Atsakė į klausimą, kas geriau: konservuotas tunas ar lašiša

Žuvies konservai – puiki išeitis, kai trūksta laiko ir norisi paruošti lengvą, greitą patiekalą, kuriame gausu baltymų ir naudingųjų riebalų.

Konservuotas tunas.<br>123rf nuotr.
Konservuotas tunas.<br>123rf nuotr.
Konservuota lašiša.<br>123rf nuotr.
Konservuota lašiša.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 12, 2021, 6:01 AM

Yra gausybė įvairių būdų, kaip panaudoti žuvies konservus ruošiant užkandžius, pietus ar vakarienę. Pavyzdžiui, dėkite juos ant žalumynų ir daržovių salotų, ruoškite užtepėles krekeriams ar gardinkite sumuštinius, vyniokite į tortilijas.

Lašišos ir tuno konservai yra dvi populiarios žuvies konservų rūšys, ir nors tiek vieni, tiek kiti yra maistingi ir universalūs, gali kilti klausimas, ar kuris nors vienas pasirinkimas yra sveikesnis už kitą. Štai ką apie tai mano dietologė.

Kokia yra konservuotų žuvų nauda sveikatai?

Abiejuose žuvų konservuose yra būtinų maistinių medžiagų - ir jei manote, kad konservai yra prastesni už šviežią žuvį, klystate. Konservuotų lašišų nauda sveikatai yra tokia pati, kaip ir šviežių lašišų, todėl nemanykite, kad pirkdami konservus gaunate mažiau naudos.

„Lašišaoje yra daug pagrindinių maistinių medžiagų, tokių, kaip omega-3 riebalų rūgštys, aukštos kokybės baltymai ir gausybė vitaminų bei mineralų“, – sako amerikietė dietologė Lauren Manaker, knygos „The First Time Mom's Nefty Cookbook“ autorė.

„Valgant tuno konservus gaunama panaši nauda, nes tune taip pat yra svarbių sveikųjų riebalų, aukštos kokybės baltymų, svarbių vitaminų ir mineralų“, – pridūrė ji.

Viena pagrindinių maistinių medžiagų, kuria apdovanoti tiek tunai, tiek lašišos, yra omega-3 riebalų rūgštis. „Ši maistinė medžiaga palaiko kūdikio smegenų ir akių vystymąsi nėštumo metu, ir tai yra viena iš priežasčių, kodėl nėščiosioms patariama valgyti jūros gėrybes du kartus per savaitę“, – sako L.Manaker.

Šiose žuvyse taip pat yra seleno (antioksidanto, kuris padeda apsaugoti organizmo ląsteles), vitamino B6 (reikalingo angliavandenių apykaitai) ir vitamino B12 (padeda išlaikyti nervų ir kraujo ląstelių sveikatą). Visų šių maistinių medžiagų yra tiek lašišose, tiek tunuose.

Abi žuvų rūšys yra universalios ir gali būti naudojamos daugelyje receptų ir salotų, tačiau lašišos ypač gerai dera su tropiniais vaisiais, pavyzdžiui, mangais, tokiais padažais, kaip terijakis arba sojų padažas. Konservuotiems tunams labai tinka majonezas, taip pat tokie ingredientai, kaip vynuogės, graikiniai riešutai, krapai ar salierai.

Kas sveikiau: konservuoti tunai ar lašišos?

„Nors ir lašišos konservai, ir tunas yra puikus baltymų šaltinis, lašiša gali būti šiek tiek geresnis pasirinkimas“, – sako L.Manaker.

Pasak jos, tam tikrose tuno rūšyse gali būti didesnis metilgyvsidabrio – medžiagos, kurios vartojimas dideliais kiekiais gali pakenkti sveikatai.

Lašiša paprastai yra mažai gyvsidabrio turintis pasirinkimas, todėl ją vartoti šiek tiek geriau.

L.Manaker taip pat pažymi, kad tunas tunui nelygu: dryžuotuose tunuose yra mažiau gyvsidabrio nei ilgapelekiuose, todėl pirmieji yra geresnis pasirinkimas, ypač nėščioms moterims ar vaikams.

Dietologė davė dar vieną patarimą: norėdami gauti daugiau naudos iš lašišos konservų, rinkitės tuos, kuriuose yra kaulų: „Jūs gausite papildomo kalcio, o tai gali sumažinti osteoporozės riziką ir sustiprinti kaulus“.

Parengta pagal „Cooking light“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.