Neįtikėtini pokyčiai, kurie laukia, jei bent mėnesiui atsisakysite alkoholio

Daugelis, pradėdami naujus metus, pasižada imtis pokyčių: vieni ketina daugiau sportuoti, kiti – laikytis kokios nors dietos ar bent jau nevalgyti po šeštos vakaro, treti – mesti rūkyti. Bet jei visais šiais atvejais pastebimų rezultatų reikia laukti gana ilgai, atsisakius alkoholio, pokyčius galima pajusti jau po mėnesio.

Nevartoti alkoholio – sprendimas, turintis daugybę privalumų.<br>123rf nuotr.
Nevartoti alkoholio – sprendimas, turintis daugybę privalumų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-01-08 08:09

Nevartoti alkoholio – sprendimas, turintis daugybę privalumų. Tad kokių pokyčių galima tikėtis, o kokius galima patirti jau po mėnesio?

Pasijusite laimingesni

Alkoholis yra depresantas, kurio poveikiui pasibaigus, galima pajusti neigiamą šalutinį poveikį psichikai“, – sako amerikietė registruota dietistė Lauren Manaker.

Atsisakius alkoholio bent mėnesiui, iš tikrųjų galite pagerinti psichikos sveikatą ir pasijusti laimingesni.

Numesite svorio

Alkoholyje yra daugiau kalorijų viename grame (7 kalorijos) nei baltymuose ar angliavandeniuose (4 kalorijos). „Kaip žinia, suvartojant daugiau kalorijų, negu sudeginama, gali padidėti svoris. Tad atsisakius ar bent sumažinus alkoholio, galima numesti svorio, ypač jei esate linkę gurkšnoti itin saldžius ir kaloringus gėrimus. Nutraukę jų vartojimą nebegausite vadinamųjų skystų kalorijų“, – sako L.Manaker.

Alkoholio atsisakymas gali padėti numesti svorio ir dėl kitos priežasties. Išgėrę alkoholio žmonės linkę daugiau valgyti ar užkandžiauti, vadinasi – gauti daugiau kalorijų ir iš maisto. Vis tik tyrimais dar reikia nustatyti aiškų priežasties ir pasekmės ryšį.

Pagerės miegas

Nors alkoholis gali sukelti mieguistumą, bendrai jis turi neigiamą poveikį miego ilgumui ir kokybei.

Alkoholio vartojimas sutrikdo normalų miego ritmą, – žmonės negali užmigti vakare arba pabunda viduryje nakties ir būdrauja iki ryto. Todėl dieną jaučiasi mieguisti ar privalo nusnūsti.

Prireikia laiko, kol po ilgo gėrimo miego grafikas vėl tampa normalus, bet jei atsisakysite alkoholio, jau po mėnesio miegosite ramiau.

Pagerės virškinimo sistemos veikla

Ar pastaruoju metu patyrėte pilvo pūtimą ir kitas virškinimo problemas? Mėnesį nevartoti alkoholio gali būti vienas iš būdų palengvinti šį sutrikimą.

Didelis alkoholio kiekis sutrikdo normalią virškinimo fermentų gamybą, o tai reiškia, kad organizmas negali suskaidyti to, ką suvalgote, maistas lieka nesuvirškintas. Tai pažeidžia virškinamojo trakto gleivinę, atsiranda pilvo pūtimas.

Gali pagerėti širdies veikla

Jei norite pagerinti savo širdies sveikatą, greičiausias būdas tai padaryti – atsisakyti alkoholio.

„Alkoholio vartojimo mažinimas gali padėti pagerinti kraujospūdį, lipidų kiekį kraujyje ir bendrą širdies ligų riziką“, – sako registruota dietistė Kristin Gillespie (JAV).

Taps lygesnė ir gražesnė oda

Jeigu dėl vystančios ir skaistumą praradusios odos kaltinate savo amžių, pagalvokite apie tai, kiek alkoholio išgeriate.

Alkoholis sausina odą, o kad ji būtų spindinti, jai reikia drėkinimo. Kuo mažiau alkoholio vartojate, tuo geriau drėkinamas organizmas, tuo geriau atrodo oda.

Atsisakę alkoholio jau po mėnesio pastebėsite, kad oda pagražėjo, tapo lygesnė ir drėgnesnė.

Būsite atsparesni ligoms

Atsisakę alkoholio sustiprinsite natūralią organizmo imuninę apsaugą. Didelis alkoholio kiekis naikina žarnyno mikroflorą, ir gana sparčiai. Tai silpnina organizmo imunitetą ir didina riziką susirgti įvairiomis ligomis.

Naudos bus ir sumažinus kiekį

Naudos patirs ne tik tie, kurie visiškai atsisakys alkoholio, bet ir sumažinę jo kiekį.

„Bet koks alkoholio vartojimo sumažinimas gali turėti trumpalaikės ir ilgalaikės fizinės ir psichologinės naudos“, – sako dr. Nicole Lee iš Nacionalinio narkotikų tyrimų instituto prie Curtino universiteto (Australija).

„Reguliariai išgeriantys žmonės, sumažinę alkoholio kiekį, pastebi, kad daug geriau išsimiega, dienos metu yra produktyvesni, gali aiškiau mąstyti ir numeta šiek tiek svorio. Širdis, kepenys, skrandis ir smegenys už tai padėkos“, – teigia mokslininkė.

Parengta pagal „Eat this“ ir „The Guardian“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.