Štai kokios salotos naudingiausios širdžiai, o kokios – smegenims

Salotos – vienas gaiviausių garnyrų. Joms paruošti reikia vos kelių minučių. Italai dažnai prie kepsnio užkanda tik plėšytų šviežių žaliųjų salotų lapų, pagardintų alyvuogių aliejumi. O mitybos ekspertai teigia, kad salotos gali ne tik padėti sulieknėti, suteikti energijos ar apsaugoti širdį, bet ir įžiebti geismą.

Salotos su tunu.<br>123rf nuotr.
Salotos su tunu.<br>123rf nuotr.
Salotos su krevetėmis.<br>123rf nuotr.
Salotos su krevetėmis.<br>123rf nuotr.
Salotos su tunu.<br>123rf nuotr.
Salotos su tunu.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Daiva Lapėnaitė, Italija

Oct 5, 2021, 7:39 AM

Sočiosios salotos. Ant suplėšytų baltųjų ir raudonųjų cikorijų lapų užberkite kubeliais pjaustytos virtos vištos ar kalakuto krūtinėlės, porą supjaustytų salierų stiebų, žaliąjį obuolį, plėšytų šviežių bazilikų lapelių. Viską apipilkite neriebiu natūraliu jogurtu ir išmaišykite.

Šiose salotose mažai kalorijų, daug virškinimą skatinančių skaidulų, jos suteikia sotumo jausmą.

Saugančios širdį. Pagrindinė šių salotų sudedamoji dalis – žaliųjų salotų lapai. Juose yra kraujodarai būtinos folio rūgšties, o vitaminai ir mineralai valo kraują, ramina ir atgaivina.

Ant suplėšytų salotų lapų dėkite alyvuogių aliejuje konservuoto tuno arba ančiuvių (juose gausu organizmui labai naudingų omega-3 riebalų rūgščių), smulkintų česnakų ir nedidelį svogūną (mažina kraujospūdį, saugo arterijas ir širdį).

Viską pagardinkite alyvuogių aliejumi ir sojų padažu. Aliejuje yra omega-3 riebalų rūgščių ir antioksidanto vitamino E, o sojų padažas mažina kenksmingo cholesterolio kiekį kraujyje.

Patariama šių salotų nesūdyti, o pagardinti keliais graikiniais riešutais. Moksliniais tyrimais nustatyta, kad graikiniais riešutais papildyta mityba padeda sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų tikimybę.

Įžiebiančios geismą. Į dubenį suberkite nuplautus vaistinių valerijonų (arba gražgarsčių) lapelius, plonai pjaustyto parmidžano ir baltųjų trumų juosteles (galima naudoti džiovintus ar maltus trumus), smulkiai pjaustytą saliero stiebą, kelis graikinių riešutų gabalėlius. Viską pagardinkite pora šaukštų alyvuogių aliejaus.

Pagrindinė šių salotų sudedamoji dalis – valerijonai ramina ir atpalaiduoja, o juose esantis magnis ir fosforas padeda pašalinti nuovargį. Panašų poveikį turi ir gražgarstės.

Italijos mokslininkai nustatė, kad geismą žadinančios medžiagos aptinkama ir raudonuosiuose svogūnuose. Todėl jie afrodiziakiškoms salotoms labai tiktų, tačiau dėl burnoje išliekančio ne itin malonaus kvapo raudonuosius svogūnus patariama vartoti saikingai.

Salotos sportuojantiems. Prieš sportuojant patariama suvalgyti gūžinių salotų („Iceberg“) ir gražgarsčių salotų su šaltai rūkytos jautienos kubeliais ir razinomis.

Jose gausu vitamino C ir E, folio rūgšties, geležies, kalcio, magnio, kalio, kurie saugo nuo raumenų mėšlungio.

Pasportavus energiją padeda atgauti žaliųjų salotų lapai su virto kiaušinio skiltelėmis, pjaustytu karštai rūkytu kumpiu, parmidžanu ir konservuotais ančiuviais. Juose esantys proteinai padeda atsigauti nualintiems raumenims.

Stimuliuojančios smegenų veiklą. Ruošiantis egzaminui ar įtemptai dirbant padeda „Iceberg“ salotos. Jose daug vandens, jos drėkina organizmą ir gerina savijautą.

Ant suplėšytų salotų lapų dėkite virtų krevečių, kuriose yra smegenims naudingo fosforo, seleno, polinesočiųjų omega-3 riebalų rūgščių. Pripjaustykite šviežių morkų, pomidorų ir obuolių. Viską apšlakstykite sojų lecitinu, kuris padeda palaikyti normalią nervų sistemos veiklą.

Atpalaiduojančios salotos. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad šviežios daržovės vakarienei ne tik suteikia sotumo jausmą, bet ir padeda geriau išsimiegoti.

Ypač naudingos cikorijos. Jose daug vitaminų A ir B, nuovargį padedančio šalinti vitamino E, nervų sistemą palaikančių mineralų kalcio, kalio, magnio, todėl patariama vakarienei įvairiausių nevirtų daržovių valgyti kiek tik širdis geidžia.

Ant suplėšytų baltųjų cikorijų lapų, šviežių bazilikų ir mėtų lapelių užberkite kubeliais pjaustytos mocarelos. Sūryje esanti aminorūgštis triptofanas suteikia gerą nuotaiką, o bazilikai ir mėtos ramina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.