Šis aliejus yra vertinamas ne tik dėl gero skonio – šefas pasakė, kuo jis naudingas

Norintys sulieknėti dažnai daro tą pačią klaidą – pirmiausia iš savo mitybos raciono išbraukia riebalus. Vis dėlto specialistai jau kurį laiką bando pakeisti šį stereotipą, primindami apie riebalų nepakeičiamumą dalyvaujant įvairiuose organizmo procesuose ir padedant įsisavinti riebaluose tirpius vitaminus.

 Alyvuogių aliejus.<br>123rf nuotr.
 Alyvuogių aliejus.<br>123rf nuotr.
 Alyvuogių aliejus.<br>123rf nuotr.
 Alyvuogių aliejus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 29, 2022, 9:22 AM

Italijoje gimęs ir įvairių šalių restoranų virtuvėse dirbęs šefas Mateo Covacci pasakoja, kad jo gimtinėje sunaudojami milžiniški kiekiai alyvuogių aliejaus – ir tai ypač vertinamas ingredientas ne tik dėl skonio, bet ir dėl naudingųjų savybių. 

„Paklauskite bet kurio italo, ir tikrai išgirsite, kad pirmojo spaudimo ypač tyras alyvuogių aliejus yra tikras eliksyras, kuris yra antioksidantų šaltinis, naudingas kaulų, širdies veiklai, svarbus pasisavinant tam tikras medžiagas“, – komplimentus šiam ingredientui beria virtuvės šefas.

Pasaulyje vis daugėja ir aliejaus someljė, nes renkantis jį svarbu pagalvoti, kokiems patiekalams jį naudosite, kokio skonio ir savybių ieškote. Dažnai vis dar nustembama, kad aliejų lentyna tikrai neapsiriboja rapsų, saulėgrąžų ar alyvuogių aliejais, čia galima rasti ir linų sėmenų, kanapių, vynuogių kauliukų, avokadų ir dar daugybės kitų rūšių aliejus.

Išmanyti visas aliejaus savybes yra atskiras mokslas, todėl virtuvės šefas ragina visada pasitikėti profesionalais ir eiti į specializuotas aliejaus parduotuves, kur galite užduoti visus rūpimus klausimus, netgi paragauti norimo aliejaus. 

Pavyzdžiui, alyvuogių aliejus, anot M.Covacci, yra labai universalus ir turėtų būti ragaujamas lyg vynas – jo skonis priklauso nuo regiono, kuriame buvo auginamos ir spaudžiamos alyvuogės.

Kanapių aliejus, šefo teigimu yra kiek kaprizingesnis, nes jį lengva perkaitinti aukštoje temperatūroje, tačiau yra puikus baigiamasis akcentas ruošiant daržovių patiekalus ar padažus.

Tiesa, kiek rečiau sutinkamas juodųjų ikrų aliejus daugeliui yra naujiena. „Jis labai išskirtinis ir, tikėtina, ateityje bus dažniau naudojamas gaminant, ypač restoranuose, kur virtuvės šefai visada ieško naujų gastronominių patirčių“, – ekstravagantišką aliejų aptaria virtuvės šefas.

Ne tik skonis

Vis dėlto aliejus nepamainomas ingredientas ne tik ruošiant maistą, bet taip pat yra gaminant kosmetiką ar maisto papildus. 

Riebalai yra nepamainomi riebaluose tirpių vitaminų, tokių kaip D, E, A įsisavinimui. Pasak vitamino D „Oilesen D3“ prekės ženklo atstovų, vitaminas D yra tirpus aliejuje, todėl ištirpintas kokybiškuose, sveikatai palankiuose aliejuose, pavyzdžiui, pirmojo spaudimo alyvuogių, juodųjų ikrų ar kanapių aliejuje šis vitaminas geriau pasisavinamas organizme. 

Nepaisant tvyrančių mitų, riebalai yra nepakeičiama maistinė medžiaga, kurios turėtų netrūkti mitybos racione. Jie dalyvauja įvairiuose gyvybiniuose procesuose ląstelėse, padeda užtikrinti sklandžią smegenų, širdies ir kitų organų veiklą.

Svarbu prisiminti, kad rūpinantis savo savijauta reikėtų nepamiršti skirti dėmesio sveikai ir subalansuotai mitybai, pasirūpinti, kad racione netrūktų šviežių vaisių ir daržovių, leisti laiką gryname ore ir būti fiziškai aktyviems.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.