Svarbi priežastis, kodėl nereikėtų atsisakyti pieno produktų – net jei ir netoleruojate laktozės

Kava su augaliniu gėrimu tapo daugybės žmonių rytiniu ritualu. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, žmonėms, kurių organizmas netoleruoja laktozės, rekomenduojama vartoti produktus, kurių sudėtyje nėra šio angliavandenio. 

 Kava su pienu.<br> 123rf nuotr.
 Kava su pienu.<br> 123rf nuotr.
 Jogurto be laktozės kokteilis su keptais obuoliais, riešutais ir razinomis
 Jogurto be laktozės kokteilis su keptais obuoliais, riešutais ir razinomis
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 24, 2022, 8:56 AM

Prekybos tinklo „Rimi“ produktų vadovė Rūta Golovač pastebi, jog vis labiau auga produktų be laktozės paklausa. 

Kuo pasireiškia laktozės netoleravimas

Pasak gydytojos dietologės dr. E.Gavelienės, jei pavartojus pieno produktų apima nemalonūs pojūčiai pilve, tai gali būti ženklas, kad organizmas netoleruoja laktozės. Dažniausi laktozės netoleravimo  pasitaikantys simptomai yra bloga savijauta, susijusi su virškinimo sistema: pilvo pūtimas, viduriavimas.

„Laktozė yra pieno cukrus – angliavandenis, kurį organizme skaido laktazės fermentas. Tačiau šio fermento organizme gali trūkti, o šis trūkumas gali būti tiek įgimtas, tiek įgytas. Fermento gamyba gali sumažėti sergant virškinimo sistemos ligomis, po žarnyno operacijų, vartojant kai kuriuos vaistus, pavyzdžiui, skirtus chemoterpijai, arba ilgesnį laiką nevartojant pieno produktų. Be to, vyresniame amžiuje organizme taip pat sumažėja šio fermento gamyba“, – sako gydytoja.

Sveikatai palankios mitybos specialistė pastebi, kad žmonės vis dažniau atsisako pieno produktų ir dėl mados tendencijų. Taip elgtis ji nerekomenduoja. 

„Sveikatai palankaus maitinimosi tikslas – į racioną įtraukti kuo įvairesnių produktų, o ne juos išbraukti. Atsisakyti pieno produktų turėtume tik tuo atveju, jeigu nustatyta alergija pienui, o kai organizmas netoleruoja laktozės, verta rinktis pieno produktus be laktozės arba tokius, kuriuose laktozės kiekis sumažintas.

Reikėtų neužmiršti, kad būtent dėl laktozės ženkliai geriau įsisavinamas kalcis“, – pataria sveikatai palankios mitybos konsultantė. 

Didėja produkcijos be laktozės populiarumas

R.Golovač pastebi, jog vis didėja produktų be laktozės populiarumas. Šiuo metu populiariausi belaktoziai kasdienio vartojimo pieno kategorijos produktai – pienas, varškė, grietinė, sviestas, sūris, taip pat jogurtai. 

„Gaminiai be laktozės dažniau pasirenkami ne dėl mados, bet dėl sveikatingumo priežasčių: laktozės netoleravimo, alergijų, siekiant išvengti nemalonių pojūčių ir panašiai. Pastebime, kad šių maisto prekių daugiau perka jaunesnio amžiaus pirkėjai, daugiausia moterys. Dėl mados ar tam tikrų gyvenimo požiūrio klausimų, tokių kaip tvarumas ar gyvūnų apsauga, dažniau yra pasirenkama veganiška mityba“, – pastebi ekspertė. 

Prekybos tinklo produktų vadovė pasakoja, jog anksčiau apie laktozės netoleravimą buvo kalbama ypač mažai, o produktų be laktozės pasirinkimas parduotuvėse buvo menkas arba jo išvis nebuvo, todėl šio fermento netoleruojantiems žmonėms tekdavo visiškai atsisakyti tų produktų, kuriuose randama laktozės. 

„Šiuo metu yra tikrai daug pagrindinių pieno produktų be laktozės – pienas, varškė, grietinė, sviestas, sūris, taip pat jogurtai ir desertai. Nuoroda „be laktozės“ produktų etiketėse reiškia, kad pieno produktuose laktozė yra suskaldyta ir jos kiekis 100 g arba 100 ml neviršija 10 mg“, – pasakoja R.Golovač.

„Rimi“ dalijasi gardžiu jogurto be laktozės kokteilio su keptais obuoliais, riešutais ir razinomis receptu.

Jogurto be laktozės kokteilis su keptais obuoliais, riešutais ir razinomis

Kokteiliui reikės:

  • 380 g  natūralaus jogurto be priedų ir laktozės „FreeFrom“;
  • 4 vnt. obuolių;
  • 4 šaukštų riešutų;        
  • 4 šaukštų mėgstamų razinų;
  • 4 žiupsnelių cinamono;
  • 4 šaukštų medaus.

Kaip gaminti 

Obuolius perpjaukite pusiau, išimkite sėklytes.

Orkaitę įkaitinkite iki 150 laipsnių. Į kepimo popieriumi išklotą skardą dėkite obuolių puseles, pašlakstykite jas medumi ir kepkite 30 minučių.

Kai iškeptos obuolių puselės kiek atvės, sluoksniuodami į indelį dėkite: šiek tiek jogurto, keptų obuolių masės be odelių, razinų ir riešutų, tuomet vėl paeiliui pakartokite visus sluoksnius. Sluoksniuodami įberkite šiek tiek cinamono.

Kokteilį papuoškite keliomis razinomis, likusiais supjaustytų keptų obuolių gabalėliais ir susmulkintais riešutais.

Pastaba: keletą keptų obuolių gabaliukų pasilikite papuošimui.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.