Gydytoja patarė, su kuo valgyti lęšius, kad būtų ne tik skanu, bet ir naudinga

Lęšiai – universali ankštinė daržovė, iš kurios galima gaminti įvairiausius patiekalus. Neretai jie atsiduria sriubose, troškiniuose ar tampa mėsos pakaitalu vegetariškoje mityboje.

Lęšius tiesiog būtina įtraukti į kasdienį racioną, nes juose gausu augalinės kilmės baltymų ir vitaminų.<br>123rf nuotr.
Lęšius tiesiog būtina įtraukti į kasdienį racioną, nes juose gausu augalinės kilmės baltymų ir vitaminų.<br>123rf nuotr.
Lęšius tiesiog būtina įtraukti į kasdienį racioną, nes juose gausu augalinės kilmės baltymų ir vitaminų.<br>123rf nuotr.
Lęšius tiesiog būtina įtraukti į kasdienį racioną, nes juose gausu augalinės kilmės baltymų ir vitaminų.<br>123rf nuotr.
Menkė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Menkė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 15, 2021, 9:35 AM, atnaujinta Nov 15, 2021, 9:36 AM

Gydytoja dietologė sako, kad lęšius tiesiog būtina įtraukti į kasdienį racioną, nes juose gausu augalinės kilmės baltymų ir vitaminų, tai puikus folio rūgšties šaltinis. Šią ankštinę daržovę galima ruošti ir kaip garnyrą prie kitų patiekalų bei išbandyti menkės su lęšiais receptą.

Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės gydytojos dr. Editos Gavelienės, nors lęšiai dažnai pavadinami kruopomis, jie priskiriami ankštinių daržovių kategorijai.

Lęšiai kartu su avinžirniais, pupomis, žirniais bei pupelėmis yra vienoje augaliniais baltymais turtingų maisto produktų grupėje.

„Jų įtraukimas į racioną yra tiesiog pageidautinas ir rekomenduotinas. Visų pirma, svarbiausia, kad lęšiai yra turtingi augalinės kilmės baltymais bei tokiomis maistinėmis medžiagomis, kaip geležis ar kalis.

Dėl baltymų kiekio šis produktas ypač tinka gyvūninės kilmės produktų nevartojantiems asmenims. Jiems paprastai reikia ieškoti kitų baltymų šaltinių, tad ankštinės daržovės, tarp jų ir lęšiai, yra puikus pasirinkimas“, – sako E.Gavelienė.

Gydytoja priduria, kad lęšiuose taip pat gausu organizmui naudingos folio rūgšties: „Folio rūgtis yra B9 vitaminas, kuris kaip ir kiti B grupės vitaminai yra būtinasis mikroelementas, gaunamas iš išorės. Jis yra labai svarbus mūsų nervų sistemai, kraujodarai. Stokojant folio rūgšties, nukenčia eilė gyvybiškai svarbių organizmo funkcijų.“

Lęšių galima rasti įvairių – raudonųjų, žaliųjų, geltonųjų, tačiau E.Gavelienė tikina, jog jų spalva daugiausia lemia skonines savybes. „Kai kurios spalvos suteikia ir papildomos naudos organizmui, tad aš rekomenduočiau paragavus vienos rūšies lęšių, kitą kartą patiekalą ruošti iš kitos. Nors ankštinės daržovės kartais yra vengiamos dėl savybės sukelti pilvo pūtimą, užtikrinant mitybos ir raciono įvairovę, to turėtų pavykti išvengti“, – pataria specialistė.

Anot jos, lęšiai gali tapti ne tik pagrindiniu patiekalo akcentu, bet ir puikiai tikti kaip garnyras.

Pavyzdžiui, jie gali būti derinami su žuvimi vietoje įprastai naudojamų ryžių: „Žuvį, kaip ir lęšius, labai svarbu įtraukti į kasdienės mitybos racioną, o vienas iš pasirinkimų galėtų būti menkė. Dažniau žuvis valgoma su ryžių garnyru, bet iš tiesų garnyro įvairovė – žingsnis link sveikatai palankaus maitinimosi. Pasitelkus fantaziją maisto įvairovės didinimui, gera savijauta garantuota.“

„Rimi“ kviečia atrasti netikėtus receptus ir lęšius kaip garnyrą priderinti prie švelnios menkės.

Menkė su lęšiais

4 porcijoms reikės:

  • 1 kg menkių filė
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 100 g ispaniškos čoriso dešros
  • 1 šalotinio svogūnėlio
  • 200 g lęšių „Beluga“
  • 200 ml sultinio
  • 100 g špinatų
  • 1 citrinos
  • 1 pakuotės fasuotų petražolių
  • druskos, pipirų pagal skonį

Kaip gaminti

Čoriso dešrą ir valgomąjį svogūnėlį supjaustykite kubeliais. Keptuvėje įkaitinkite 1 šaukštą aliejaus, sudėkite supjaustytą čoriso dešrą ir svogūnėlį, pakepkite 3–5 minutes, kol apskrus. Suberkite lęšius, supilkite sultinį. Užvirkite. Virkite apie 8–10 minučių, kol truputis skysčio išgaruos.

Įkaitinkite kitą keptuvę su likusiu aliejumi. Menkių filė pagardinkite druska ir pipirais, sudėkite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, ir kepkite 180  laipsnių temperatūros orkaitėje apie 10 minučių.

Į troškintus lęšius sudėkite špinatus, kapotas petražoles, įberkite druskos ir pipirų, viską išmaišykite. Kepkite, kol špinatai suminkštės. Žuvį patiekite su lęšiais ir citrinos skiltelėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.