Džiovinti vaisiai itin naudingi organizmui – tačiau būtina žinoti keletą dalykų

Kuo naudingi džiovinti vaisiai ir uogos? Jie išlaiko tiek pat naudingųjų medžiagų kaip švieži ir nereikia jaudintis dėl sugedimo, jų ir skonis kitoks. Labai svarbu, kad džiovinti vaisiai būtų kuo natūralesni, tegul ir išvaizda ne tokia graži. 

Pyragui tinka bet kokie džiovinti vaisiai.<br>123rf nuotr.
Pyragui tinka bet kokie džiovinti vaisiai.<br>123rf nuotr.
 Energijos kamuoliukai.
 Energijos kamuoliukai.
 Džiovintos slyvos.
 Džiovintos slyvos.
 Džiovinti ananasai.
 Džiovinti ananasai.
 Džiovinti abrikosai.
 Džiovinti abrikosai.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2022-03-18 07:58

Ir dar vienas svarbus dalykas – nors džiovinami jie susitraukia, kalorijų lieka tiek pat, todėl valgant svarbu nepadauginti.

Svarbiausia valgyti kuo įvairesnius produktus

Pasak „EA mityba“ dietistės Eglės Ažubalienės kiekvienas vaisius turi tam tikrų naudingų medžiagų, todėl apsistoti ties vienu nevertėtų. 

„Spanguolės, razinos, slyvos turi didelį kiekį antioksidantų, saugo mūsų ląsteles nuo senėjimo, aplinkos poveikio, apsaugo nuo lėtinių ligų. Valgydami razinas atliekame puikią profilaktiką širdies ir kraujagyslių ligoms. 

Slyvos gerina virškinimą ir gali sumažinti blogojo cholesterolio kiekį. Tuo metu abrikosai turi daugiausia kalio, fosforo ir geležies, todėl, jei juos valgysite, pagerės medžiagų apykaita, širdies, raumenų darbas, sumažės fizinė ir emocinė įtampa. Valgant datules gerėja raumenų, širdies veikla, sveikai vystosi dantys“, – teigia pašnekovė.

Piktnaudžiaujant kyla rizika priaugti svorio

Vartojant džiovintus vaisius svarbu atkreipti dėmesį į kelias taisykles. „Svarbu yra saikas. Džiovintų vaisių suvalgyti pakanka saujelę, kadangi jie labai kaloringi. Kalorijų vienas gabalėlis turės lygiai tiek pat kiek visas šviežias vaisius, tai pat išlaikys tokias pačias maistines savybes, tačiau išgaravus drėgmei vaisius tampa visai mažas, todėl lengva apsigauti“, – teigia dietistė.

„Kadangi džiovinti vaisiai turi daug ląstelienos, kartu su jais rekomenduojama išgerti stiklinę vandens. Kitaip ląsteliena sugers organizme esantį vandenį ir situacija su virškinimu bei žarnynu pablogės“, – pažymi E.Ažubalienė.

Reikėtų atkreipti dėmesį ir į džiovintų vaisių sudėtį. „Svarbu, kad vaisiai būtų be pridėtinio cukraus, be konservantų. Kitaip tai bus nebe sveikas užkandis, o eilinis saldumynas“, – pastebi pašnekovė.

Džiovintų vaisių tai pat reiktų vengti sergant kepenų, inkstų, virškinimo ligomis bei diabetu.

Ieško kuo natūralesnių produktų

Kauno prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusios parduotuvės „Baiva“ atstovė Edita Bražinskienė teigia, kad žmonėms labai svarbi produktų sudėtis. 

„Mums įprasti skaisčiai oranžinės spalvos abrikosai tampa nepopuliarūs dėl jų apdorojimo sieros dioksidu. Pirkėjai mieliau renkasi beveik juodos spalvos abrikosus, kuriuose ypač nedaug konservantų. 

Taip pat labai populiarūs džiovinti ananasai, kurie tai pat išsiskiria tamsia spalva dėl visai nenaudojamų konservantų. Datulės yra atsparios kenkėjams, todėl jų gamyboje konservantai tai pat nėra naudojami“, – teigia pašnekovė.

Pasak jos, klientams svarbu, kad vaisiuose nebūtų pridėtinio cukraus. „Tokie pirkėjai renkasi spanguoles su obuolių sultimis, mangus, ananasus, papajas, bananų riekeles be pridėtinio cukraus“, – klientų poreikiais dalijosi bendrovės prekybos vadovė.

Pašnekovė pastebi, kad, nepaisant naujų rinkoje atsiradusių produktų, populiariausieji nesikeičia. 

„Visada populiariausios buvo slyvos, razinos, abrikosai, spanguolės, datulės. Mūsų klientai visada laukia žiemos, nes tada pradedame prekiauti miltuose apvoliotomis figomis, kurios dėl to išlaiko šviežio vaisiaus skonį.

Vis dažniau lietuviai ieško dygliuotojo ožerškio (goji), dumplainių, vyšnių, juodųjų serbentų, šilkmedžio uogų“, - pasakojo E.Bražinskienė.

Receptas: energijos kamuoliukai

Dietistė E.Ažubalienė siūlo išbandyti sveiką bei skanų užkandį, kurį sandariai uždarytame indelyje šaldytuve galima laikyti visa savaitę. Tik atminkite, kad tai kaloringas produktas, todėl mėgaukitės 1–2 rutuliukais užkandžio metu.

Reikės:

  • 1 stiklinės avižinių dribsnių
  • pusės stiklinės mėgstamų džiovintų vaisių
  • pusės stiklinės mėgstamų riešutų
  • 1/3 stiklinės kokosų drožlių
  • pusės stiklinės riešutų sviesto
  • 1/3 stiklinės medaus

Kaip gaminti 

Išmirkykite džiovintus vaisius. Sukapokite riešutus. Visus ingredientus sudėkite į vieną indą, išskyrus riešutų sviestą ir medų. Susmulkinkite.

Pašildykite riešutų sviestą ir medų. Viską sumaišykite kartu ir rankomis formuokite rutuliukus. Apvolioti galite kokoso drožlėmis, sezamų sėklomis ar kitomis jums patinkančiomis sėklomis. Skanaus!

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.