Mitybos piramidės principas paseno: štai kokiu metodu verta vadovautis dabar

Mitybos specialistai teigia, kad kiekvienas žmogus turėtų suvalgyti bent penkias porcijas šviežių vaisių, uogų bei daržovių kasdien. Tai sudaro santykinai nemažą maisto kiekį – maždaug 400 g, tačiau atnaujintoje sveiko maisto piramidėje švieži vaisiai ir daržovės yra tik ant antro laiptelio. 

 Štai kaip turi atrodyti lėkštės turinys.<br> 123rf nuotr.
 Štai kaip turi atrodyti lėkštės turinys.<br> 123rf nuotr.
 Štai kaip turi atrodyti lėkštės turinys.<br> 123rf nuotr.
 Štai kaip turi atrodyti lėkštės turinys.<br> 123rf nuotr.
 Vištienos troškinys su ananasais.
 Vištienos troškinys su ananasais.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 9, 2022, 7:18 AM

Kuriomis sveikos mitybos taisyklėmis dar verta pasikliauti bei kiek procentų kasdienėje mityboje turi užimti šviežios sodo ir daržo gėrybės?

Kaip pastebi prekybos tinklas „Lidl“, jeigu nuspręstume tikėti karščiausiomis sveikos mitybos tendencijomis, turėtume atsisakyti ilgus metus mus lydėjusio sveiko maisto piramidės modelio.

Šis modelis nurodo, kad kasdien turime vartoti pakankamą kiekį skysčių, riboti aliejaus, riebalų, druskos ir cukraus suvartojimą, nepersivalgyti žuvies, mėsos, kiaušinių ir pieno produktų, vartoti daugiau daržovių ir vaisių, o mitybą grįsti grūdinių produktų suvartojimu. 

Pristačius piramidės modelį praėjusio amžiaus paskutinio dešimtmečio pradžioje, jis atrodė labai inovatyvus ir efektyvus, o piramidės formos plakatai kabėjo kone kiekvienos mokyklos valgykloje. 

Tačiau praėjus daugiau nei trims dešimtmečiams žmonių sveikos mitybos suvokimas yra gerokai pasikeitęs, o piramidės modelis nebeatrodo toks patikimas.

2011 m. mitybos specialistai pristatė modelį, keičiantį lėkštės turinį. Anot jų, valgių metu savo lėkštę turėtume vizualiai suskirstyti į kelias dalis remdamiesi tuo, kokį kiekį maisto ir kokių maisto medžiagų turime suvalgyti kasdien. Šiuo lėkštės modeliu vadovautis yra žymiai paprasčiau ir lengviau, kadangi čia nurodomi preliminarūs suvartojamo maisto kiekiai procentais.

Anot modelio, ketvirtadalį mūsų raciono turi sudaryti baltymai, dar tiek pat – grūdiniai produktai, pavyzdžiui, duona, dribsniai, ryžiai ar makaronai, iš kurių bent pusė turi būti pilno grūdo. Likusius penkiasdešimt lėkštės procentų turi sudaryti šviežios daržovės, vaisiai, uogos.

Šis sparčiai pasaulyje populiarėjantis lėkštės modelis didelio susidomėjimo sulaukia dėl to, kad jis nereikalauja atsisakyti tam tikrų maisto produktų bei riboti konkrečių maisto produktų grupių suvartojimą.

Šis modelis moko maistą vartoti saikingai ir mažinti suvalgomas porcijas – svarbiau ne kiekis, o maiste esančios būtinosios maisto medžiagos. 

Taip pat teigiama, kad geriausia vartoti sezoninius produktus, tuos, kurie auga mūsų gyvenamosios vietovės klimate.  

Jeigu pritrūkote kulinarinių idėjų ir nežinote, kaip lėkštės modelis veikia praktiškai, pasinaudokite „Lidl“ rekomenduojamų patiekalų receptais bei gamybos patarimais. Jau šiandien išbandykite vištieną su ryžiais bei ananasais ir maistingąsias daržovių salotas.

Vištiena su ananasais (4 porcijos)

Jau išsiaiškinome, kad pusę jūsų kasdienės lėkštės turi užimti daržovės ir vaisiai, o kitą pusę – baltymai ir grūdinės kultūros. Todėl pietums pasigaminkite vištienos ir ananasų troškinį, kuris puikiai tiks patiekti su ryžiais. Gamindami šį patiekalą pasirūpinsite tuo, kad abi lėkštės pusės būtų vienodai maistingos ir skanios.

Reikės: 

  • 700 g vištienos krūtinėlės, 
  • 300 g arba vienos skardinės konservuotų ananasų, 
  • puodelio vandens, 
  • šiek tiek druskos ir pipirų, 
  • aliejaus kepimui. 

Gaminimo eiga

Keptuvėje ant nedidelės ugnies įkaitinkite šlakelį aliejaus ir suberkite nedideliais gabalėliais supjaustytą vištieną, apibarstykite prieskoniais. 

Kol vištiena kepa, nupilkite konservuotų ananasų skystį, o vaisius supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais, jeigu šie yra didesni. Vištienai pradėjus ruduoti, į keptuvę sudėkite nusunktus ananasų gabalėlius ir įpilkite apie pusę puodelio vandens. Keptuvę uždenkite dangčiu ir kepkite iki vištiena  visiškai iškeps. Skanaus! 

Maistingosios daržovių salotos (4 porcijos)

Reikės: 

  • 300 g špinatų, 
  • 300 g romaninių salotų, 
  • 2 žaliųjų paprikų (galite naudoti ir kitų spalvų daržoves – raudonas, geltonas ar oranžines paprikas), 
  • 150 g vyšninių pomidorų, 
  • saujelės pjaustytų brokolių, 
  • saujelės pjaustyto žiedinio kopūsto, 
  • 1 ilgavaisio arba 2-3 trumpavaisių agurkų, 
  • 2 nedidelių morkų, 
  • saujelės pjaustytos cukinijos, 
  • saujelės pjaustyto vasarinio moliūgo, 
  • alyvuogių aliejaus pagardinti, 
  • šiek tiek druskos ir pipirų. 

Gaminimo eiga 

Gerai nuplaukite visas daržoves, špinatus ir salotas suplėšykite, paprikas, vyšninius pomidorus ir morkas supjaustykite gabalėliais, agurkus – griežinėliais. Daržoves suberkite į salotoms skirtą dubenį, apšlakstykite aliejumi ir gerai išmaišykite, pagardinkite druska ir pipirais ar kitais prieskoniais. 

Vietoje alyvuogių aliejaus galite naudoti ir kitą salotų padažą – svarbiausia, kad jis būtų mažai kaloringas. Skanaus! 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?