3 paprasti patarimai, kaip ir kada gerti kavą, kad ji teiktų daugiausia naudos

Kava yra kone šventas rytinis ritualas, nesvarbu – ar verdate kavą namuose, ar išgeriate puodelį pakeliui į darbą.

Neskubėkite gerti kavos vos tik pabudę.<br>123rf nuotr.
Neskubėkite gerti kavos vos tik pabudę.<br>123rf nuotr.
Neskubėkite gerti kavos vos tik pabudę.<br>123rf nuotr.
Neskubėkite gerti kavos vos tik pabudę.<br>123rf nuotr.
Neskubėkite gerti kavos vos tik pabudę.<br>123rf nuotr.
Neskubėkite gerti kavos vos tik pabudę.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 19, 2021, 6:10 AM

Besitęsianti koronaviruso pandemija padidino kavos ir kitų kofeino turinčių gėrimų vartojimą – Jungtinėse Valstijose atlikta apklausa parodė, kad 34 proc. respondentų per pandemiją daugiau nei bet kada anksčiau ėmė gerti kofeino turinčių gėrimų.

Ataskaitoje nurodoma, kad nuotoliniu būdu dirbantys darbuotojai išgeria daugiau kavos nei biure: namuose per dieną išgeriama vidutiniškai 3,1 puodelio, biure – 2,5. 28 proc. respondentų teigė, kad kavą geria, nes ji padidina budrumą, darbingumą ir produktyvumą.

Yra keletas dalykų, nuo kurių priklauso kofeino poveikis. CNBC kalbėjosi su ekspertais, kurie patarė, kaip geriant kavą maksimaliai padidinti darbingumą, ypač jei dirbate namuose.

Negerkite kavos vos pabudę

Mintis apie šviežios kavos puodelį kartais būna vienintelė motyvacija ryte pakilti iš lovos, tačiau kavos gėrimas vos tik pabudus gali sumažinti natūralų kūno energijos lygį.

Rašytojas, elgsenos tyrinėtojas Danielis Pinkas, remdamasis kelių tyrimų duomenimis, pažymi, kad geriausias laikas išgerti pirmąjį kavos puodelį yra praėjus maždaug 60–90 minučių po to, kai pabudote. Taip yra todėl, kad kofeinas trukdo gaminti kortizolį – hormoną, kuris skatina organizmą būti budriam ir reaguoti. Remiantis šiuo tyrimu, kortizolio lygis paprastai pasiekia aukščiausią lygį apie 8.30 val.

„Žmonės ryte išgeria puodelį kavos net nesusimąstydami – ir taip patenka į priklausomybės spąstus, – sako D.Pinkas. – Tačiau daug geriau, jei natūraliai leiskite kortizoliui pasiekti aukščiausią tašką, o tada, kai jis pradės mažėti, organizmui duosite kofeino“.

Pasirinkite tinkamus ingredientus

Verta žinoti ir tai, kad priklausomai nuo skrudinimo būdo, kavos pupelėse yra skirtingas kofeino kiekis.

„Jei jaučiatės vangūs ir ieškote stipresnio energijos užtaiso, rinkitės lengvai skrudintą kavą“, – siūlo kavos žinovas Mike'as Balderrama. Kuo tamsiau skrudinta kava, tuo daugiau kofeino sudeginama, paaiškino jis.

Tačiau tobulą kavos skonį, pasak jo, daugiausia lemia ne pupelės, o kitas ingredientas: vanduo.

„Daugiau nei 98 proc. kavos puodelio sudaro vanduo – taigi, jei naudojate netinkamą vandenį, paruošite blogą kavą“, – sako jis. Nesvarbu, ar ruošiate karštą ar šaltą kavą, su pienu ar be, visada turėtumėte naudoti filtruotą vandenį.

„Tai neabejotinai pagerina kavos kokybę“, – sako M.Balderrama.

Po puodelio kavos – pasnausti

Ir kava, ir trumpas pokaičio miegas yra puikios priemonės, padedančios padidinti žmogaus darbingumą. Tačiau abu kartu šie veiksniai gali maksimaliai padidinti energijos lygį ir padėti susikaupti.

Anglijoje ir Japonijoje atlikti tyrimai parodė, kad išgėrus puodelį kavos ir po to iškart nuėjus numigti 20 minučių ar trumpiau, galima daug labiau padidinti produktyvumą nei vien pamiegojus ar tik išgėrus kavos.

Paaiškinimas paprastas: miegas sumažina adenozino, cheminės medžiagos, kuri verčia jausti nuovargį, kiekį smegenyse ir kūne. Kofeinas, kurio įsisavinimas trunka apie 20 minučių, padeda blokuoti adenoziną. Nusnaudę 20 minučių sumažinate adenozino kiekį, tad kofeinas susiduria su mažesniu kiekiu konkurencinės medžiagos, ir todėl tampa veiksmingesnis.

D.Pinkas rekomenduoja išgerti kavos ir numigti nuo 14 iki 16 val., kai kortizolio lygis linkęs mažėti.

„Tai magija! Kai pabundi, iškart pajuntamas didžiulis energijos kiekis“, – sako jis.

Tad išbandykite.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.