomet supilkite sultinį, viską išmaišykite ir užvirinkite. 

Suberkite žirnelius ir virkite dar 3–5 minutes. Tada suberkite mėtų lapelius, petražoles ir prieskonius, viską sutrinkite maisto trintuvu. Galiausiai išpilstykite į dubenėlius, pilkite po šaukštelį grietinėlės, pabarstykite tarkuotu sūriu ir įberkite šviežių žirnelių. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.