Gydytoja reabilituoja bulves: štai kuo jos naudingos organizmui Apkepo receptas

Sunkiai rastume tradicinės lietuviškos virtuvės patiekalą be bulvių, tačiau šiandien jos vis rečiau atsiduria mūsų lėkštėse. Pastaraisiais metais, pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, bulvės buvo be reikalo demonizuojamos ir įvardijamos kaip kenkiančios kūno linijoms. 

Saikingai vartojamos bulvės teikia nemažai naudos mūsų organizmui.<br>123rf nuotr.
Saikingai vartojamos bulvės teikia nemažai naudos mūsų organizmui.<br>123rf nuotr.
Saikingai vartojamos bulvės teikia nemažai naudos mūsų organizmui.<br>123rf nuotr.
Saikingai vartojamos bulvės teikia nemažai naudos mūsų organizmui.<br>123rf nuotr.
 Bulvių ir cukinijų apkepas.<br> 123rf nuotr.
 Bulvių ir cukinijų apkepas.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 13, 2022, 8:33 AM

Specialistė sako, kad viskas priklauso nuo suvalgomo kiekio ir bulvių paruošimo būdo. 

Sulaukus vėlyvųjų bulvių kasimo, pravartu pasidomėti receptais, kurie neplatins talijos, o tuo pačiu nekirs per kišenę. 

Prekybos tinklo „Rimi“ produktų vadovė Mariana Markevičienė primena, kad parduotuvėse yra išskirtinių bulvių, skirtų lietuviškiems patiekalams, o kulinarijos technologė Lina Barčaitė kviečia pasigaminti gardžią vakarienę vos už 3 eurus – bulvių bei cukinijų gratiną. 

Gerosios bulvių savybės 

Nors dažnas suabejotų, ar bulves galima priskirti prie sveikatai palankių produktų, gydytoja dietologė dr. E.Gavelienė teigia, kad svarbiausia, kaip jos ruošiamos: kepamos riebaluose ar ne bei kiek jų suvalgoma. Saikingai vartojamos bulvės teikia nemažai naudos mūsų organizmui.

„Bulvės turi daug naudingų savybių, jose yra nemažai mineralinių medžiagų – kalio, fosforo, kalcio, geležies, taip pat įvairių vitaminų,  skaidulų. Įdomu tai, kad vitamino C 100 g bulvių yra net 15 mg. 

Pagrindinė priežastis, kodėl bulvės laikomos sveikatai nepalankiu produktu, yra išpopuliarėjusi angliavandenių baimė. Nors bulves iš tiesų sudaro apie 18 proc. angliavandenių, jie yra kompleksiniai. Pavyzdžiui, bulvėse esantis krakmolas puikiai virškinamas ir suteikia reikalingos energijos“, – teigia gydytoja dietologė.

Pasak E.Gavelienės, geriausia valgyti virtas arba orkaitėje be papildomų riebalų keptas bulves. Taip paruoštų bulvių per dieną galima suvartoti apie 100-200 gramų. 

Patariama vengti bulvių patiekalų, skaninamų riebiais padažais, turinčiais sočiųjų riebalų rūgščių, pavyzdžiui, spirgučiais, sviestu, grietine. Taip pat nereikėtų dažnai valgyti gruzdintų bulvių – jose gali būti transriebalų rūgščių, akrilamidų.

Ir garnyras, ir pagrindinis patiekalas

Pasak M.Markevičienės, bulvė yra produktas, kuris istoriškai visada padėjo išgyventi taupantiems žmonėms.  

„Mūsų parduotuvėse gausu skirtingų veislių bulvių, o pačios populiariausios – lietuviškos nefasuotos bulvės, jų turime visus metus: ir ankstyvųjų veislių derliaus, kuris prasideda gegužės mėnesį, ir vėlyvųjų, kasamų rugsėjį. 

Pastebime, kad pirkėjai įprato rinktis bulves pagal jose esantį krakmolo kiekį, tad turime krakmolingų bulvių, skirtų lietuviškiems patiekalams, ir mažai krakmolingų – salotoms. Jos fasuojamos į maišelius ar tinklelius su skirtingų spalvų juostelėmis, kad būtų lengva atskirti ne tik pagal užrašus“, – pasakoja specialistė.

Tuo metu „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė sako, kad nors bulvių gratinas arba apkepas dažnai ruošiamas kaip garnyras, jis gali būti ir pagrindinis patiekalas, kurio variacijų – daugybė. Vietoje cukinijų galima dėti vištienos ar kiaulienos gabaliukus, o norintiems sutaupyti reikėtų mėsą keisti daržovėmis ar papildomai pridėti morkų, pastarnokų arba kaliaropių griežinėlių. 

„Rimi“ technologai kviečia namuose pasigaminti bulvių ir cukinijų apkepą (gratiną) vos už 3 eurus.

Bulvių ir cukinijų apkepas

Reikės:  

  • 500 g bulvių
  • 250 g cukinijų
  • 300 g pieno
  • 30 g sviesto (82 proc.)
  • 50 g fermentinio sūrio 
  • 25 g miltų 
  • skiltelės česnako
  • aliejaus kepimo indui ištepti 
  • druskos, pipirų ar kitų mėgstamų prieskonių 

Kaip gaminti

Bulves nuskutame, jas ir cukiniją supjaustome riekelėmis.

Sviestą ištirpiname ant vidutinės kaitros, dedame miltus ir lengvai maišydami pakepiname. Tada pilame pieną, maišome ir kaitiname, kol padažas sutirštės.

Bulves ir cukinijas apibarstome druska, pipirais ir sutraiškytu česnaku, gerai išmaišome, kad prieskoniai pasiskirstytų. Viską sumaišome su padažu. 

Kepimo indą (nedidelio diametro, bet aukštais kraštais) ištepame aliejumi. Bulvių ir cukinijų masę reikia sudėti labai glaustai, kad liktų kuo mažiau oro tarpų. Viską uždengti folija, kad folija nesiliestų prie bulvių, nes gali prilipti.

Kepame iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 1 valandą, tuomet nuimame foliją, pabarstome sūriu  ir kepame dar 30 min . Jeigu bulvės bus negalutinai iškepusios, kepkime dar 15 - 20 min. Valgyti skanu su grietine, jogurtu ir kitu mėgstamu padažu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?