4 pusryčių įpročiai, kurie padės išsaugoti liekną figūrą

Pusryčiai gali būti svarbiausias valgis. Jie suteikia energijos gerai dienos pradžiai ir turi įtakos visai likusiai dienos daliai. Bet nelygu kokius pusryčius renkatės, jie gali ir sutrukdyti jums siekti tikslų gyventi sveikai ar išsaugoti liekną figūrą. 

Skrebutis su riešutų sviestu.<br> 123rf nuotr.
Skrebutis su riešutų sviestu.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 6, 2022, 6:01 AM

Jei norite numesti kilogramų arba išlaikyti esamą kūno svorį, pusryčiai gali labai prie to prisidėti. Apie konkrečius pusryčių įpročius, kurie yra naudingi jūsų juosmeniui, pasakoja registruota dietistė amerikietė Courtney D'Angelo.

1. Pridėkite daugiau baltymų

Dažnai žmonės bando numesti svorio nekreipdami dėmesio į tai, kiek baltymų jie gauna per dieną, tačiau baltymai yra viena iš svarbiausių maistinių medžiagų norint numesti svorio.

„Baltymai yra būtini raumenims auginti ir riebalams mažinti, ir tai yra viena iš pagrindinių mano rekomendacijų visiems, kurie bando numesti svorio, ypač nuo pilvo, – sako C.D'Angelo. – Įrodyta, kad vartojant pakankamai baltymų, ilgiau jaučiatės sotūs, o tai itin svarbu, jei turite įprotį tarp valgymų  užkandžiauti saldumynais ar kitais nesveikais užkandžiais.“ 

Jei norite į savo pusryčius įtraukti daugiau baltymų, vartokite daugiau tokių maisto produktų, kaip kiaušiniai, graikiškas jogurtas, varškė ar juodosios pupelės.

2. Gerkite daugiau vandens

„Pabudusi išgeriu stiklinę vandens ir dar vieną stiklinę – valgydama pusryčius, nes vanduo palaiko hidrataciją, o tai savo ruožtu suteikia daugiau energijos, organizmas veikia efektyviau“, – sako C.D'Angelo. O tiems, kurie saldžius gėrimus pakeis vandeniu, nauda bus dar didesnė, nes jie automatiškai mažins cukraus ir kalorijų kiekį.

Nustatyta, kad vandens gėrimas prieš pusryčius sumažina apetitą, o vienas tyrimas parodė, kad vanduo gali padėti pagerinti medžiagų apykaitą. 

Taip pat svarbu gerti pakankamai vandens ne tik per pusryčius, bet ir visą dieną, kad palaikytumėte virškinimą.

3. Atsisakykite cukraus

Daugelis sausų pusryčių gaminių yra pagardinti pridėtiniu cukrumi, ir tai gali turėti neigiamos įtakos, ypač jei tai kasdieniai jūsų pusryčiai. Dėl šios priežasties C.D'Angelo siūlo apriboti sausų pusryčių vartojimą, kai tik galite.

„Žmonės naudoja cukrų tiek kavai saldinti, tiek gauna jo su įvairiais kepiniais, uogienėmis ar pusryčių dribsniais. Didelis cukraus kiekis, gautas iš pat ryto, sukels norą vartoti daugiau cukraus per dieną“, – sako C.D'Angelo. Saldūs užkandžiai, pusryčių priedai ar gėrimai turi daug „tuščių“ kalorijų, dėl kurių gali padidėti svoris ir išsivystyti 2 tipo diabetas.

Suaugusiam žmogui siūloma kasdien suvartoti ne daugiau kaip 50 gramų cukraus, o idealiu atveju – ne daugiau kaip 25 gramus. Jei tik galite, iškeiskite gabalėlį pyrago į viso grūdo skrebutį su riešutų sviestu.

4. Valgykite daugiau nesmulkintų grūdų

„Jei pusryčiams mėgstate skrebučius, atsisakykite baltos duonos ir pereikite prie visagrūdės duonos, – pataria dietistė. – Įrodyta, kad valgant visagrūdžius produktus ir nesmulkintus grūdus gaunama mažiau  kalorijų ir tuo pačiu metu padidėja medžiagų apykaita.“

Nesmulkintuose grūduose, įskaitant kviečius, miežius, avižas ir ryžius, taip pat yra daug daugiau skaidulų nei baltoje duonoje. Skaidulos gali padėti virškinti ir ilgiau jaustis sotiems ir energingiems.

Parengta pagal eatthis.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti