Dietologai įspėja: štai kas nutiks, jei valgysite per daug avokadų

Avokadas jau seniai yra tapęs sveikos mitybos simboliu. Ši gamtos dovana yra vertinama dėl mononesočiųjų riebalų ir kitų naudingų maistinių medžiagų, galinčių prisidėti prie sveikatos gerinimo ar geros būklės palaikymo.

Nepaisant didžiulės naudos, avokadai nėra tas produktas, kurį reikėtų vartoti pusryčiams, pietums ir vakarienei.<br>123rf nuotr.
Nepaisant didžiulės naudos, avokadai nėra tas produktas, kurį reikėtų vartoti pusryčiams, pietums ir vakarienei.<br>123rf nuotr.
Nepaisant didžiulės naudos, avokadai nėra tas produktas, kurį reikėtų vartoti pusryčiams, pietums ir vakarienei.<br>123rf nuotr.
Nepaisant didžiulės naudos, avokadai nėra tas produktas, kurį reikėtų vartoti pusryčiams, pietums ir vakarienei.<br>123rf nuotr.
Nepaisant didžiulės naudos, avokadai nėra tas produktas, kurį reikėtų vartoti pusryčiams, pietums ir vakarienei.<br>123rf nuotr.
Nepaisant didžiulės naudos, avokadai nėra tas produktas, kurį reikėtų vartoti pusryčiams, pietums ir vakarienei.<br>123rf nuotr.
Galvos skausmas.<br>123rf nuotr.
Galvos skausmas.<br>123rf nuotr.
Nepaisant didžiulės naudos, avokadai nėra tas produktas, kurį reikėtų vartoti pusryčiams, pietums ir vakarienei.<br>123rf nuotr.
Nepaisant didžiulės naudos, avokadai nėra tas produktas, kurį reikėtų vartoti pusryčiams, pietums ir vakarienei.<br>123rf nuotr.
Nepaisant didžiulės naudos, avokadai nėra tas produktas, kurį reikėtų vartoti pusryčiams, pietums ir vakarienei.<br>123rf nuotr.
Nepaisant didžiulės naudos, avokadai nėra tas produktas, kurį reikėtų vartoti pusryčiams, pietums ir vakarienei.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jul 9, 2021, 6:02 AM

Avokadai yra širdžiai naudingas riebalų šaltinis. Juose nėra cholesterolio ir sočiųjų riebalų. Tyrimai parodė ryšį tarp avokadų vartojimo ir padidėjusio gerojo cholesterolio kiekio.

Žmonės mėgsta avokadus, nes juos labai lengva įtraukti į mitybą. Tiesą sakant, sunku net išbandyti visus receptus – vien svetainėje „food.com“ yra daugiau nei 2100 užkandžių ir kitų patiekalų iš avokadų receptų.

Nepaisant didžiulės naudos, avokadai nėra tas produktas, kurį reikėtų vartoti pusryčiams, pietums ir vakarienei. Valgant per daug avokadų, gali pasireikšti net keletas nemalonių šalutinių poveikių, apie kuriuos galbūt nežinote.

Migreniniai galvos skausmai

Avokadai yra aminorūgšties tirozino šaltinis, kuris organizme skyla į tiraminą. Tyrimai rodo, kad didelis tiramino kiekis gali sukelti galvos skausmą ir padidinti kraujospūdį.

JAV Nacionalinis galvos skausmo fondas pažymi, kad avokadas yra vienas iš maisto produktų, kurį reikia vartoti atsargiai, jei dažnai jaučiate galvos skausmą.

Dirgliosios žarnos sindromas

Sunku patikėti, tačiau avokaduose yra gana daug saldiklio, kuris paprastai naudojamas gaminant dietinius gėrimus, ledus be cukraus ar kitus produktus. Tai sorbitolis. Ši medžiaga ne absorbuojama į kraują, o keliauja į žarnyną, kur ją apdoroja žarnyno bakterijos.

„Jei jus kamuoja nemalonus pilvo pūtimas, susijęs su maistu, avokadus reikėtų valgyti saikingai“, – patarė mitybos pedagogė Nicole Sefanow. Pasak jos, valgant per daug avokadų, gali pasireikšti dirgliosios žarnos sindromo paūmėjimas.

Alerginės reakcijos

Gydytojai ir dietologai teigia, kad kai kuriems žmonėms, suvalgius daug avokado, pasireiškia lengvas burnos alerginis atsakas, pavyzdžiui, niežti lūpas, burną ir gerklę.

Pagal žurnale „Biochemical Society Transactions“ skelbtą tyrimą, maždaug pusei žmonių, kurie yra alergiški lateksui, jaučia padidėjusį jautrumą tam tikriems augaliniams maisto produktams, įskaitant avokadus, bananus, pomidorus, persikus ir paprikas.

Sąveika su vaistais

Pasak JAV Nacionalinio sveikatos instituto, avokaduose yra vitamino K, dėl kurio gali sumažėti kraują skystinančių vaistų, tokių, kaip varfarinas, poveikis. Tai gali sukelti kraujo krešulių riziką.

Viename avokade yra 42 mikrogramai vitamino K – 35 proc. dienos normos. Turėkite tai omenyje, kad išvengtumėte galimos avokadų sąveikos su vaistais.

Svorio padidėjimas

Avokadai yra kaloringi. „Nors maistinių medžiagų koncentracija yra svarbesnė nei kalorijų kiekis,  valgant per daug avokadų – kalbu apie daugiau nei vieną per dieną – organizme gali padidėti riebalų kiekis“, – sako dietologė Lisa Moskovitz, portalo „eatthis.com“ medicinos ekspertų tarybos narė.

„Žinoma, viskas priklauso ir nuo žmogaus, ir nuo to, ką jis valgo likusią dienos dalį“, – pridūrė ji.

Parengta pagal „eatthis.com“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.