Visai šeimai tinkančios kavos alternatyvos be kofeino

Puodelis kavos yra daugiau nei karštas gėrimas, mat seniai yra tapęs šilto bendravimo simboliu. Savo ruožtu kavos pertraukėlė taip pat yra puikiai žinomas malonaus atokvėpio sinonimas.

Gilių kava.
Gilių kava.
Cikorijų kava.
Cikorijų kava.
Miežių kava.
Miežių kava.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 1, 2022, 1:43 PM, atnaujinta Mar 1, 2022, 1:45 PM

Nenuostabu, kad žmonės, kuriems tenka atsisakyti kofeino, pasigenda kavos ritualų ir jų sukuriamo bendrystės jausmo.

Kofeino neturinčios kavos alternatyvos gali tapti tikru atradimu norintiems savo dienotvarkėje įterpti kavos pertraukėlę arba draugiškai pasišnekučiuoti prie kavos puodelio. Tokie šilti gėrimai taip pat gali tapti šeimą sutelkiančiu ryto ar sekmadienio popietės ritualu, nes yra tinkami ir vaikams.

„Livin“ dėmesingai atrinkta didelė kavos pakaitalųkava-ir-kakava/kava"="">kava-ir-kakava/kava"" target="_blank"> skonių įvairovė užtikrins atradimo džiaugsmą bei atvers dar daugiau galimybių kurti nepamirštamas akimirkas.

Naujos kavos alternatyvos – seniai pamiršti tradiciniai gėrimai

Ieškant patrauklaus skonio alternatyvos įprastai kavos pupelių kavai nebūtina ieškoti egzotiškų gėrimų – galima atsigręžti į mūsų kraštuose nuo seno žinotus gėrimus.

Ko gero, vienas seniausių tradicinių gėrimų yra gilių kava, tačiau dėmesio verti ir mažiau žinomi gėrimai, paruošti iš varnalėšų ar kiaulpienių šaknų.

Su šeimos nariais ar bičiuliais skanaudami gilių kavą ne tik pasidalinsite savo brangiu laiku, bet ir pajausite bendrystę su mūsų šalies istorija bei tradicijomis.

Iš ąžuolų gilių ruošiamas gėrimas mūsų kraštuose žinotas ir vertintas nuo seno. Dabar nebebūtina patiems miškuose prisirinkti gilių ir ieškoti laiko patikrintų receptų – iš Lietuvos miškuose užaugusių ąžuolų gilių paruoštos kavos galite įsigyti internetu neišeidami iš namų.

Nederėtų nuogąstauti dėl gilių kavos kartumo, nes pagal tradicinę receptūrą apdorotose gilėse yra sumažinamas kartų skonį suteikiančių taninų kiekis. Tik po tokio apdorojimo gilės yra džiovinamos ir malamos.

Kiek egzotiškiau skamba kiaulpienių ar varnalėšų šaknų kava. Šviežiai skrudinta ir malta varnalėšų šaknų kava pasižymi sodriu skoniu. Puodelis šio gėrimo puikiai tinka po sotaus valgio ar bet kuriuo kitu metu, kai norisi padaryti kavos pertaukėlę. Visai šeimai tinka ir nuo seno Lietuvoje naudota kiaulpienių šaknų kava.

Skonio improvizacijos su javų kava

Javų kava yra dar vienas visai šeimai tinkantis kofeino neturintis karštas gėrimas. Šių gėrimų pasirinkimas išties platus – galite įsigyti tirpios ar netirpios, įprastos javų kavos arba pagardintos įvairiais prieskoniais. Švelniai skrudintų javų ir cikorijos duetą galima vadinti laiko patikrintu klasikiniu skonio deriniu.

Miežių ar kitų javų kava – tobulas pasirinkimas šeimos pusryčiams, popietei ar bet kuriam kitam drauge leidžiamam laikui. Lengva pajausti bendrystę visiems mėgaujantis tuo pačiu gėrimu, juolab, kad yra daug erdvės ir individualioms skonio variacijoms. Tirpi javų kava įgaus kitokių skonio natų ją užpilant karštu vandeniu, pienu ar augalinėmis pieno alternatyvomis. Medus, agavų sirupas, nerafinuotas cukranendrių cukrus ir kiti natūralūs saldikliai suteikia dar daugiau įkvėpimo improvizacijoms.

Cikorija

Cikorijos kava – puikiai žinomas ir populiarumo nestokojantis įprastos kavos pakaitalas. Beje, šis gėrimas yra gana artimas kiaulpienių šaknų kavai, mat ruošiamas iš kiaulpienių šeimai priklausančios cikorijos šaknies.

Švelniai paskrudintos ir sumaltos cikorijos šaknys įgauna kavos pupelėms artimą aromatą bei skonį.

Vėlgi, pagal savo poreikius ir pomėgius galite naudoti paprastą arba tirpią cikorijos kavą.

Jei norisi subtilesnio skonio gėrimo drąsiai eksperimentuokite skirtingomis proporcijomis maišydami mėgstamą tirpią javų kavą su tirpia cikorijų kava.

Renkantis savo šeimos mėgstamiausią kavos alternatyvą, nepamirškite skirti dėmesio ir jų sudėčiai, o taip pat pasidomėti žaliavų kokybe.

Užtikrintas būdas įsigyti aukštos kokybės javų ar cikorijos kavos – pirmenybę teikti ekologiškiems produktams, kurie pagaminti iš sertifikuotose ūkiuose užaugintos žaliavos, naudojant tvarius perdirbimo metodus. Tokiuose gėrimuose nebus konservantų, dirbtinių dažiklių, aromatų ir kitų sintetinių priedų.

Tekstas parengtas bendradarbiaujant su UAB Bio sala.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.