Gydytoja sklaido mitus apie vandens gėrimą valgymo metu ir įspėja: tai kenksminga tik vienai grupei žmonių

Kada geriausia gerti vandenį: prieš maistą, valgant ar jau pavalgius? Ar tikrai geriant vandenį prieš valgį bus praskiedžiamos skrandžio sultys ir virškinimas sustos? 

Vanduo, geriamas prieš maistą, palengvina maistinių medžiagų virškinimą. <br> 123rf nuotr.
Vanduo, geriamas prieš maistą, palengvina maistinių medžiagų virškinimą. <br> 123rf nuotr.
E.Šaltytė stebisi, kad dar daug žmonių tiki įvairiausiais mitais apie vandens vartojimą.
E.Šaltytė stebisi, kad dar daug žmonių tiki įvairiausiais mitais apie vandens vartojimą.
E.Šukė: prieš maistą ir valgymo metu išgertas vanduo atlieka šiek tiek skirtingas funkcijas, tačiau abiem atvejais jis yra naudingas.
E.Šukė: prieš maistą ir valgymo metu išgertas vanduo atlieka šiek tiek skirtingas funkcijas, tačiau abiem atvejais jis yra naudingas.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 10, 2022, 8:26 AM

„Visi žino, kad vanduo – gyvybės šaltinis, tačiau vis dar netrūksta tikinčių įvairiais mitais“, – stebisi natūralaus mineralinio vandens „Uniqa“ atstovė Erika Šaltytė, sulaukianti pačių įvairiausių vartotojų klausimų.

„Affidea“ klinikos šeimos gydytoja Elena Šukė sutiko išsklaidyti visus mitus. Medikė tikina, kad prieš maistą ir valgymo metu išgertas vanduo atlieka šiek tiek skirtingas funkcijas, tačiau abiem atvejais jis yra naudingas.

Pirmiausia medikė skuba paneigti mitą apie neva praskiedžiamas skrandžio sultis ir sako, kad vanduo, geriamas prieš maistą, kaip tik palengvina maistinių medžiagų virškinimą. 

„Vandenyje gali ištirpti maiste esančios naudingos medžiagos – tuomet organizmui jas lengviau pasisavinti, nei neištirpusias. Tačiau yra ir kita vandens gėrimo prieš maistą medalio pusė – vanduo gali sukurti sotumo jausmą, tuomet suvalgysime ne visą suplanuotą porciją, ir po trumpo laiko, vandeniui iš skrandžio pasišalinus, vėl jausimės alkani. Taigi, prieš maistą nereikėtų vartoti itin didelių kiekių vandens“, – pataria medikė. 

Geriant vandenį valgymo metu mažėja tikimybė patirti vidurių užkietėjimą ir pilvo pūtimą, kurie vargina tikrai nemažą dalį žmonių. 

Atsigėrimas valgant taip pat suteikia mums mažas pertraukėles nuo kramtymo, o tai gali padėti greičiau pajusti sotumo jausmą ir apsaugoti nuo perteklinio maisto suvartojimo. 

„Riboti vandens (ar bet kokio kito gėrimo) kiekį valgant rekomenduojama tik žmonėms, kuriuos vargina skrandžio rūgščių refliuksas, liaudiškai vadinamas rėmeniu, nes jis gali paūmėti, kai maistas susimaišo su vandeniu skrandyje“, – perspėja šeimos gydytoja E.Šukė.

Vanduo ne tik gerai veikia virškinimo sistemą, bet ir suteikia organizmui būtinų mineralų, tokių kaip kalcis, magnis, natris ar kalis. Natūralaus mineralinio vandens „Uniqa“ sudėtyje natūraliai yra ir jodo, kuris padeda palaikyti normalią pažinimo funkciją, normalią energijos apykaitą, normalią nervų sistemos veiklą, normalią odos būklę ir normalią skydliaukės hormonų gamybą bei normalią skydliaukės veiklą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.