Praturtinkite kavą vienu naudingu ingredientu – skrandis jums padėkos

Jeigu esate kavos mėgėjas, vienas didžiausių malonumų – pirmasis garuojantis šio gėrimo puodelis ryte, ne tik pažadinantis, bet ir maloniai nuteikiantis visai dienai. 

 Kava.<br> 123rf nuotr.
 Kava.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 26, 2022, 5:54 AM

Kava – vienas populiariausių gėrimų pasaulyje. Ir nors ji suteikia daug naudos sveikatai – nuo apsaugos nuo įvairių širdies ligų iki kepenų funkcijos gerinimo iki cukraus kiekio kraujyje stabilizavimo, ji netinka visiems. 

Kad ir kokia skani gali būti kava, ji gali sukelti tam tikrų nepageidaujamų padarinių – kai kuriems gali sutrikti skrandžio veikla arba kilti rėmuo, ypač jei ji vartojama, kol skrandis dar tuščias.

Kaip nurodo portalas „Coffee Affection“, tai greičiausiai dėl didelio kavos rūgštingumo – dėl to kai kurie žmonės specialiai renkasi mažiau rūgšties turinčias kavos rūšis. 

Tad jei esate iš tų, kurių skrandis yra jautrus kavai, galbūt norėsite į puodelį įsidėti vieną papildomą ingredientą. 

Nurodoma, kad į kavos puodelį įdėjus lydyto sviesto („ghi“), galima apsaugoti skrandį nuo sutrikimų, nes taip neutralizuojama dalis rūgštingumo.

„Coffee Affection“ rašo, kad didelis kalcio kiekis, esantis lydytame svieste, gali padėti neutralizuoti kavos rūgštingumą, todėl tokį gėrimą skrandis priima lengviau. Lydytame svieste taip pat yra butirato – priešuždegiminių riebalų rūgščių, kurios, kaip įrodyta, gerina žarnyno sveikatą.

Idėja į kavą dėti lydyto sviesto kilo jau anksčiau. Teigiama, kad tokia kava didina koncentraciją ir net padeda deginti riebalus. 

Be to, ja gali mėgautis tie, kurie mėgsta kavą su pienu, tačiau negali jo vartoti dėl laktozės netoleravimo. Lydytas sviestas suteikia kavai „pieniško“ skonio, tačiau nesukelia jokių virškinimo sistemos negalavimų.

Taip pat lydytas sviestas naudingas tuo, kad jame yra daug vitaminų, mineralų ir sveikųjų riebalų omega-3, omega-6 ir omega-9. Kai kurie tyrimai rodo, jog šio sviesto vartojimas mažina cholesterolio kiekį.

Parengta pagal „Tasting table“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.