Tyrimas atskleidė neįtikėtiną arbatos poveikį: išgerkite bent du puodelius per dieną

Naujas tyrimas rodo, kad žmonės, išgeriantys daugiau nei du puodelius arbatos per dieną, veikiausiai gyvens ilgiau nei tie, kurie jos visiškai negeria.

 Juodoji arbata.<br>123rf nuotr.
 Juodoji arbata.<br>123rf nuotr.
Žalioji arbata.<br>123rf nuotr.
Žalioji arbata.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 2, 2022, 6:09 AM

Tyrimą atlikę Jungtinės Karalystės mokslininkai iš Nacionalinio sveikatos instituto pasinaudojo Biobanko duomenimis, pagal kuriuos 85 proc. iš pusės milijono vyrų ir moterų nuo 40 iki 69 metų nurodė reguliariai geriantys arbatą. Iš jų 89 proc. teigė geriantys juodąją arbatą.

Tyrimas buvo atliktas naudojant klausimyną, į kurį Jungtinės Karalystės gyventojai atsakė 2006–2010 m., ir buvo tęsiamas daugiau nei dešimtmetį.

Nustatyta, kad tų, kurie reguliariai vartojo juodąją arbatą, lyginant su jos visiškai nevartojančių, mirtingumas per 10 metų buvo mažesnis 9–13 proc. Ypač ryškus skirtumas kalbant apie mirtis nuo širdies ir kraujagyslių ligų.

Išvadose, paskelbtose žurnale „Annals of Internal Medicine“, teigiama, įtakos tam neturėjo tai, ar juodoji arbata vartojama viena, su pienu ar su cukrumi, taip pat jos temperatūra ar genetiniai ypatumai, įtakojantys kofeino metabolizmo greitį.

Fernando Rodriguezas Artalejo, prevencinės medicinos ir visuomenės sveikatos profesorius iš Madrido, apibūdino tyrimą kaip „didelę pažangą šioje srityje“, sakydamas, kad dauguma tyrimų buvo atlikti Azijoje, kur dažniausiai vartojama žalioji arbata.

Jis teigė, kad tyrimas galutinai neįrodo, kad arbata atitolina mirtį, nes negalima atmesti tikimybės, kad tai nulemta kitų sveikatos veiksnių, susijusių su arbatos vartojimu. 

Taip pat neatsakyta į klausimą, ar tie, kurie negeria arbatos, turėtų pradėti tai daryti norėdami pagerinti sveikatą.

„Turėtų būti atliekami tolesni tyrimai, kurie palygintų, kiek arbata turi įtakos mirtingumo mažinimui tiems, kurie ją vartoja seniai, ir kiek tai turi įtakos tiems, kurie pradėjo ją vartoti neseniai ar padidino puodelių skaičių per dieną“, – sakė profesorius.

Bet kuriuo atveju – tai puiki proga išsivirti puodelį arbatos ir pasilepinti.

Parengta pagal news.sky.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.