Mitybos topuose – saulėgrąžos: ne veltui jomis žavimasi visame pasaulyje

Nors dažnas saulėgrąžų sėklas sieja su greitu užkandžiu, šiandien jos išgyvena tikrą renesansą – ir netgi pateko į karščiausių pasaulio 2022-ųjų mitybos tendencijų viršūnę. Tai, pasak ekspertų, įvyko ne veltui. 

 Saulėgrąžos.<br>123rf nuotr.
 Saulėgrąžos.<br>123rf nuotr.
 Saulėgrąžos.<br>123rf nuotr.
 Saulėgrąžos.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 24, 2022, 8:34 AM

Saulėgrąžų sėklos yra puikus organizmui būtinų riebalų rūgščių, vitaminų ir mineralų šaltinis, suteikiantis išties nemažai energijos. Prekybos tinklo ekspertai pasakoja apie platų jų panaudojimą ir dalijasi receptu, bent trumpam nukelsiančiu į saulėtą vasarą.

Užtenka mažiau nei saujos 

Po 1,8 tonos kasdien arba tiek, kiek sveria statistinio dydžio automobilis. Tokį kiekį skrudintų saulėgrąžų, anot „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės, prekybos tinklo parduotuvių lankytojai vidutiniškai įsigydavo per pastaruosius porą metų. 

„Nors šis užkandis Lietuvoje populiarus jau seniai ir šalies gyventojai jį išties mėgsta, šiuo metu stebime naują tendenciją. Tai augantis susidomėjimas lukštentomis saulėgrąžomis, kurių kasmet įsigyjama vis daugiau. Toks didėjantis jų populiarumas rodo, kad šis produktas jau nebėra tik paprastas užkandis. 

Lukštentos saulėgrąžos dabar naudojamos išradingiau, jos paįvairina tradicinę mitybą, skatina ieškoti naujų skonių. Be to, šis augalinis maistas, kaip ir kiti panašūs produktai, jau drąsiai vadinamas viena ryškiausių 2022-ųjų kulinarinių tendencijų“, – sako E.Dapkienė. 

Su tuo sutinka ir „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė. Anot jos, saulėgrąžų sėklos šiuo metu patenka į pačių įvairiausių produktų sudėtį: duonos ir augalinio pieno gaminių alternatyvas, sveikuoliškus saldumynus, ledus. Taip pat dedamos į riešutų sviestą, valgomos ir vienos. 

„Per dieną rekomenduojama suvalgyti apie 30 g saulėgrąžų. Toks šių sėklų kiekis organizmą praturtins didele vitaminų, antioksidantų ir mineralų doze, suteiks energijos. Šios sėklos gausios ir baltymų, kalcio, geležies, o jose esantys antioksidantai gali padėti apsisaugoti nuo širdies bei kraujagyslių ligų, kai kurių vėžio formų. 

Svarbu pabrėžti, kad saulėgrąžų sėklų nevertėtų padauginti, nes 30 g jų turi net dešimtadalį būtinojo kasdien suaugusiam žmogui suvartoti kalorijų kiekio“, – pasakoja B.Baratinskaitė.

Anot jos, saulėgrąžų sėklos puikiai tinka gardinti salotas, natūralų jogurtą, košes, panaudoti glotnučių gamybai. Kviesdama įsitikinti, koks naudingas yra šis produktas, kulinarijos ekspertė dalijasi gardžiu ir maistingu receptu. 

Energijos užtaisas žiemai: džiovintų vaisių ir saulėgrąžų glotnutis

Reikės: 

  • pusės puodelio džiovintų abrikosų, 
  • tokio pat kiekio džiovintų slyvų, 
  • džiovintų ananasų, 
  • džiovintų spanguolių, 
  • pusės valgomojo šaukšto medaus, 
  • 1 valgomojo šaukšto saulėgrąžų sėklų, 
  • 2 valgomųjų šaukštų kokosų drožlių, 
  • stiklinės natūralaus jogurto be laktozės. 

Jei tik turite galimybę, visus vaisius sudžiovinkite namuose patys. Taip išvengsite perteklinio cukraus. 

Glotnučiui gaminti tinka ir pirktiniai džiovinti vaisiai, tik svarbu, kad jie nebūtų papildomai saldinti. 

Kaip gaminti? Pirmiausia elektriniu trintuvu susmulkinkite džiovintus abrikosus, slyvas, ananasus ir spanguoles. Vėliau įdėkite medų, saulėgrąžų sėklas, supilkite jogurtą, viską gerai sutrinkite. Galiausiai pagardinkite kokoso drožlėmis.

„Šio glotnučio ingredientai gausūs vitamino C, kuris gali padėti sustiprinti imuninę sistemą. Vartojamas su saiku, glotnutis suteiks ypač daug energijos ir leis pasimėgauti vasarą primenančiais skoniais bei aromatais. Tuo, kuo taip norisi lepintis žvarbią žiemą“, – sako B.Baratinskaitė. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.