Šias be galo vertingas kruopas turėtų pamėgti visi – ypač sergantieji lėtinėmis ligomis

Norėdami gyventi ir maitintis sveikiau, kasdien ieškome naujų produktų. Vienas tokių – bolivinės balandos, pasaulyje žinomos ir vertinamos jau tūkstantmečius, bet savo populiarumą Lietuvoje auginančios pamažu.

Bolivinės balandos priskiriamos prie sveikatai itin palankių maisto produktų grupės.<br>123rf nuotr.
Bolivinės balandos priskiriamos prie sveikatai itin palankių maisto produktų grupės.<br>123rf nuotr.
Vištiena su moliūgais ir bolivinėmis balandomis.
Vištiena su moliūgais ir bolivinėmis balandomis.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 29, 2021, 6:02 AM

Anksčiau laikytos egzotiškos, šios kruopos vis dažniau atsiduria pirkėjų krepšeliuose ir lėkštėse. Tuo labiau, kad bolivinių balandų panaudojimas kulinarijoje – beribis. Jomis gardinamos salotos, troškiniai, sriubos ir net desertai, jos taip pat puikiai tinka pusryčių košėms, blyneliams bei garnyrui prie mėsos ar žuvies patiekalų.

Bolivinės balandos ne ką mažiau naudingos ir sveikatai. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė įvardija, kodėl šios kruopos laikomos supermaistu ir kam vertėtų jas įtraukti į savo kasdienės mitybos racioną.

Anot mažmeninės prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovės Dianos Špūrienės, bolivinės balandos dėl joms būdingų savybių priskiriamos kruopų kategorijai, nors iš tiesų yra Andų kalnuose itin paplitusių laukinių bolivinių balandų augalų sėklos.

„Nors anksčiau daugeliui lietuvių bolivinės balandos atrodė egzotiškos ir neįprastos, dabar vis daugiau pirkėjų atranda šias kruopas ir įvairias jų rūšis naudoja maisto gaminime. Tiesa, kai kuriems jų skonis ar išvaizda vis dar nėra patrauklus“, – sako ekspertė.

Prieš verdant bolivines balandas rekomenduojama jas nuplauti po tekančiu, vėsiu vandeniu, kad išvirtos kruopos nebūtų karčios. Bolivines balandas vandenyje virti reikėtų apie 15 minučių, o išvirus palikti, kad kruopos gerai išbrinktų. Išvirusios kruopos taps traškios, įgaus spiralę primenančią formą, jas užteks pagardinti žiupsneliu druskos ar kitais prieskoniais bei naudoti norimuose patiekaluose.

Specialistė akcentuoja, kad bolivinių balandų naudojimas kulinarijoje yra išties platus: „Bolivinėmis balandomis galima pagardinti lapines ar daržovių salotas, pusryčių košes ir blynelius, įvarius užkandžius, troškinius bei sriubas. Iš jų gaminami ir desertui, pavyzdžiui, spragintos bolivinių balandų sėklos yra puikus ingredientas ruošiant energinius batonėlius. Be to, kai kas bolivines balandas naudoja vietoje ryžių, gamindami japoniškus sušius, tad šių kruopų panaudojimas kulinarijoje yra tik fantazijos klausimas“, – teigia D.Špūrienė.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė Edita Gavelienė teigia, kad bolivinių balandų sėklos yra naudingos ne tik dėl plačių panaudojimo galimybių kulinarijoje, bet ir dėl savo maistinės vertės. Ne veltui mitybos specialistai šias kruopas priskiria prie sveikatai itin palankių maisto produktų grupės.

„Renkantis maisto produktus ir dėliojant savo mitybos planą, visada pirmenybę teikiame tokiems maisto produktams, kurie turtingi kuo didesniu kiekiu mūsų organizmui reikalingų maistinių medžiagų. Bolivinės balandos priskiriamos ypač vertingų produktų grupei ir mūsų organizmui suteikia gausybę gyvybiškai būtinų maisto medžiagų, dėl kurių galime augti, atsinaujinti, mąstyti, dirbti, judėti ir be kurių žmogaus organizmas tiesiog nefunkcionuotų.

Lyginant su kitomis kruopomis, bolivinėse balandose yra puikios sudėties žmogaus organizmui reikalingų augalinės kilmės baltymų. Jos turtingos ir geležimi, yra puikus tirpių ir netirpių skaidulų bei mineralų šaltinis“, – bolivinių balandų naudą vardija gydytoja dietologė.  

Ji priduria, kad bolivinių balandų sėklose nėra glitimo, todėl šis produktas puikiai tiks sergantiems celiakija ar turintiems neceliakinį jautrumą glitimui.

„Įtraukti į racioną bolivinių balandų vertėtų kiekvienam, o žmonės, sergantys lėtinėmis ligomis, turėtų į šias kruopas turėtų dar labiau atkreipti dėmesį. Bolivinės balandos galėtų atsirasti žmonių, kurie turi celiakiją ar neceliakinį jautrumą glitimui mitybos racione.

Taip pat tų, kuriuos vargina anemija, antro tipo cukrinis diabetas, širdies ir kraujagyslių ligos ar nutukimas. Ligų spektras, kuriomis sergantis žmogus savo mitybos racioną galėtų praturtinti bolivinėmis balandomis, yra išties platus“, – teigia gydytoja dietologė E.Gavelienė.

Kaip bebūtų, specialistė primena, kad nors ši kruopa ir priskiriama ypač naudingų maisto produktų grupei, tačiau subalansuotai mitybai svarbi įvairovė. Be to, kai kam gali būti nepriimtinas bolivinių balandų skonis.

„Rimi“ kviečia atrasti naujus skonius ir į mitybos racioną įtraukti bolivines balandas. Šį kartą mažmeninio prekybos tinklo kulinarijos ekspertai dalijasi pietums tinkančiu sočiu ir sveiku receptu, kuriam reikės bolivinių balandų.

Vištiena su moliūgais ir bolivinėmis balandomis

6 porcijoms reikės:

  • 1 kg viščiukų šlaunelių mėsos be kaulo
  • 3 šaukštų aliejaus
  • 2 skiltelių česnako
  • 1 aitriosios paprikos
  • 1 šaukštelio saldžiosios paprikos
  • 200 g bolivinių balandų
  • 0.5 šaukštelio kumino
  • 20 g šviežių kalendrų
  • 500 g moliūgo
  • 1 cukinijos
  • 500 ml sultinio arba vandens
  • druskos ir pipirų pagal skonį

Kaip gaminti

1. Sudėkite į dubenį viščiukų šlaunelių mėsą, suberkite aitriąją ir saldžiąją paprikas, druską, pipirus ir gerai išmaišykite.

2. Į dubenį suberkite smulkiai sukapotą česnaką, kubeliais supjaustytą moliūgą, cukiniją, bolivines balandas ir sumaišykite su kumino prieskoniais.

3. Keptuvėje, tinkamoje naudoti orkaitėje, įkaitinkite aliejų. Sudėkite vištieną ir kepkite nevartydami, kol viena vištienos pusė apskrus. Mėsą apverskite ir sudėkite paruoštas daržoves, supilkite sultinį ir uždenkite keptuvę dangčiu. Troškinį pagardinkite druska, pipirais ir dėkite į įkaitintą iki 180 °C orkaitę. Kepkite apie 35 minutes.

4. Patiekiamą patiekalą papuoškite kapotais kalendrų lapeliais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.