Ištyrė, kokius burokėlius reikėtų valgyti, jei norime gauti daugiausia naudos

Lietuviai savo virtuvės neįsivaizduoja be burokėlių. Ir ne tik lietuviai – daugybė pasaulio tautų ruošia barščius, įvairiausias salotas, kepa burokėlius kaip garnyrą ar kepa iš jų pyragus.  

Burokėliai.<br>123rf nuotr.
Burokėliai.<br>123rf nuotr.
Burokėliai.<br>123rf nuotr.
Burokėliai.<br>123rf nuotr.
Burokėliai.<br>123rf nuotr.
Burokėliai.<br>123rf nuotr.
Burokėliai.<br>123rf nuotr.
Burokėliai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2021-10-18 07:03

Daugybę metų burokėliai buvo vertinami dėl to, kad stiprina kraują, gerina jo sudėtį. Moksliniai tyrimai atskleidžia, kad jų nauda sveikatai gerokai didesnė.

Galingas pigmentas

Burokėliai iš kitų daržovių išsiskiria ne tik ryškiai raudona spalva ir saldoku skoniu – jie turi tokių maistinių savybių, kokių neturi beveik joks kitas augalinis produktas.

2019 m. „Critical Reviews of Food Science and Nutrition“ mokslininkai skelbė, kad į kasdienę  mitybą būtina įtraukti daugiau burokėlių, nes tai prieinama, nebrangi daržovė, apdovanojanti organizmą gausybe naudingųjų medžiagų.

Vienas iš burokėlių poveikių organizmui – antioksidacinis ir priešuždegiminis. Ir visa tai – dėl  tamsiai raudono pigmento, žinomo kaip betalainai. Jų nauda organizmui – neišmatuojama: betalainai veikia kaip antioksidantai, naikinantys organizme ligas sukeliančius laisvuosius radikalus, slopinantys uždegimus ir turintys detoksikuojančio poveikio.

Remiantis „Nutrients“, betalainai kai kuriais atvejais padeda sumažinti vėžio riziką.

Betalainų galime gauti tik iš burokėlių, mangoldų, kertuočių ir kriaušių kaktusų. Šios medžiagos taip pat randama kai kuriuose kituose augaluose ir lapuose, tačiau jie nėra valgomi.

Tiesą sakant, mokslininkai taip susidomėjo burokėlių teigiamomis savybėmis, kad toliau nagrinėja galimybę naudoti burokėlius ar burokėlių ekstraktą kovai su tokiomis uždegiminėmis ligomis, kaip kepenų liga ir artritas.

Kokie burokėliai naudingiausi?

Tačiau sveikatai labiausiai naudingi ne bet kokie burokėliai – netinkamai paruoštos daržovės praranda gerąsias savybes.

Kaip rašo „Livestrong“, patys maistingiausi ir naudingiausi – karščiu neapdoroti, tai yra, žali burokėliai. Kuo daugiau jie kaitinami, tuo mažiau juose lieka antioksidantų ir kitų naudingųjų  medžiagų.

Be to, burokai – krakmolingos daržovės, juos verdant ar kepant aukštoje temperatūroje, krakmolas virta cukrumi. Todėl ir dėl šios priežasties geriau valgyti žalius burokėlius.

Be to, kaitinant burokėlius mažėja ir betalainų, mat jie mažiau atsparūs karščiui nei kiti pigmentai.

Lyginant 15 ir 25 minutes virtų burokėlių sudėtį, taip pat keptų orkaitėje 60 ir 90 minučių, pastebimas reikšmingas betalainų skirtumas – kaitintuose ilgiau naudingųjų medžiagų liko mažiau. Dėl to burokėlius virti rekomenduojama ne ilgiau nei 15 minučių, o kepti – trumpiau nei valandą.

Žinoma, šis patarimas tinka tik tiems, kurie nori iš burokėlių gauti maksimalios naudos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.