Ši košė – tobuli pusryčiai tiek lieknėjantiems, tiek saugantiems širdį

Visi žinome – pusryčiai yra svarbiausias dienos valgis. Tad labai svarbu dieną pradėti maistingais ir sveikais patiekalais.

Avižinę košę praturtinę ispaninių šalavijų sėklomis, gauname tobulą duetą.<br> 123rf nuotr.
Avižinę košę praturtinę ispaninių šalavijų sėklomis, gauname tobulą duetą.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 26, 2022, 6:06 AM

Avižinė košė – daugelio pamėgtas patiekalas pusryčiams, kurį itin palankiai vertina gydytojai. O šią košę praturtinus dar ir ispaninių šalavijų sėklomis, gauname tobulą sveikatai duetą, kuris ne tik aprūpins kūną energija, bet ir sustiprins širdį, kaulus, raumenis, pagerins žarnyno veiklą, padės deginti riebalus ir iššluos toksinus.

Avižos – puikus tirpiųjų skaidulų šaltinis, rašo „The Health Education“. Kaip parodė tyrimai, reguliariai jas vartojant, galima sumažinti infarkto, insulto ir įvairių širdies ligų riziką, nes daug skaidulų turinčios avižos padeda mažinti blogojo cholesterolio kiekį, gerina širdies ir kraujagyslių sveikatą.

Dar daugiau – avižose esančios skaidulos labai reikalingos žarnynui. O pastaruoju metu atsiranda vis daugiau įrodymų, jog bendra žmogaus sveikata labai priklauso nuo žarnyno sveikatos. 

Tuo metu šalavijo sėklos vertinamos dėl to, kad jos turi stiprių antioksidacinių ir priešuždegiminių savybių, ir jos taip pat gali padėti sumažinti blogojo cholesterolio kiekį. Kad šios mažos sėklelės – širdies ir kraujagyslių sistemos draugas, rodo ir tai, kad jose yra pakankamai omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių.

Be to, ispaninių šalavijų sėklose yra daug kalcio, todėl jos stiprina kaulus ir raumenis.

Ispaninių šalavijų sėklos sugeria iki dvylikos kartų daugiau vandens nei sveria pačios ir apdovanoja ilgalaikiu sotumo jausmu. Todėl jos labai tinka vartoti metant svorį. Pagardinę šiomis sėklytėmis pusryčius, priešpiet nepajusite ryškios alkio bangos ir pietums nepulsite valgyti bet ko ir dideliais kiekiais, kaip nutinka labai išalkusiems žmonėms.

100 g sėklų yra tik 85 kalorijos, o antioksidantų jose – tris kartus daugiau nei tokiame pat mėlynių kiekyje.

Tad kaip paruošti sveikus pusryčius, kurie kūnui bus tarsi jaunystės eliksyras? 

Svarbiausi yra du komponentai: avižiniai dribsniai ir ispaninių šalavijų sėklos. Dar reikės pieno ar vandens. Visų kitų produktų dėkite pagal skonį ar poreikį.

2 porcijoms reikės:

  • 1 puodelio avižinių dribsnių,
  • 2 puodelių pieno (geriau augalinio) ar vandens,
  • 4 valgomųjų šaukštų ispaninių šalavijų sėklų.

Papildomai, bet nebūtinai:

  • smulkintų džiovintų slyvų,
  • razinų,
  • riešutų,
  • 2 arbatinių šaukštelių citrinų sulčių,
  • 0,5 arbatinio šaukštelio malto cinamono,
  • 1–2 arbatinių šaukštelių medaus. 

Užvirkite puodą su pienu ar vandeniu, sumažinkite kaitrą ir suberkite avižinius dribsnius. Pavirkite 3 minutes ir nuimkite puodą nuo viryklės. Įmaišykite ispaninių šalavijų sėklas, uždenkite ir leiskite pastovėti 5 minutes.

Pagardinkite nedideliu žiupsneliu jūros druskos ir norimais priedais.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.