Štai kuo reikia praturtinti avižinę košę, jei norite efektyviau mažinti cholesterolio kiekį

Norint gyventi subalansuotai, kartais gali prireikti pagalbos. Laviruoti tarp darbo, šeimos, pomėgių ir sveikatos nėra lengva.

Avižinė košė.<br>123rf nuotr.
Avižinė košė.<br>123rf nuotr.
Avižinė košė.<br>123rf nuotr.
Avižinė košė.<br>123rf nuotr.
Avižinė košė.<br>123rf nuotr.
Avižinė košė.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 24, 2022, 8:21 AM, atnaujinta Mar 24, 2022, 8:22 AM

Argi nebūtų puiku po ranka turėti maistingų pusryčių receptą, kad dieną pradėtumėte taip, kaip sveikiausia širdžiai? Neieškokite nieko daugiau nei avižiniai dribsniai – tai skaidulų kupinas produktas, suteikiantis daug naudos sveikatai, įskaitant ir cholesterolio kiekio mažinimą.

Kaip nurodo JAV įsikūrusi garsi Mayo klinika, kai kurios sveikatos būklės gali prisidėti prie didelio blogojo cholesterolio kiekio, tačiau jį didina ir veiksniai, kurių galima išvengti. Tai judėjimo trūkumas, mityba, kurioje daug riebalų, rūkymas ir alkoholis.

Jau anksčiau buvo įrodyta, kad, nepriklausomai nuo priežasties, dėl kurios jūsų cholesterolio kiekis yra padidėjęs, jį sumažinti galite dažniau pusryčiams valgydami avižinių dribsnių košę. Tačiau dar daugiau naudos suteiks košė su keliais papildomais ingredientais.

Anot portalo msn.com medicinos ekspertų komisijos narės dietologės Lauren Manaker, geriausias avižinių dribsnių receptas, padedantis kontroliuoti aukštą cholesterolio kiekį, yra avižinių dribsnių košė, virta su cinamonu, pagardinta graikiniais riešutais bei mėlynėmis.

Kaip tikina L.Manaker, šiuos ingredientus galima derinti su bet kokiomis avižomis – tiek įprastais dribsniais, tiek skaldytomis avižomis, nes visuose avižų produktuose yra beta-gliukano, kitaip tariant, skaidulų, kurios padeda palaikyti sveiką cholesterolio kiekį. „Susijungdamos su bloguoju cholesteroliu, jos „nukenksmina“ jį organizmui nespėjus pasisavinti. Visose avižose yra šio svarbaus pluošto“, – pabrėžė dietologė.

Kuo naudingi kiti jos siūlomi ingredientai?

Cinamonas

Jei avižiniai dribsniai yra vienas geriausių produktų, mažinančių cholesterolio kiekį, cinamonas – skanus jo pagalbininkas. Remiantis 13 tyrimų apžvalga, paskelbta 2017 m., mokslininkai nustatė tam tikrą teigiamą cinamono poveikį mažinant lipidų kiekį, nors kai kurie tyrimai parodė prieštaringus rezultatus.

„Nors reikia daugiau duomenų, kai kurie labai preliminarūs duomenys rodo, kad cinamonas taip pat gali padėti valdyti cholesterolį“, – sako L.Manaker.

Graikiniai riešutai

Sauja graikinių riešutų ir šiek tiek mėlynių papildo patiekalą skaidulomis, skoniu ir keliais papildomais privalumais jūsų širdžiai. „Duomenys rodo, kad žmonės, kurie dvejus metus kasdien suvalgo apie pusę puodelio graikinių riešutų, sumažina blogojo cholesterolio kiekį maždaug 4,3 mg/dl“, – aiškina L.Manaker.

Mėlynės

Mėlynės, kaip minėta, apdovanoja didesniu skaidulų kiekiu. Jei nesate didžiausias mėlynių gerbėjas arba norite savo košei suteikti daugiau spalvų, pakeiskite jas braškėmis – kitomis širdžiai naudingomis uogomis.

Ko geriau nedėti į košę

Kad ir kaip svarbu žinoti, kokiais ingredientais paskaninti avižinių dribsnių košę, taip pat svarbu žinoti, ko į ją geriau nedėti. Tad venkite pridėtinių riebalų ir cukraus. „Avižinių dribsnių košę geriausia virti neriebiame piene ar vandenyje.

Taip pat geriausia ją skaninti uogomis, o ne cukrumi ar jo pakaitalais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.